arrow_drop_up arrow_drop_down
De Beskiden: Een bron van energie

De Beskiden: Een bron van energie

Als er in Tsjechië één plek is om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen, dan zijn het wel de Beskiden. In dit in Moravië gelegen deel van het land vind je alles wat je nodig hebt om lichaam en geest te ‘resetten’. Als je huiswaarts keert, voel je je als herboren én neem je de mooiste verhalen mee. In dit artikel laat ik je alvast een beetje kennismaken met dit bijzondere gebied.

Hart van de Karpaten

Sommige gebieden hebben een uitstraling die je onmiddellijk aanspreekt, een harmonie die je vanaf het eerste moment goed doet. Als je de Beskiden bezoekt, weet je precies wat ik bedoel. Dit gebied maakt deel uit van de Karpaten en wordt ook wel de Woudkarpaten genoemd. De Karpaten zelf liggen grotendeels in Polen en Slowakije en de Beskiden vormen het hart van dit omvangrijke gebergte. De Woudkarpaten liggen in Polen, Oekraïne, Roemenië, Slowakije en – inderdaad – Tsjechië.

De Beskiden zijn onweerstaanbaar

Wat een bepaalde regio nu precies zo aantrekkelijk maakt, is vaak moeilijk te zeggen; het is bijna altijd een combinatie van factoren die leidt tot een charmant geheel. In de aantrekkingskracht van de Beskiden speelt de natuur in ieder geval een belangrijke rol. Je vindt er ongerepte wouden, klaterende watervallen, indrukwekkende rotspartijen en sprankelende (zwavel)bronnen. Deze bronnen trekken van oudsher al mensen aan vanwege hun geneeskrachtige kwaliteiten. Vlakbij Bilá vind je hier een mooi voorbeeld van in de vorm van de Smradlavá-bron; ‘smradlavá’ betekent ‘stinkend’ en verwijst naar de kenmerkende zwavelgeur van deze bron.

Terug in de tijd

openluchtmuseum Rožnov pod Radhoštěm Tsjechie

Openluchtmuseum Rožnov pod Radhoštěm, foto: CzechTourism

In de Beskiden is het alsof de tijd minder een rol speelt dan elders; de rust die de regio uitstraalt, nodigt je als vanzelf uit je tempo te vertragen. Als je zelfs terúg wilt in de tijd, dan moet je zeker een bezoek brengen aan. Hier vind je het oudste en grootste openluchtmuseum van Midden-Europa. De honderden authentieke oude houten bouwwerken die je hier kunt bekijken, voeren je terug in de tijd. Oude ambachten, volksnijverheid en -kunst, het voedsel van weleer; je kunt het allemaal zien en in veel gevallen ook zelf uitproberen.

Overvloed

Tijdens je verblijf in de Beskiden kom je ongetwijfeld hét symbool van dit gebied tegen: de heidense god Radegast, die staat voor vruchtbaarheid en overvloed. Je vindt zijn meer dan levensgrote stenen beeld als je van Pustevny naar de Radhošť-berg loopt. ‘Pustevny’ betekent overigens kluizenaar en verwijst naar de kluizenaars die hier tot 1874 leefden. De god met zijn stierenkop gaf ook het plaatselijke bier zijn naam. Als symbool van overvloed past Radegast verder perfect bij de culinaire rijkdom en de vele heerlijke wijnen waar de Woudkarpaten om bekend staan. Specialiteiten als ‘kyselica’ (een stevige soep met zuurkool, worst en room) en ‘frgále’ (ronde, platte taarten van bladerdeeg met room, maanzaad en jam van pruimen of gedroogde peren) moet je beslist proberen.

Als herboren

Beskiden Tsjechie

Beskiden, foto: Jan Mikín, CzechTourism

In de Beskiden heb je volop mogelijkheden om te ontspannen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een relaxte fietstocht die in het teken staat van de mooie wijnen uit het gebied, of van een dagje golfen in een schitterende omgeving? Natuurlijk leent het gebied zich ook geweldig voor korte of langere wandeltochten door de tot de verbeelding sprekende natuur en zijn er wellnessfaciliteiten in overvloed. Al met al staan de Beskiden ervoor garant dat je na je verblijf als herboren de thuisreis aanvaardt!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie van der Veen. Mij passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volledige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen