Brno, de parel van Moravië

Het is een nog niet ontdekt pareltje bij veel reizigers: Brno. Deze Tsjechische stad is op Praag na, de grootste stad van het land en de hoofdstad van de provincie Moravië. In het zuidoosten van Tsjechië vind je een prachtige stad met ontzettend veel bezienswaardigheden, aardige mensen, goed eten en leuke winkels. Brno, de parel van Moravië, is wat minder bekend bij Nederlanders, die al snel aan Praag denken als locatie voor een stedentrip. Zonde, want Brno is een stad met een rijke geschiedenis die terug gaat tot diep in de middeleeuwen. Het is een stad waar veel is te zien en te doen. Om je wat op weg te helpen hebben we 9 leuke bezienswaardigheden voor een topverblijf in Brno op een rijtje gezet.

1. De kathedraal van St. Peter en Paul

In het hart van het centrum, bovenop een heuvel, ligt de kathedraal van St. Peter en Paul. Dit is een nationaal monument en is met recht een van de bekendere trekpleisters van Brno. De prachtige architectuur en het barokke interieur vallen direct op, net als de 84 meter hoge torens die in de 20e eeuw aan de kathedraal zijn toegevoegd. Een uitje naar de kathedraal brengt je gegarandeerd even terug in de tijd: het belangrijkste deel van de kathedraal is al in de jaren 1700 gebouwd.

Als je de kathedraal wilt bezoeken, dan loont het zeker de moeite er om 11 uur te zijn. Op dat moment worden de bellen geluid. En vergeet ook de oude crypte niet, onder in de kathedraal.

2. Het Špilberk kasteel

Spilberk kasteel BrnoKasteel Špilberk, foto: CzechTourism


Een bezoekje aan het Špilberk kasteel is ook zeker aan te raden. Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd door de koning Pøemysl Otakar II. Door de eeuwen heen heeft dit kasteel gefungeerd als kasteel, fort en zelfs gevangenis. Vandaag de dag is het kasteel de thuishaven voor het stedelijk museum van Brno.

In het museum zijn vaak tijdelijke tentoonstellingen en in de zomer worden in de kasteeltuin concerten en theatervoorstellingen gegeven.

3. Kasteel Pernstejn

Kasteel PernstejnKasteel Pernstejn foto: Ladislav Renner, CzechTourism


Het Pernstejn-kasteel is ook in de 13e eeuw gebouwd en staat bekend als een van de best bewaarde gotisch-renaissance burchten in Europa. Het kasteel bevindt zich op een prachtige locatie, op de top van een grote rots (427 meter hoog).

Filmliefhebbers zullen het kasteel misschien wel herkennen. Het kasteel is namelijk al meer dan 40 keer gebruikt als filmset. Onder andere Van Helsing is hier deels opgenomen.

4. Moravische grotten

Moravsky kras grotten moravië tsjechiëMoravský kras, foto: Libor Sváček, CzechTourism


De Moravische grotten (Morayský kras) zijn een absolute ‘must see’ in Brno. De regio in Moravië is wereldberoemd om het uitgebreide netwerk aan grotten. En de beste grotten vind je rondom Brno.

Het is een echte toeristische trekpleister, dus even reserveren is wel aan te raden.

5. Tugendhat Villa

Villa Tugendhat Brno TsjechiëTugendhat Villa, foto: Aleš Motejl, CzechTourism


De Tugendhat Villa is ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe en wordt gezien als een meesterwerk van de modernistische architectuur. De Duitse architect werd in opdracht van Fritz Tugendhat gebouwd in 1930 en is sinds de jaren 90 toegankelijk als museum. De villa staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

 6. Moravische galerie

Moravische galerie in BrnoMoravische galerie Brno, foto: CzechTourism


Liefhebbers van moderne kunst, moeten absoluut langsgaan bij de Moravische galerie in Brno. Het wordt gezien als een van de belangrijkste kunstgalerijen in Tsjechië. Bovendien is het de op één na grootste kunstgalerij van het land.

In de galerij zijn genoeg bezienswaardigheden: visuele kunst, schilderijen en verschillende grafische ontwerpen en toegepaste kunst.

7. Het oude stadhuis

Het oude stadhuis werd gebouwd omstreeks 1240, toen Brno een echte stad werd. Je kan het stadhuis bijna niet missen, met een toren van 63 meter hoog. Deze kan je beklimmen voor een prachtig uitzicht over de hele stad.

8. De Zoo van Brno

Hoewel de oude gebouwen voor de kinderen natuurlijk erg leuk zijn om te zien, kan een dagje dierentuin een welkome afwisseling vormen. Met onder andere tijgers, ijsberen en de poolvos zijn er genoeg bijzondere dieren te zien.

9. Het Dinopark (Vyškov)

Dinopark vyskovDinopark Vyskov, foto: CzechTourism


Zoopark Vyškov, ook wel bekend als het Dinopark, is voor kinderen een pretpark om nooit meer te vergeten. Het grote park, vol met dinosauriërs, een DinoExpress en een 4D-bioscoop, biedt uren vermaak.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen