Tsjechië is het land van de fijnproever
2 min. leestijd

Tsjechië is het land van de fijnproever

Voor een culinair avontuur ga je naar Tsjechië, want Tsjechië is het land van de fijnproever en lekker eten staat dus centraal. In alle regio’s van het land kan genoten worden van de Tsjechische gastronomie. In Praag kan men smullen van de haute cuisine terwijl in Pilsen een vers getapt biertje en traditionele goulash geproefd kan worden. Ook voor de fietsliefhebbers heeft Tsjechië iets in petto. In Zuid-Moravië is het namelijk mogelijk om langs de vele wijngaarden te fietsen en de grootste en oudste Zuid-Moravische wijnkelders te ontdekken.

De Tsjechische keuken

De Tsjechische keuken is een mix van de Hongaarse, Poolse en Duitse keuken welke veel voorkomen in de traditionele Tsjechische gerechten. Maar ook vele soorten taart en gebak die in midden Europa populair zijn vinden hun oorsprong in Tsjechië. Tegenwoordig is de Tsjechische keuken vooral gericht op vlees gerechten. 

De maaltijden bestaan vaak uit 2 of gangen waarbij wordt begonnen met een lekkere stevige soep.


Foto: Lukáš Žentel, Czech Tourism

Haute cuisine in Praag

Praag biedt een grote verscheidenheid aan restaurants waar de gerechten beschouwd kunnen worden als een ware gastronomische ervaring. De meeste haute cuisine restaurants bevinden zich in het hart van de hoofdstad en bieden een adembenemend uitzicht op de historische gebieden. Wij adviseren om van tevoren te reserveren, want de tafels in de beste restaurants zijn al gauw vol geboekt. Traditionele Tsjechische gerechten in een modern jasje kunt u ervaren in haute cuisine restaurant La Degustation Bohême Bourgeoise

Wanneer een diner in de Art Deco stijl u meer aanspreekt kunt u aanschuiven bij het Alcron restaurant in het Radisson Blu Hotel Alcron. Beide restaurants kregen eerder een Michelinster. 


Wijnproeverij Moravië

Foto: David Marvan, Czech Tourism

Moravische wijnroutes om te fietsen

Een uniek net van de Tsjechische fietsroutes zijn de Moravische wijnroutes, die de Zuid-Moravische wijnbouw en monumenten met elkaar verbindt. “De Moravische Wijnroute” is de hoofdroute en verbindt de steden Znojmo en Uherské Hradištì en tien fietsroutes waarvan elke route door één wijngebied leidt. De fietsroutes, met een totale lengte van ruim 1000 km, leiden u met name door wijn- en boomgaarden en over de plaatselijke bos- en akkerpaden. De Moravische wijnroutes kunnen hier gevonden worden. 

Alle wijn-fietsroutes op een rijtje:
Greenway Moravian Wine Trail – 300 km
 Brno wine trail – 130 km
 Znojmo wine trail – 165 km
 Mikulov wine trail – 82 km
 Velké Pavlovice wine trail – 110 km
 Kyjov wine trail – 85 km
 Mutenice wine trail – 65 km
 Podluzí wine trail – 115 km
 Bzenec wine trail – 26 km
 Uherske hradiste wine trail – 75 km
 Stráznice wine trail – 101 km

Bier Tsjechië

Foto: Lukáš Žentel , CzechTourism

Tsjechie is rijk aan vele Bieren 

De stad Plzen is de hoofdstad van de regio Pilsen en tegelijkertijd de vierde grootste stad van Tsjechië. Vele toeristen bezoeken Plzen om het bekende Pilsner Urquell bier te proeven. In augustus wordt er een grootschalig Pilsner Bier Fest georganiseerd. Naast bier zijn er ook appetijtelijke alcoholvrije drankjes, zoals limonades gemaakt van het zuivere water uit de bossen van Šumava. 

Ook is het de moeite waard om de Pilsener keuken te bezoeken waar streekgerechten zoals forel en goulash op smaak gebracht met biersauzen en geserveerd met hluchec (aardappelkoekjes) geproefd kunnen worden.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen