Gezellig dineren in de historische restaurants in Praag
in Praag
5 min. leestijd

Gezellig dineren in de historische restaurants in Praag

Historische restaurants en cafés in Praag

Praag is een stad met een rijke geschiedenis. Tot aan de communistische tijd was Praag ‘the place to be’ voor een bezoek aan cafés en historische restaurants. De stad was tot aan de Tweede Wereldoorlog rijk aan drukbezochte en schitterend ingerichte cafés en restaurants. Gelukkig is een groot deel ervan sinds de jaren 2000 weer in de oude glorie hersteld. 

Stap tijdens je citytrip in deze historische, maar ook trendy Praagse wereld. En geniet samen van heerlijk eten, frisse wijn, stevig bier en prachtig gepresenteerde koffie, koek en (afhaal)taart.  

Grand Café Orient

Grand Café Oriënt - Prague.eu

Interieur Grand Café Oriënt

Dit café stamt uit het begin van de vorige eeuw. Het is niet alleen een pareltje voor als je van hele lekkere koffie en goede stukken Schwarzwalder Kirsch of Sachertaart houdt. Het is ook een plek van (bouw)kunst. Het is geen toeval dat je dit café binnen de muren van door Josef Gočár ontworpen ‘Huis van de Zwarte Madonna’ aan de Fruitmarkt vindt. Een historisch gebouw, waarin ook het kubisme museum van Praag huist. Kubisme is een kunststroming die zich richt op rechte en vierkante vormen. Dit zie je terug in de wereldwijd unieke inrichting van dit café. 

Voor een gemoedelijke sfeer en het eten van een goed belegd broodje, een stevige pannenkoek of een knapperige salade ben je hier aan het juiste adres. Maar eigenlijk is het café vooral beroemd om de zoete lekkernijen, zoals het met custard gevulde en hier natuurlijk vierkante gebak ‘věneček’.

Café Kavárna Slavia

Café Slavia - Wikipedia

Dit café aan de oevers van de Moldau ligt tegenover het Nationale Theater. Kavárna Slavia is ingericht met veel marmer, hout, spiegels, een pianist en ronde tafeltjes (Art Deco-stijl). Het café opende de deuren voor het eerst in 1884. Je vindt het op de begane grond van het Lažanský paleis. Het historische restaurant serveert typisch Tsjechische gerechten zoals Praagse rundergoulash. Maar ook voor internationale gerechten kun je hier prima terecht. En natuurlijk zijn ook de koffie- en drankenkaart voorzien van al het lekkers dat je in een goed Praags café mag verwachten. De chef-kok en meester bakker Václav Krejčík maakt al 21 jaar de beste taarten, koekjes en gebak voor Slavia. 

Maar dit café is niet alleen beroemd om de lekkernijen. Het was ook het naar eigen zeggen ‘tweede huis’ van oud-president Václav Havel. Al sinds zijn studententijd ontmoette hij in dit café mensen die het, net zoals hij, niet eens waren met de communisten. Veel politieke plannen zoals het oprichten van de mensenrechtenorganisatie Charta 77 besprak hij hier. Ook zijn vrouw Olga liep Havel in dit café tegen het lijf. Havel werd na de ‘Fluwelen Revolutie’ in 1989 de president van Tsjecho-Slowakije. Het café sloot daarna voor lang de deuren, maar in 1997 ging het weer open. 

Café Louvre

Café Louvre - Prague.eu

Interieur cafe Louvre

Dit café opende de deuren in 1902 en is daarmee één van de oudste cafés van Praag. Net als toen gaat het nog altijd om 8:00 uur in de ochtend open. Het is daarom dan ook de perfecte plek voor een ontbijtje en een lekkere kop koffie of warme chocolademelk. En als je dit doet, dan hoor je daarna bij een beroemd rijtje van mensen die ook in de vroege ochtenduren hier ontbijt haalden. De schrijver Franz Kafka, maar ook wetenschapper Albert Einstein of president Tomáš Masaryk kwamen hier graag voor koffie met zoet Praags gebak zoals een Bábovka.

Café Imperial

Café Imperial - Prague.eu

Cafe Imperial bij schemering

Als je van klasse en Art Deco houdt, dan is dit hotel, café en historische restaurant een must. Het gebouw midden in het centrum werd al in 1383 voor het eerst beschreven. Sinds die tijd is het vaak verbouwd en steeds een beetje luxer en mooier gemaakt. Tijdens de laatste restauratie tussen 2005 en 2007 werd de uitstraling teruggebracht naar die van de 19e eeuw. 

De tegenwoordige eigenaar is de beroemde Tsjechische tv chef-kok Zdeněk Pohlreich. Het is dan ook niet gek dat het eten hier van topkwaliteit is. Ook dit café heeft beroemde bezoekers als Kafka, Janáček en Masaryk op het lijstje staan. En terecht. Elke Prager weet wat zij ook allang wisten. Namelijk dat je voor een perfecte lunch, diner of koffie/thee met chocolade en exclusief gebak hier moet zijn.

Kavárna Obecní dům

Kavárna Obecní dům - Prague.eu

Art Nouveau Style

Ook dit café en historische restaurant stamt uit de jaren 20 van de vorige eeuw. En ook hier zie je dat terug aan een inrichting in Tsjechische Art Nouveau-stijl. Het café vind je op de begane grond van het historische gemeentehuis, Obecni Dum, van Praag. Hout, leer, originele tegels en allerlei wandschilderingen van beroemde Tsjechische schilders, waaronder Alfons Mucha, zijn overal om je heen te zien. Je zou tussen al het moois bijna vergeten om af en toe op je tafeltje te kijken. Want ook daar liggen mooie dingen als het goed is. Die je kunt zien, ruiken én proeven. Vers gemaakt door de beste chef-koks en de meester banketbakker van Kavárna Obecní dům. 

Café Savoy

Café Savoy - Prague.eu

Het historische café en restaurant Savoy opende de deuren al in 1893 en is daarmee niet alleen één van de grootste, maar ook oudste cafés van Praag. Sinds de laatste restauratie in 2001 is de inrichting van het drukbezochte café voorzien van veel hout en een Art Nouveau-uitstraling. Samen met schappen vol met vers brood en wijn langs de wanden geeft dit een gastvrije sfeer aan het café. Ben en je op zoek naar typisch Tsjechisch eten? Stap hier dan zeker naar binnen. Het Savoy is voor elke Prager hét adres voor een perfect ontbijt of een stevige lunch. 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie van der Veen. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volledige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down