Gratis Tsjechië Brochure?
Brochure TsjechiëDownload

Page content

De spa-driehoek: bron van gezondheid

article content

De spa-driehoek: bron van gezondheid

De oorsprong van de Tsjechische kuurtraditie ligt eeuwen terug in de tijd. Je kunt je dan ook voorstellen dat de Tsjechen als geen ander weten wat ervoor nodig is om optimaal te profiteren van een korte of langere tijd kuren. Heb je er behoefte aan om even helemaal bij te komen en op te laden, dan kan ik je een verblijf in de West-Boheemse ‘spa-driehoek’ dan ook van harte aanbevelen. Ik garandeer je dat je als herboren huiswaarts gaat!

Koninklijke vondst

Karlovy Vary welness tsjechie

Karlovy Vary. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

De eerbiedwaardige kuurtraditie van Tsjechië heeft een koninklijke oorsprong. Het verhaal gaat dat koning Karel IV van Bohemen in de veertiende eeuw de eerste aanzet gaf voor de kuurtraditie van het land. Toen de koning aan het jagen was, sprong een vluchtend hert in een poel met opvallend warm water die werd gevoed door een minerale bron. Als door een wonder leek het water het slechte been van de koning te genezen; voor hem voldoende reden om een bescheiden kasteeltoren op de bewuste plek te bouwen. Rondom deze minerale warmwaterbronnen ontstond uiteindelijk een stad: Karlovy Vary (ook wel bekend als Karlsbad), wat zoveel betekent als ‘Het kokende water van Karel’. Tegenwoordig is deze kuurstad onder toeristen na Praag de best bezochte stad van het land.

Geliefd onder beroemdheden

kuuroord spa marianske Lazne

Marianske Lazne, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Naast Karlovy Vary maken ook Mariánské Lázně (Marienbad), Františkovy Lázně (Francisbad) en Jáchymov deel uit van de beroemde spa-driehoek in Tsjechië. De kuurreputatie van deze regio verspreidde zich als een lopend vuurtje, waardoor beroemdheden van heinde en verre naar het gebied toetrokken om de bejubelde kuurfaciliteiten uit te proberen. Als je zelf naar dit ‘spa-walhalla’ gaat, treed je dan ook in de voetsporen van beroemdheden als de Russische tsaar Peter de Grote, de Engelse koning Edward VII, Chopin en Goethe. Ook hedendaagse beroemdheden weten de regio trouwens te vinden. Zo werd de James Bond-film ‘Casino Royal’ deels opgenomen in Karlovy Vary.

Pracht en praal

Františkovy Lázně welness tsjechië

Františkovy Lázně, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně staan alle drie op de nominatie voor een plaats op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO – en terecht! Als je in deze steden rondloopt, zie je in alles de pracht en praal terug van de tijd die beschouwd kan worden als de Gouden Eeuw van het kuren. Jáchymov staat bekend als het eerste kuuroord ter wereld dat radon toepaste; deze radioactieve stof bleek als hij in kleine hoeveelheden werd gebruikt een weldadig effect te hebben op aandoeningen van het bewegingsapparaat, osteoporose en huidkwalen.

De bronnen in deze kuurdriehoek hebben vanwege hun hoge mineralengehalte medicinale kwaliteiten. Hierdoor trekken ze mensen die problemen hebben met hun bewegingsstelsel, hun cardiovasculaire stelsel of hun fertiliteit. Maar natuurlijk komen de meeste bezoekers gewoon genieten van een weldadig, ontspannen verblijf in deze regio!

Op en top ontspannen

Loket Karlsbad Ohře

Loket, foto: CzechTourism, Ladislav Renner

In deze kuurregio kun je jezelf heerlijk laten verwennen in ontelbaar veel stijlvolle wellnessoorden en genieten van oogstrelende (stads)tuinen en de culinaire streekspecialiteiten. Dit alles maakt je verblijf een feest voor al je zintuigen!

West-Bohemen is echter niet alleen bekend vanwege de kuuroorden. Je vindt er bijvoorbeeld ook de middeleeuwse en zeer bezienswaardige stad Cheb en het schilderachtige Loket, waar de burcht trouwens ook gebruikt werd als decor voor de eerdergenoemde Bond-film. En de Plzeň-regio en de gelijknamige stad zijn wereldberoemd vanwege hun onvolprezen bier. Ook natuur is hier ruimschoots voorhanden; het sprookjesachtige, ongerepte Slavkov-woud met zijn schitterende valleien is ook beslist een bezoekje waard. In dit karakteristieke en geliefde deel van Tsjechië gaat ontspannen helemaal vanzelf!

Gratis e-book 'verliefd op Tsjechië'
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “De spa-driehoek: bron van gezondheid

Plaats een reactie


*