Top 10 uitstapjes van Tsjechië

Tsjechië is een land met prachtig natuurschoon en ook aan attracties ontbreekt het niet. In elke regio of het nu Bohemen of Moravië is, zijn er bezienswaardigheden voor jong en oud. De meest populaire attracties hebben wij op een rijtje gezet. Mis er geen één!

1.    De kabelbaan naar Petřín in Praag

De Petřín-heuvel is een uitgestrekt groen park in Praag gelegen boven de rivier de Moldau en onder het klooster van Strahov. De kabelbaan naar de top van de Petřín-heuvel is de populairste attractie van Praag en Tsjechië. De kabelbaan uit 1891 rijdt elk kwartier omhoog. De lift is geopend van 08:00 tot 23:00 uur en in vier minuten tijd overbrug je een afstand van 510 meter en 130 hoogtemeters. Om mee te gaan met de kabelbaan is een openbaar vervoer ticket nodig. Bovenop de heuvel staat de uitkijktoren van Petřín, geïnspireerd op de Eiffeltoren in Parijs. Je hebt er een geweldig uitzicht over het stadscentrum en de Praagse Burcht. Petřín Park heeft tal van wandelpaden langs kleurrijke fruitbomen, speeltuinen en door een rozentuin. In de buurt van de uitkijktoren is er een spiegellabyrint.

PetrinCable Car Petrin, Foto: Prague City Tourism, CzechTourism

2.    Dolní Vítkovice in Ostrava

Voor 170 jaar werd in Dolní Vítkovice steenkool gewonnen en ruw ijzer geproduceerd. Tegenwoordig is Dolní Vitkovice de toeristische trekpleister van Ostrava. De stad, gelegen in het noorden van Moravië, transformeerde het industriële complex is een educatief, sociaal en cultureel centrum. Op het terrein is een erfgoed- en wetenschapsmuseum voor kinderen en een klimhal. Bovendien zijn er regelmatig evenementen en worden er internationale festivals georganiseerd met optredens tussen de ijzeren torens en schachten, zoals het festival Colours of Ostrava. Bezoekers krijgen met een rondleiding inzicht in het proces van de steenkoolwinning en over het functioneren van de ovens met hun vloeibaar ijzer. De Bolt-toren is een spiraalvormige structuur met loopbruggen die om de hoogoven zijn geplaatst. De toren is vernoemd naar de wereld beroemde Jamaicaanse sprinter Usain Bolt die regelmatig in Ostrava was vanwege sportwedstrijden. In 2015 zegende hij de unieke structuur.

CzechTourismDolní Vitkovice, Foto: Jiri Zerzon, CzechTourism

3.    Aqualand Moravia

Zuid-Moravië is niet alleen een geweldige plek om de natuur en de Moravische wijnen te leren kennen. Aan het Nové Mlýny stuwmeer ligt een groot waterpark genaamd Aqualand Moravia. Het aquapark is sinds 2013 geopend. Er zijn verschillende binnen- en buitenzwembaden en er is een enorm aanbod aan waterglijbanen en andere waterattracties. Voor wellnes liefhebbers zijn er een sauna’s, massages, jacuzzi’s en tal van hydrominerale behandelingen.  

AqualandAquapark Foto: musí být uveden, CzechTourism

4.    Mirakulum Park

Een van de leukste attracties in Tsjechië voor kinderen is Mirakulum. Het is een gigantische speeltuin waar kinderen met hartenlust kunnen klimm en, klauteren en spelen. Het amusementspark tussen Praag en Boheems Paradijs heeft een doolhof, een amfitheater, een kinderboerderij, een kinderdorp, touwparken, verschillende waterglijbanen en een stoomtreintje. Het dominante kenmerk van het hele park is een houten kasteel met hangbruggen, glijbanen, uitkijkposten en ondergrondse gangen.

MirakulumMirakulum, Foto: Pojizerí a Polabí j.s. CzechTourism

5.    Openluchtmuseum in Rožnov pod Radhoštěm

Maak kennis met vroegere tijden en ontdek de Tsjechische tradities in het openluchtmuseum van Rožnov pod Radhoštěm. Het park ligt in het oosten van Tsjechië aan de voet van het Beskiden gebergte. Bezoekers kunnen verschillende historische houten gebouwen bekijken die zijn ingericht zoals 100 tot 200 jaar geleden. In het hoogseizoen worden er verschillende oude ambachten beoefend.  In het museum kun je lokale specialiteiten proeven, zoals frgál. Een ronde koek met jam, kwark of maanzaad. Tijdens feestdagen, zoals met Pasen, maak je kennis met Tsjechische tradities. In de zomer zijn er daarnaast regelmatig folklore optredens met dans en muziek.

