Trebic | Unesco monument

Trebic | Unesco monument

De UNESCO monumenten van Trebic getuigen van een langdurig naast elkaar bestaan van de Joodse en Christelijke cultuur. Het zijn de christelijke Sint-Prokopbasiliek, de Joodse begraafplaats en de Joodse wijk Zámostí (2003).

Sint-Prokopbasiliek

Sint-Prokopbasiliek Trabic unesco tsjechie

Sint-Prokopbasiliek Trebic, foto: Libor Sváček, CzechTourismAls je door Trebic wandelt kun je beginnen bij de Romaans-gotische Sint-Prokopbasiliek. Dit monument dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw en de meest waardevolle onderdelen ervan zijn het prachtige Romaanse portaal en het ringvormige venster – rozet.

Joodse Wijk

Synagoge Trebic in Joodse wijk Tsjechie

Synagoge in Trebic, foto: Libor Sváček, CzechTourismDe Joodse wijk bevindt zich niet ver van de basiliek vandaan. Grote verbouwingen en huizensloop hebben deze wijk die Zámostí heet, gemeden. Daarom zijn er meer dan 100 gebouwen bewaard gebleven, waaronder twee synagogen, het huis van de rabijn, de Joodse school en een van de grootste Joodse begraafplaatsen in Tsjechië. De oorspronkelijke bewoners zijn weg, maar de geheimzinnige sfeer van de smalle straatjes, hoekjes en gewelfde doorgangen is nog steeds aanwezig.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down