Traditioneel Tsjechisch kerstrecept met wilde paddenstoelen
Kerst draait om cultuur en tradities. Het oude Boheemse gerecht Podkrkonošský hubník is een pareltje uit de traditionele keuken van Bohemen en Moravië. Stel je voor dat je ergens woont, omgeven door bossen en een groot kasteel, waar ganzen en karpers niet op het kerstmenu staan. Wat aten mensen toen eigenlijk met Kerstmis?
Het gebruik van paddenstoelen in kerstdiners
Velen die in de buurt van bossen woonden, maakten gebruik van paddenstoelen in hun kerstdiners. Die waren overvloedig aanwezig, smaakvol en nog gratis ook! Dit traditioneel Tsjechisch kerstgerecht met wilde paddenstoelen, ook bekend als Podkrkonošský hubník of gewoon hubník, was vroeger waarschijnlijk een vaste gast op de kersttafels, lang voordat karpers en andere moderne gerechten opdoken.
Een tijdloos recept
Het recept, afkomstig uit de 16e-eeuwse historische keuken, heeft de tand des tijds doorstaan en is een traditionele favoriet geworden in de regio’s Bohemen en Moravië. Het werd vaak geserveerd als een betaalbaar en smakelijk alternatief voor vleesgerechten op feestelijke gelegenheden.
Het recept voor traditioneel Tsjechisch kerstgerecht met wilde paddenstoelen
Graag delen we het recept voor dit traditioneel Tsjechisch kerstgerecht. We zijn er dol op en geloven dat vegetarische Tsjechen dit graag aan hun kerstmenu zullen toevoegen als een heerlijk traditioneel alternatief. Probeer het zelf en deel het met vrienden! Smakelijk eten!
Ingrediënten:
- 100 g gedroogde wilde paddenstoelen
- 5 of 6 harde witte broodjes
- 1/2 kopje melk
- 4 eieren
- 1 tl semolinameel of griesmeel (een goede vervanger voor Hrubá mouka)
- 1 el reuzel of boter (en meer om de pan in te vetten)
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Begin de avond ervoor door de gedroogde paddenstoelen in koud water te weken. Laat ze een nacht weken en kook ze de volgende dag in hun eigen vocht met een snufje zout. Voeg extra water toe als ze het hebben opgezogen. Kook, dek af en laat sudderen. Als ze zijn afgekoeld, hak je ze fijn.
Tip: Traditioneel worden er geen verse paddenstoelen gebruikt, maar wij hebben ze toegevoegd voor een sappiger resultaat. Beide versies zijn lekker!
Snijd de broodjes in stukjes. Meng de semolina met melk. Klop in een andere kom de eieren met zout en peper en giet dit over het brood/melkmengsel. Roer voorzichtig.
Bak in de reuzel of boter de ui tot deze bruin wordt, voeg knoflook toe en voeg het toe aan het broodmengsel. Voeg tot slot de paddenstoelen toe (alleen de paddenstoelen, niet het vocht - indien aanwezig). Het paddenstoelenvocht kan je voor een andere keer bewaren, zoals voor soep! Meng alles goed, maar niet te veel, anders wordt het pap.
Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal (9 x 13) en bak op 350 graden gedurende 35-45 minuten tot goudbruin en gaar. Laat 15 minuten rusten voor het snijden.
Tip: Investeer in goede kwaliteit gedroogde paddenstoelen voor het beste resultaat.
Garneer het gerecht met verse peterselie of andere kruiden naar keuze en geniet van dit smakelijke gerecht tijdens de feestdagen!