Page content

Kasteel Karlštejn: koning van de Tsjechische kastelen

article content

Kasteel Karlštejn: koning van de Tsjechische kastelen

Tsjechië heeft veel mooie kastelen, maar kasteel Karlštejn is echt een klasse apart. Het werd in 1348 opgericht door de Boheemse koning en Roomse keizer Karel IV, die een plek wilde om de koninklijke schatten, collecties heilige relikwieën en de Tsjechische kroonjuwelen te bewaren. Hij gaf ze een plek onder de vergulde koepel van de Kapel van het Heilige Kruis. Karel IV hield persoonlijk toezicht op de bouw van de keizerlijke residentie en de inrichting ervan, en won daarvoor zelfs advies in bij zijn sterrenkijkers.

Magische sfeer Kasteel Karlstejn

Karlštejn is het beroemdste koninklijke kasteel in Tsjechië. Het ligt aan drie kanten verborgen tussen hoge beboste hellingen en er hangt tot op de dag van vandaag een magische sfeer. Het kasteel maakt deel uit van de kasteelroute ‘Burgenstrasse’ langs meer dan negentig kastelen tussen Praag en het Duitse Mannheim.

Kasteel Karlstejn

Kasteel Karlstejn, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

Kroonjuwelen en edelstenen van Boheemse koningen

Het pronkstuk van kasteel Karlštejn is de Kapel van het Heilige Kruis, waar de kroonjuwelen worden bewaard. De kapel bevindt zich in de hoge toren met de toepasselijke naam Grote Toren. De wanden hangen vol met halfedelstenen en 129 zeldzame paneelschilderijen van Meester Theodorik. De vergulde koepel, die is ingelegd met Venetiaans glaswerk, bootst precies een sterrenhemel na en maakt van een bezoek aan deze heilige plaats echt een hemelse ervaring.

Wijnfeest

Een bezoek aan het kasteel is extra leuk tijdens de traditionele viering van de wijnoogst. Dit wijnfestival wordt gehouden in het laatste weekend van september en elk jaar geopend met de plechtige aankomst van Karel IV en de keizerin.

Kasteel Karlstejn Bohemen

Kasteel Karlstejn, foto: Vladimir Kubik, CzechTourism

Praktische informatie Kasteel Karlstejn

Kasteel Karlštejn ligt 37 kilometer van de Tsjechische hoofdstad Praag en is in ongeveer 50 minuten met de auto te bereiken. Met de trein kun je er vanaf het Centraal Station van Praag minstens elk uur rechtstreeks naartoe – de reistijd is dan 40 minuten. Vanaf het station is het nog 2 kilometer lopen naar het kasteel.

De openingstijden zijn: 1-11 januari: dagelijks; februari: weekends; maart-juni: dinsdag-zondag; juli-augustus: dagelijks; 25-31 december: dagelijks.

Kijk voor actuele informatie op de website van kasteel Karlštejn: www.hradkarlstejn.cz/en

Download hier het E-Book over de Kastelen in Tsjechië!

Burchten en Kastelen in Tsjechie

Kastelen in Tsjechie

Gratis e-book 'verliefd op Tsjechië'
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Kasteel Karlštejn: koning van de Tsjechische kastelen

Plaats een reactie


*