Tsjechisch bier

“Je telt als land pas echt mee als je een eigen luchtvaartmaatschappij hebt – en je eigen bier. Een voetbalelftal of wat kernwapens zijn ook wel aardig, maar je eigen bier moet je echt hebben.” – Proost, Frank Zappa!

Dat Tsjechië een echt bierland is, is algemeen bekend. Tsjechië staat wereldwijd bekend om het brouwen en drinken van bier. De Tsjechen drinken vooral Tsjechisch bier en er is geen enkel land ter wereld waar per inwoner zo veel bier wordt gedronken.

Zelfs de Duitsers en de Ieren drinken niet zo veel. Gemiddeld drinken alle mannen, vrouwen en kinderen in Tsjechië 144 liter bier per jaar. Maar we hebben nog veel meer interessante en leuke weetjes over Tsjechisch bier voor je.

Historisch weetje

De oudste brouwerij in Tsjechië is het Břevnov-klooster (Břevnovský klášter). Dat werd al in 993 gesticht en daardoor heeft dit eerste Benedictijnenklooster ook de oudste bierbrouwtraditie in Tsjechië. Tot op de dag van vandaag wordt hier het bier Břevnovský Benedict gebrouwen.

Belangrijk weetje

Bier Tsjechië

Foto: Lukáš Žentel , CzechTourism

Op welke temperatuur kun je bier het beste drinken? Dat hangt er helemaal van af wat voor bier je drinkt.

  • IJskoud (0-4 °C) – light bier/bier met weinig alcohol (die smaken niet goed als ze warm worden)
  • Koud (4-7 °C) – lichtere biersoorten (pilsner, lichte lager, bier met een zoete fruitsmaak)
  • Gekoeld (8-12 °C) – de meeste ambachtelijke bieren (medium lagers)
  • Keldertemperatuur (12-14 °C) – bieren met meer alcohol en een volle smaak (bitter, Engelse cider)
  • Warm (14-16° C) – bieren waarbij de volle smaak warm beter tot z’n recht komt (donker bier, kruidig winterbier)

Cool weetje

  • In goede restaurants kun je je biertje op vier verschillende manieren laten tappen. Allemaal leveren ze een andere schuimkraag op.
  • Hladinka: de klassieke manier om een Tsjechisch pilsje te tappen, met ongeveer een kwart schuim. De schuimkraag moet net onder het halveliterstreepje beginnen, zodat het bier ter hoogte van het streepje komt te staan als het schuim wat inzakt.
  • Šnyt of košt: getapt met een flinke schuimkraag: twee vingers bier, drie vingers schuim en één vinger leeg glas
  • Mlíko: bijna het hele glas gevuld met schuim, met een dun laagje bier onderin.
  • Čochtan: het hele glas in één keer gevuld met bier zonder schuimkraag. Van alle varianten bevat een biertje dat zo wordt getapt de meeste natuurlijke CO2. Hierdoor heeft het bier een volle en bijzonder sterke smaak. Čochtan is een manier van bier drinken voor echte kenners.

Bizar weetje

bier bierbad welness Tsjechië

Bierbad, foto: David Marvan, CzechTourism

Wat krijg je als je bier combineert met wellness? Bierbaden! Niet veel mensen weten dat bier een weldadige werking heft: het hydrateert en vernieuwt de huid. Bovendien krijgt je haar er meer volume en glans van. Probeer het maar eens: trakteer jezelf op een lekker warm bierbad in combinatie met een koud biertje…

Weetje voor kenners

  • První Pivní Tramway (de Eerste Biertram) staat bij het eindstation van tram 11 in Praag (Spořilov). Het is een rokerige, donkere en krappe kroeg met enigszins obscene tekeningen op de muur en er worden drie gewone bieren en vijf speciale bieren geserveerd (afhankelijk van het actuele aanbod).
  • Pivní šenk U Kacíře (Bierschenkerij ‘Bij de Heiden’) heeft twaalf bieren van kleine streekbrouwerijen op de tap.
  • Pivovarský klub (De Brouwersclub) is de ideale plek om biersouvenirs te kopen. Hier heb je de keuze uit meer dan 240 soorten bier in flesjes om mee naar huis te nemen. Maar je kunt ook ter plekke een van de zes tapbieren proberen.
  • Zlý časy (Slechte Tijden) – met bijna 150 gebottelde biersoorten en 48 bieren op de tap zit deze bar vol met kenners. Hier vind je het antwoord op elke vraag over bier.

Willekeurig weetje

Foto: David Marvan, Czech Tourism

Voor een authentieke en vaak ook bijzondere ervaring ga je naar een biertuin met een mooi uitzicht. Of je woont een bierproeverij bij, waarbij je alles te weten komt over bier, leert hoe professionals bier proeven en natuurlijk volop bier drinkt.

Benieuwd hoe het smaakt?

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen