10 kindvriendelijke fietsavonturen in Tsjechië!

10 kindvriendelijke fietsavonturen in Tsjechië!

Fietsen in Tsjechië? Als Nederlanders hebben wij veel ervaring met fietsen. Maar, waar het fietslandschap van ons platte landje snel kan vervelen, biedt Tsjechië een unieke ervaring voor jong en oud. Met zijn prachtige heuvels, diepe bossen, veelvoudige meren en kronkelende rivieren, is Tsjechië dé ideale bestemming voor een fietsvakantie. En niet alleen voor papa en mama, maar ook voor de jongere reizigers tussen ons!

Of je er nu een dagje uit van maakt, of inderdaad de hele dag met het gezin actief in beweging wilt zijn, Tsjechië biedt Bike Trails (fietsroutes) voor iedereen. Wij geven je graag tien tips om de perfecte fietsvakantie voor het hele gezin te organiseren, in Tsjechië!


Verken de Regio Třeboň - Een fietsparadijs voor het hele gezin

Het zuiden van Bohemen, en met name de regio Třeboň, is een waar fietsparadijs. De fietsroute rond Třeboň is niet alleen prachtig, maar ook educatief. Onderweg kom je informatieborden tegen in het Tsjechisch en Engels, die je meer vertellen over de unieke kenmerken van de Třeboň-regio, zoals de vijvers en vijversystemen, veenmoerassen, boscomplexen en natte weiden. De route begint bij Pond Svět en eindigt bij de stadspoorten, en is in totaal 39 kilometer lang.

Fietsen in Trebon, Foto: UPVISION, VisitCzechia

Fietsen rond de "Moravische Zee"

Het betoverende landschap rond het waterreservoir Nové Mlýny in Moravië, ook wel bekend als de "Moravische Zee", is perfect voor gezinsfietstochten. Het terrein is vrij vlak, waardoor het ideaal is om met kinderen te fietsen. Je kunt starten in Dolní Věstonice, waar het oudste keramische beeldje ter wereld, de Venus van Věstonice, werd gevonden. Daar kun je ook een kleine archeologische expositie bezoeken. Vervolgens gaat de route langs het waterreservoir richting Brod nad Dyjí en naar Pasohlávky, een van de recreatiegebieden bij het stuwmeer Nové Mlýny.

Nové Mlýny, Foto: Jan Miklín, VisitCzechia

Ontdek het grootste Tsjechische waterreservoir per fiets

Een schitterende fietsroute met een makkelijk profiel wacht op je bij het Lipno-stuwmeer in Zuid-Bohemen. Fiets langs de oevers van het grootste Tsjechische waterreservoir, te beginnen in Lipno nad Vltavou, waar je je kinderen kunt trakteren op leuke activiteiten zoals het klimpark, de bosspeeltuin of het boomkroonpad van Lipno. Het pad van de dam naar het Frymburk-dok is 10 kilometer lang en heeft een perfecte ondergrond, waardoor het ook geschikt is om te skaten.


Koninklijke pracht in Midden-Bohemen

Veel bezoekers reizen met de auto of trein van Praag naar Karlštejn, maar wist je dat je deze charmante plek ook per fiets kunt verkennen? Voor gezinnen met kinderen is er een eenvoudige route vanuit het centrum van Praag langs de rivier de Moldau naar Lahovice, en vervolgens door de vallei rond de rivier de Berounka, die leidt naar het majestueuze koninklijke kasteel van Karlštejn. En als je even uitgeput bent, kun je altijd de trein terug naar Praag nemen!

Karlstejn, Foto: DavidTB, VisitCzechia

UNESCO-erfgoed in Zuid-Moravië

Niet ver van de Oostenrijkse grens ligt het Lednice Valtice-landschapsgebied, het grootste ontworpen landschap ter wereld, dat op de UNESCO-lijst staat. Hier vind je prachtige fietspaden door vlakke terreinen, perfect voor gezinsfietstochten. Hoewel fietsen niet is toegestaan in het kasteelpark, zijn beide kastelen - Lednice en Valtice - verbonden met het prachtige Knížecí-fietspad. Dit 12 kilometer lange pad biedt onderweg tal van interessante verrassingen, zoals de classicistische Tempel van de Drie Gratiën en het Empire Rendez-Vous Chateau. Vergeet niet om te genieten van het prachtige uitzicht langs de dam tussen de Lednice-vijvers en overweeg een rondleiding door het indrukwekkende Lednice-kasteel en zijn prachtige tuinen. Misschien waag je je zelfs aan een beklimming naar de top van de Minaret?

