Centraal Moravië, Olomoucky Kraj

Deze regio ligt in het noordwesten van Moravië en is genoemd naar de hoofdstad Olomouc, een stad met veel historische gebouwen.

Olomouc was de hoofdstad van Moravië totdat Brno in 1641 deze titel kreeg, nadat Olomouc grotendeels verwoest was door de Zweden. De stad telt ruim 100.000 inwoners en is veruit de grootste stad van Centraal Moravië. ‘De parel van het groene kussen’ ligt in de vruchtbare Hana-vallei. Na Praag telt Olomouc de meeste historische gebouwen in het stadcentrum. De Drievuldigheidszuil, die voor het stadhuis staat is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst, is hier slechts één van. Ook bevindt zich in de binnenstad een groot aantal 17e en 18e eeuwse fonteinen die naar klassieke goden als Triton, Hercules en Mercurius genoemd zijn. Verder beschikt ook deze stad over een prachtig paleis: het Presmsyslidenpaleis geldt als parel van de gotiek.Dertig kilometer ten noordwesten van Olomouc ligt Bouzev. Ook in dit deel van Tsjechië zijn vele sprookjesachtige kastelen te vinden. Diep in de bossen vindt u het kasteel van Bouzev dat in romantische stijl is opgetrokken. Het traditioneel aandoende exterieur en het rijk gedecoreerde interieur is een geliefde locatie voor filmmakers.

Ondergronds in Centraal Moravië zijn diverse grottenstelsels open voor het publiek. Beroemde grotten zijn die van Javoříčské, Mladečské en Zbrašovské jeskyně. Onder meer met een boot kunnen de stalagmieten en stalactieten in deze grotten bekeken worden. Voor een nog groter gevoel van diepte kunt u Tsjechiës diepste ravijn - Hranická propast – bezoeken.
Het landschap bovengronds is bijzonder geschikt voor recreatie op het water of voor een wandel- of fietstochtje.

Reactie plaatsen