Page content

article content

De Třeboň-regio: de karpervisserij

In Zuid-Bohemen vind je het stadje Třeboň (Wittingau). Met nog geen 9000 inwoners is het geen grote stad – maar beroemd is het wel. De Třeboň-regio staat vooral bekend om de karpervisserij, die hier al sinds de middeleeuwen een belangrijke rol speelt. Als je weet dat bij Tsjechische families met kerst van oudsher karper op het menu staat, dan begrijp je dat dit gebied een rol van betekenis speelt. Wat dit stadje meer te bieden heeft dan vis? Je leest het in dit artikel.

Bron van inkomsten

Třeboň-regio visvijver tsjechië

Třeboň-regio, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

De stichting van Třeboň staat op naam van de familie Rožmberk, ofwel de Rosenbergs. Deze adellijke familie stichtte hier in 1367 een augustijnenklooster en liet een gotische kerk (de Sint-Gilleskerk) bouwen. Zij waren het ook die op het idee kwamen om vis te gaan kweken in de regio. In de middeleeuwen werd het gebied dan ook, op initiatief van deze familie en met veel doorzettingsvermogen, geschikt gemaakt om deze bron van inkomsten te kunnen exploiteren. Třeboň en omgeving hebben hun huidige uiterlijk dus vooral te danken aan de inspanningen van de middeleeuwers.

Je vindt in dit gebied maar liefst ruim zesduizend meren en visvijvers en Rožmbersky rybník (de Rosenberg-vijver) is de grootste visvijver in de Tsjechische Republiek. Naast het vele water vind je hier ontelbaar veel eilandjes, karakteristieke moerasachtige gebieden en bijzondere veengronden.

Meer dan een uniek landschap

Třeboň Tsjechië

Centrum Třeboň, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Het unieke landschap dat rondom Třeboň is ontstaan, herbergt een uitzonderlijke soortenrijkdom als het om flora en fauna gaat; niet voor niets heeft de UNESCO het gebied bestempeld als biosfeerreservaat. En de Třeboň-karper, waar het ooit allemaal mee begon, is sinds 2007 een door de Europese Unie beschermd product waar de Tsjechen begrijpelijkerwijs erg trots op zijn.

Naast een bijzonder landschap en kwalitatief hoogwaardige vis heeft Třeboň meer te bieden dat een bezoek aan de regio de moeite waard maakt. Zo vertaalt de rijkdom van weleer zich onder andere in diverse kastelen en stijlvolle stadjes. Ook Třeboň zelf is aantrekkelijk genoeg voor een bezoek; je vindt er volop spamogelijkheden, maar ook een oogstrelend historisch stadshart. Bekijk vooral het prachtige centrale plein dat omringd wordt door renaissancistische en barokke panden. Ook de stadsmuren, die nog bijna helemaal intact zijn, mag je niet missen.

Ook op de fiets

In sommige regio’s in Tsjechië is het goed fietsen en dit geldt zeker ook voor Třeboň en omgeving. Het vlakke landschap leent zich uitstekend voor uitstapjes op de fiets – ook met kinderen. Voor degenen die een serieuze uitdaging op de pedalen niet uit de weg gaan, zijn er echter ook genoeg mogelijkheden: het op de grens met Oostenrijk gelegen Novohradské-gebergte is vlakbij.

Jindřichův Hradec tsjechie

Jindřichův Hradec, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Wil je een uitstapje maken vanuit Třeboň? Grijp dan je kans en bezoek in ieder geval Jindřichův Hradec. Deze betoverend mooie stad is één grote verzameling van historische monumenten, waaronder het meer dan bezienswaardige plaatselijke kasteel. Naar verluidt waart hier nog altijd de geest rond van de ‘Witte Dame’, Perchta von Rosenberg (1429-1476), die volgens de legende rond moet blijven spoken totdat alle sporen van haar familie, die ze bij leven vervloekte, zijn uitgewist…

Gratis e-book 'verliefd op Tsjechië'
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “De Třeboň-regio: de karpervisserij

Plaats een reactie


*