Minaret, Foto: Jiří Jiroušek, VisitCzechia

Het Baťa-kanaal - Een heuvelvrij fietsparadijs

Als je op zoek bent naar een ontspannen fietstocht zonder enige heuvels, dan is het Baťa-kanaal in Moravië de perfecte keuze. Dit 80 kilometer lange fietspad loopt van Kroměříž naar Hodonín en is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Het hele pad is verhard en er zijn geen kruispunten met ander verkeer. Waar je ook begint, een bezoek aan Kroměříž met zijn prachtige tuinen en UNESCO-kasteel is een aanrader, evenals Uherské Hradiště met het nabijgelegen Velehrad en het archeologische openluchtmuseum Modrá.

Fietsen bij het B'ata-kanaal, Foto: PetrohadFP, VisitCzechia

Langs de Elbe - De langste rivier van Tsjechië

Geniet van een aangename en comfortabele fietstocht langs de oevers van de rivier de Elbe in Midden-Bohemen, door de steden Nymburk en Poděbrady. Deze route van ongeveer 8 kilometer lang in één richting biedt niet alleen een prachtig uitzicht op de rivier, maar ook interessante bezienswaardigheden zoals het bloemenklokpark in het kuuroord Poděbrady en de middeleeuwse stadsmuren in Nymburk.

Fietsroute langs de Elbe, Foto: P. Pražáková, VisitCzechia

Adembenemende uitzichten in Šumava!

Ken je de fietsroute door het prachtige landschap van Šumava, van Nová Pec naar Nové Údolí? Deze route staat terecht bekend als een van de mooiste in het hele land. Geniet van het vlakke terrein en fiets langs gladde geplaveide boswegen, omzoomd met schilderachtige kleine stroompjes. Een interessant feit is dat het pad bijna precies het spoor volgt, wat zorgt voor een unieke ervaring. Met een lengte van ongeveer 30 kilometer, kun je op verschillende plaatsen stoppen en terugkeren naar Nová Pec met de trein. Deze route is ook zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of diegenen die een fietskar gebruiken.

Sumava, Foto: Koutas, VisitCzechia

Ontdek het Jeseníky-gebergte langs een middeleeuwse handelsroute!

Verken Rejvíz en Vrbno pod Pradědem in het Jeseníky-gebergte in Moravië via een prachtig verhard fietspad dat door de schilderachtige vallei van de rivier de Černá Opava slingert en de oude middeleeuwse handelsweg volgt. Tijdens deze tocht kom je langs de ruïnes van het gotische kasteel van Koberštejn en kun je ook een glimp opvangen van de overblijfselen van een zeldzaam technisch monument: de staalfabriek Lorenz-Vavřinec, een historische houtskoolhoogoven.

JesenikyFietsen in Jeseniky, Foto: Seven Days Agency - s.r.o. VisitCzechia

Een pitstop in het nationale park Podyjí voor een adembenemend uitzicht!

Ontdek het kleinste Tsjechische nationale park, Podyjí, gelegen in Zuid-Moravië. Neem je kinderen mee op een ontspannen fietstocht van Lukov of Čížov naar het schilderachtige uitkijkpunt Hardegg. Daar vind je een charmant houten prieel met een prachtig uitzicht op de vallei van de rivier de Dyje en het Oostenrijkse kasteelstadje Hardegg. Onderweg mag je niet missen dat je grensversperringen met prikkeldraad en een wachttoren tegenkomt, die de bezoekers laten zien hoe het IJzeren Gordijn er meer dan dertig jaar geleden uitzag.

Dus spring op je fiets en geniet van deze spectaculaire fietsroutes met adembenemende uitzichten die je nooit zult vergeten!

Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen