Tsjechische Knoedels
Ontdek de veelzijdige wereld van knoedels, waar verschillende culinaire tradities samenkomen. Van Tsjechische dumplings tot de unieke creaties van Karlovy Vary, en van gezuurde broodknoedels tot smaakvolle aardappelknoedels. Verken de authentieke bereidingsmethoden en geniet van de harmonie tussen oude recepten en nieuwe smaakcombinaties. Of je nu houdt van traditionele gerechten of graag nieuwe smaken ontdekt, knoedels bieden een scala aan mogelijkheden. Laat je meenemen op een culinaire reis waar elke hap je een stukje cultureel erfgoed laat proeven.
Dumplings zijn een van de meest geliefde bijgerechten in de Tsjechische keuken. Ze zijn echter ook typisch voor de Oostenrijkse en Beierse keuken. In de vorm van gnocchi vinden we hun equivalent ook in Italië, Hongarije en Slovenië. Slowaakse gnocchi lijken ook sterk op gnocchi. Vroeger werden dumplings niet alleen als bijgerecht geserveerd, maar dienden ze (vooral in armere gebieden) als hoofdmaaltijd. Zo ontstonden er gerechten zoals Zuid-Boheemse schrapers, Šumava bosáky of Walachijse šulánky met maanzaad.
Gefermenteerde broodknoedels
Verkruimel de gist in een kopje, strooi er suiker overheen, voeg een beetje lauwe melk toe en laat de gist rijzen. Voeg het vervolgens toe aan een kom met bloem, in blokjes gesneden brood en een snufje zout. Voeg de rest van de melk en het ei toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg en laat het een half uur rijzen onder een handdoek op een warme plek. Maak er daarna twee kegels van en leg ze in kokend gezouten water. Kook ze gedurende 18 minuten, draai ze halverwege om met een houten lepel. Haal de gekookte knoedels uit het water, prik er met een vork in (zodat de stoom kan ontsnappen) en snijd ze direct in plakjes met een mes of draad.
Karlovy Vary dumplings volgens Sandtnerová
Wrijf de boter samen met de eidooiers (zet het eiwit even apart) en voeg zout toe. Meng vervolgens geleidelijk lepel voor lepel de melk en het meel erdoor. Snijd de broodjes in blokjes en bak ze kort in boter tot ze lichtroze kleuren.
Klop ondertussen het eiwit stijf. Voeg de gebakken broodjes toe aan het deeg en meng voorzichtig met het stijfgeklopte eiwit. Bestrijk een stuk bakpapier met gesmolten boter, vorm een knoedel, rol het op en bind de randen stevig vast met een touwtje tot een stevige rol. Kook de knoedels ongeveer een uur in gezouten water en keer ze halverwege het koken voorzichtig om. Snijd de gekookte knoedel met een draad.
Aardappelknoedels
Laat de gekookte aardappelen iets afkoelen en schil ze terwijl ze nog warm zijn. Rasp ze in een grote kom en voeg eieren, grove bloem en griesmeel toe. Voeg zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Breng het deeg over op een deegroller, kneed het nogmaals en laat het een tijdje rusten.
Verdeel het deeg in 2-4 delen (afhankelijk van de grootte van de pan, hoe kleiner de pan, hoe meer knoedels je kunt maken) en rol elk deel uit met een deegroller met platte uiteinden. Leg de knoedels voorzichtig in kokend gezouten water en laat ze na een tijdje voorzichtig van de bodem loskomen met een houten lepel. Kook ze gedurende 25 minuten.
Haal de gekookte knoedels uit het water en snijd ze in plakjes terwijl ze nog heet zijn.
Tip: Met hetzelfde deeg kun je ook gevulde knoedels maken, bijvoorbeeld gevuld met gerookt vlees of crackers. Heerlijk smullen!
Kook de aardappelen in hun schil, schil ze daarna en laat ze afkoelen. Rasp de gekookte aardappelen in een grote kom en voeg ook wat rauwe aardappelen toe. Voeg eieren, bloem, zout en fijngehakte peterselie toe. Meng alles goed door elkaar en vorm een soepel deeg. Laat het deeg even rusten.
Breng water aan de kook in een pan en voeg wat zout toe. Gebruik een lepel die je in het water doopt om kleine knoedels te vormen. Schil na een tijdje voorzichtig de knoedels van de bodem en kook ze ongeveer 8 minuten.
Doe de gekookte knoedels in een kom en besprenkel ze met olie zodat ze niet aan elkaar plakken. Meng ze vervolgens goed door elkaar.