Bohemia

Boheems Paradijs

Wilt u zich wanen in een werelds paradijs? De bizarre rotsformaties, dichtbegroeide bossen en Middeleeuws aandoende kastelen van Cesky Rai maken van dit gebied zonder twijfel een 'Boheems paradijs'! Het Boheems paradijs ligt in het noordwesten van Bohemen en de steden Jicin en Turnov gelden als poort van het paradijs en als een ideale vakantiebestemming. Reusachtige zandstenen rotsen markeren het gebied waarvan de historie zo'n 137 miljoen jaar teruggaat. De rotsen zijn veelal geformeerd in zogenaamde rotsensteden die surrealistisch aan doen. Slechts een bezoek kan een persoonlijk gevoel oproepen. Enkele niet te missen rotsensteden zijn Prachovské skály, de rotsformatie Maloskalsko en de op de Dolomieten lijkende rotsen van Suché skály.

Tussen de rotsen door bevinden zich prachtige dichtbegroeide naaldbossen en verschijnt zomaar ineens een schitterend meertje. Het Boheems Paradijs wordt geclassificeerd als zogenaamd middelgebergte. Dit zorgt ervoor dat ook de minder ervaren klimmer er uitstekend uit de voeten kan. Met kleuren zijn wandelroutes aangegeven, dus u hoeft niet te verdwalen tijdens een wandeling in dit imposante gebied. Ook aan fietsers is gedacht door de aanleg van een uitgebreid fietsroutenetwerk. De top van de hoogste berg, Kozakov, ligt op 744 meter en kunt u vinden in de buurt van Turnov. Op deze top is bovendien een uitkijktoren gevestigd waaruit u een schitterend uitzicht over de sprookjesachtige regio kunt hebben.Jicin en Turnov worden gezien als de poort naar het Boheems Paradijs. Jicin is onlosmakelijk verbonden met generaal Albrecht van Wallenstein die de stad aanzien gaf wat nu nog bijzonder goed terug te zien is in het sfeervolle historisch centrum.

Dertien kilometer ten noordwesten van Jicin verschijnen twee opvallende vulkaanrotsen aan de horizon. Een stevige klim brengt u naar 57 meter hoogte waar de hoogste helft (Panna) van de ruïne van de Burcht van Trosky ligt. Vooral bij helder weer is het uitzicht vanaf deze vulkaanrots adembenemend. De Burcht bestaat uit twee torens die beide op zo’n vulkaanrots liggen. Het zijn de toren Panna wat ‘maagd’ en Babba wat ’oude vrouw’ betekent.

Turnov is de andere stad in het Boheems Paradijs. Dit stadje wordt gezien als het toeristisch hart van de regio, onder meer door het Cesky Rai Museum. Hier kunt u zich verwonderen over fossielen, sieraden en stenen die het gebied rijk is. In het gezellige stadshart staan veel historische gebouwen in barokke, renaissantische en gotische stijl.

De tijd heeft het Boheems Paradijs gevormd en haar sporen achtergelaten. Het kasteel Kost is goed in tact gebleven en mede daardoor een bezoek zeker waard. Een Engels- of Duitstalige rondleiding kan u veel leren over de historie van het kasteel en het gebied. In het kasteel is voor een ieder met een sterke maag een ietwat lugubere, maar zeker interessante kerker met martelwerktuigen ingericht. Ook interessant, maar iets minder luguber is de expositie van mineralen en fossielen die in het gebied ooit gevonden zijn.
Het kasteel van Kost ligt dicht bij de Ruïne van Trosky en maakt een gecombineerd bezoek zeer aantrekkelijk.In de winter wordt het gebied omgetoverd tot een wintersportparadijs. De steden Destne en Ricky zijn bekend om hun wintersportfaciliteiten. Vooral voor alpineskiën en langlaufen is het gebied bijzonder geschikt.
Reactie plaatsen