Gratis Tsjechië Brochure?
Brochure TsjechiëDownload

Page content

Centraal Moravië

Deze regio, Olomoucky Kraj, ligt in het noordwesten van Moravië en is genoemd naar de hoofdstad Olomouc, een stad met veel historische gebouwen.

Olomouc was de hoofdstad van Moravië totdat Brno in 1641 deze titel kreeg, nadat Olomouc grotendeels verwoest was door de Zweden. De stad telt ruim 100.000 inwoners en is veruit de grootste stad van Centraal Moravië. ‘De parel van het groene kussen’ ligt in de vruchtbare Hana-vallei. Na Praag telt Olomouc de meeste historische gebouwen in het stadcentrum. De Drievuldigheidszuil die voor het stadhuis staat, is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst, is slechts één voorbeeld hiervan. Ook bevindt zich in de binnenstad een groot aantal 17e en 18e eeuwse fonteinen die naar klassieke goden als Triton, Hercules en Mercurius genoemd zijn. Verder beschikt ook deze stad over een prachtig paleis: het Presmsyslidenpaleis geldt als parel van de gotiek.

Dertig kilometer ten noordwesten van Olomouc ligt Bouzev. Ook in dit deel van Tsjechië zijn vele sprookjesachtige kastelen te vinden. Diep in de bossen vindt u het kasteel van Bouzev dat in romantische stijl is opgetrokken. Het traditioneel aandoende exterieur en het rijk gedecoreerde interieur is een geliefde locatie voor filmmakers.

Ondergronds in Centraal Moravië zijn diverse grottenstelsels open voor het publiek. Beroemde grotten zijn die van Javoøíèské, Mladeèské en Zbrašovské Jeskynì. Onder meer met een boot kunnen de stalagmieten en stalactieten in deze grotten bekeken worden. Voor een nog groter gevoel van diepte kunt u het diepste ravijn van Tsjechië (Hranická propast) bezoeken.
Het landschap bovengronds is bijzonder geschikt voor recreatie op het water of voor een wandel- of fietstochtje.

Comment Section

0 reacties op “Centraal Moravië

Plaats een reactie


*