Openluchtmuseum, Foto: Vychodni Morava, CzechTourism

6.    iQLANDIA in Liberec

iQLANDIA in Liberec in de regio Noord-Bohemen richt zich op kinderen en informeert hun op een interactieve manier over wetenschap, natuurkunde en biologie. De tentoonstellingen zijn in het Engels en zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De hal bestaat uit vier verdiepingen waar kinderen ervaren hoe een aardbeving voelt, een training van een astronaut is en ze leren hoe een wasmachine en toilet werkt. iQLANDIA is perfect te combineren met het aquapark Babylon dat tegenover elkaar ligt.

IQLandiaIQLandia, Foto: MarkBBDO, CzechTourism

7.    Boomkroonpad in Lipno

In het zuiden van Bohemen ligt het grootste meer van Tsjechië. Het Lipnomeer heeft een oppervlakte van 47,8 km2 en is vernoemd naar het plaatsje Lipno. In deze plaats staat op de 890 meter hoge Kramolín berg een uitkijktoren. Het boomkroonpad van Lipno werd in 2012 geopend en is 40 meter hoog. Via een 674 meter lang pad wandel je langs de bomen om vervolgens boven de toppen uit te kijken. Op het uitkijkplatform heb je een spectaculair uitzicht over de groene omgeving van het Lipnomeer. Met mooi weer is het zelfs mogelijk om de Alpen te zien.

En vind je boomkroonpaden leuk? Kijk dan ook eens bij het Boomkroonpad van Janske Lazne! 

Boomkroonpad LipnoBoomkroonpad, Foto: Seven Days Agency s.r.o. CzechTourism

8.    DinoPark Plzeň

De stad Pilsen staat bekend om de pils die hier is ontstaan. In 1869 werd het eerste pilsje gebrouwen en sindsdien is pils niet meer weg te denken. In de Pilsner Urquell brouwerij wordt nog steeds naar oud recept pils gebrouwen. Voor families is een bezoek aan een brouwerij wat minder interessant, maar gelukkig heeft de stad Pilsen meer leuke attracties. DinoPark Plzeň is de meest bezochte attractie van de regio Pilsen. Het is verbonden met de dierentuin van Pilsen en bezoekers kunnen een combi-ticket kopen. Het park met bewegende dinosauriërs biedt een kijkje in het leven van 200 miljoen jaar geleden toen spinosaurussen, tyrannosaurussen en velociraptors op aarde leefden.

Dinopark Plzen, Foto: Pilsen City Tourism, CzechTourism

9.    De kabelbaan naar de bergtop Sněžka

Met het record “hoogste berg van Tsjechië” scoor je al snel. De Snezka in het Nationale Park Reuzengebergte mag deze titel dragen. Met haar 1602 meter is het de hoogste berg van Tsjechië. In 1949 werd de kabelbaan naar de top geopend. De cabine voor vier personen brengt je in 15 minuten naar top vanuit Pec pod Sněžkou en heeft een tussenstop in Růžová Hora. Op de Sněžka is er een weerstation, restaurant en postkantoor. Het is mogelijk om met de lift terug naar het dal te gaan of kies uit een van de wandelpaden. De routes zijn gemiddeld 8 kilometer.

SnezkaKabelbaan naar Snezka, Foto: Milos Salek, CzechTourism

10.    De Sky Walk en hangbrug in Dolní Morava

Dolní Morava heeft sinds vorig jaar veel aandacht getrokken vanwege de komst van de langste hangbrug ter wereld. De hangbrug overbrugt een afstand van 721 meter en is het gehele jaar open. Combineer de Sky Bridge 721 met het beklimmen van de Sky Walk. Deze uitkijktoren met een dempelvrij pad brengt je op 55 meter hoogte. Op het hoogste punt kun je over een touwnet kruipen en naar beneden kijken. In de zomermaanden is het daarnaast mogelijk om met de glijbaan naar beneden te gaan vanaf de Sky Walk.

 SkybridgeSky Bridge 721, Foto: HR Dolní Morava 2022, CzechTourism

 


Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen