Rotssteden in het Boheems Paradijs van Tsjechië

Het Boheems Paradijs: UNESCO-geopark in Europa

In het Boheems Paradijs in Tsjechië tussen Jičín, Mnichovo Hradiště, Železný Brod, Bozkov, Jilemnice en Nova Paka ligt een gebied met een bijzonder geologisch, natuurlijk en cultureel erfgoed: het unieke landschap van het Boheems Paradijs (Český ráj). Hier hebben allerlei geologische ontwikkelingen samen een gebied gevormd vol ruige rotsen, vulkanen, karstfenomenen, rivieren, dalen, bossen, weiden en meertjes. Kortom: Een unieke ervaring in je vakantie.

Het zandsteen in dit gebied ontstond bijna 100 miljoen jaar geleden uit een opgestuwde oeroude zeebodem. Vervolgens vormde erosie de rotssteden van het Boheems Paradijs, zoals Prachovské skály (de rotsen van Prachov), het gebied rondom Hrubá Skála (Hruboskalsko), Besedické skály (de rotsen van Besedice), Suché skály (de Droge rotsen), Borecké skály (de rotsen van Bor), Klokočské skály (de rotsen van Klokočí), Příhrazské skály (de rotsen van Prihrazy), Drábské světničky, Vranovský hřbet (de Rug van Vranov), Měsíční údolí (de Maanvallei) en Drábovna.

Vulkanische activiteit deed er nog een schepje bovenop in de vorm van basaltvulkanen, waarvan de overblijfselen nu de heuvels van Veliš vormen. De resultaten van deze vulkanische activiteit in het paleozoïcum zijn te zien in Nová Paka, waar edelstenen en fossiel hout zijn gevormd.

De rotsen van Prachov

Rotsen van Prachov, foto: Czech Tourism

De rotsen van Prachov (Prachovské skály) vormen een van de bekendste en oudste natuurgebieden van Tsjechië. Ze worden wel gezien als de wieg van het Tsjechische bergbeklimmen. Hier werd namelijk in 1907 de klimvereniging van Prachov opgericht.

De rotsstad van Prachov ontstond door orogene processen waarbij zandstenen blokken van wel 90 meter hoog in stukken braken. Tegenwoordig steken deze rotsen hoog boven het omringende landschap uit, met daartussen smalle doorgangen. Omdat de hellingen van het Jičín-bekken instabiel zijn, staan de rotstorens daar vaak scheef.

Een van de bekendste en mooiste plekken in de rotsen van Prachov is Vyhlídka Českého ráje, het uitkijkpunt van het Boheems Paradijs. Een korte wandeling van ongeveer 45 minuten voert door een smalle rotsspleet van slechts 35 cm breed naar de twee bekendste uitkijkpunten, en dan langs de machtige steenblokken van Cisářská chodba (de Keizersdoorgang) weer terug. Een langere wandeling voert langs de zeven ronde uitkijkpunten en over een van de in de rotsen uitgehouwen trappen. Deze 3,5 km lange route neemt zo’n twee en een half uur in beslag. Niet ver van de rotsen van Prachov staat de ruïne van kasteel Pařez.

De rotsen van Bor (Borecké skály)

Deze kleine zandstenen rotsstad is te vinden in de met dennenossen begroeide hooglanden van Bor, 1 km ten westen van Rovensko pod Troskami. Het is een verzameling bijzonder gevormde rotsen, rotswanden en overhangen.

Rotsstad Hrubá Skála

Hruba Skala, foto: Libor Sváček, Czech Tourism

De rotsstad Hrubá Skála is een van de bekendste van Tsjechië. Hij wordt gekenmerkt door steile afgronden en rotstorens met een hoogte van wel 55 meter. De unieke zandsteenformaties worden verdeeld in vier groepen:

  1. Dračí skály (de Drakenrotsen)
  2. Kapelník (de Kapelmeester)
  3. Maják (de Vuuroren)
  4. Údolíčka (het Kleine dal).

De rode route van de ‘Gouden weg door het Boheemse Paradijs’ (Zlatá stezka Českého ráje) voert langs een aantal uitkijkpunten, waaronder uitkijkpunt Na Kapelu, uitkijkpunt Lvíčka en uitkijkpunt Mariánská, met een prachtig uitzicht op kasteelruïne Trosky en slot Hrubá Skála. De hoge bomen van Arboretum Bukovina boven het rode pad tussen kasteel Valdštejn en slot Hrubá Skála maakten ooit deel uit van een botanische tuin.

Bij Hrubá Sála kun je tijdens het toeristische seizoen het informatiecentrum van het Boheems Paradijs (Informační centrum CHKO Český ráj) bezoeken. Onder uitkijkpunt Mariánská bevindt zich een symbolische begraafplaats voor overleden rotsklimmers. Kasteel Valdštejn (het oudste kasteel in het Boheems Paradijs) en het uitzicht vanaf de toren van slot Hrubá Skála mag je niet missen.

Rotsklimmen in Boheems Paradijs

Veel plekken in het Boheems Paradijs zijn erg populair bij bergbeklimmers, bijvoorbeeld het gebied rondom Hrubá Skála (Hruboskalsko), de Droge rotsen (Suché skály) en Drábské světničky. Ben je bergbeklimmer en wil je hier komen klimmen? Informeer dan naar de regels die hier gelden. Ben je geen geregistreerd bergbeklimmer? Dan kun je altijd nog komen kijken naar de andere klimmers, of een bezoek brengen aan een van de kunstmatige klimwanden, bijvoorbeeld in Sobotka of Jičín. Een recent fenomeen in de rotssteden is lopen over het slappe koord (slacklining). Er is zelfs een speciaal festival voor, aan de voet van kasteel Kost.

Wandelen in het Boheems Paradijs

Vakantie met kinderen in Boheems Paradijs. Foto: Štěpán Vrzala, Czech Tourism

Gemarkeerde wandelpaden hebben een lange traditie in de regio. Sinds Vojta Náprstek in 1879 een baanbrekende tocht door de rotsen van Prachov maakte, is het aantal bezoekers steeds verder toegenomen. Met behulp van de eigenaren, de familie Schlik, zijn talloze paden en trappen aangelegd, routes aangegeven en uitkijkpunten gemaakt. Tegenwoordig heeft het Tsjechisch verkeersbureau genoeg wandelroutes voor je om dagenlang op pad te zijn. De uitkijkpunten bieden stuk voor stuk een onvergetelijk uitzicht op de rotsen. Elke plek heeft weer iets bijzonders, welke route je ook kiest.

Films en sprookjes

De rotssteden van het Boheems Paradijs zijn een paradijs voor filmmakers die sprookjes en andere verhalen verfilmen. Deze mooie en magische omgeving is al talloze keren gebruikt als decor voor Tsjechische familiefilms.