Ostrava: smeltkroes van oud en nieuw

Als je aan Tsjechië denkt, is Ostrava waarschijnlijk niet de eerste naam die je te binnen schiet. Toch valt er veel te zeggen voor een bezoek aan deze stad in het noorden van Moravië, die in omvang trouwens de derde stad van het land is. De stad wordt in geschriften van 1229 al vermeld, maar kwam pas tot bloei nadat er in de achttiende eeuw steenkool in de bodem werd ontdekt. Sporen van de mijnbouwgeschiedenis zijn in deze fascinerende stad dan ook volop terug te vinden – maar Ostrava is meer!


Onontdekte schat

Ostrava Moravië TsjechiëOstrava, foto: CzechTourism

Ostrava is naar mijn idee een van de tot nu toe nog niet ontdekte schatten van Tsjechië. Niet omdat het nu vanuit esthetisch oogpunt bezien zo’n mooie stad is – maar dat verwacht je ook niet van een industriestad, toch? De stad is eerder ruig en stoer dan verfijnd en bekoorlijk, maar heeft daarmee wel een geheel eigen charme die je beslist mee moet maken als je in Noord-Moravië bent. Ook dit is Tsjechië! In de stad zelf en de omgeving is genoeg te zien en beleven voor een welbestede weekendtrip. 

Mijnbouwverleden

Met de opkomst van de mijnbouw vanaf 1763 kwam de bloei van Ostrava op gang en veroverde de stad een belangrijke plek in de metaalindustrie. Inmiddels zijn echter alle mijnen gesloten (de laatste ging dicht in 1994) en neemt ook de metaalindustrie nog maar een bescheiden plek in. Toch is het onder andere dit mijnbouwverleden dat een bezoek aan deze stad tot een bijzondere ervaring maakt.


Rothschild-architectuur

Het zuidelijke deel van Vítkovice is een uniek industriegebied dat dateert uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Door de zorgvuldige manier waarop hier het verleden is gereconstrueerd, krijg je een goed beeld van de metaalproductie die ooit zo belangrijk was voor de regio. De Vítkovice-ijzerfabriek was destijds in handen van de bekende bankiersfamilie Rothschild; net zoals Zlín bekend staat om de typische ‘Bata-architectuur’ (van de schoenenfabrikant), zie je in Ostrava de herkenbare Rothschild-woningen terug, die dienden als huisvesting voor de Vítkovice-medewerkers.

Als er één plek is waar de mijnbouwhistorie van Ostrava tot leven komt, is het wel Landek Park. In dit mijnbouwmuseum (het grootste van het land) komen mijnbouw, archeologie en geologie op een bijzondere manier samen. In de Michal Mijn kun je tijdens een rondleiding het werk van de vroegere mijnbouwers zelf meemaken – een indrukwekkende ervaring!

Nieuw elan

Ostrava, Foto: Jiří Zerzoň, CzechTourism

De teloorgang van de mijnbouw zorgde ervoor dat Ostrava lange tijd niet bepaald floreerde. Toch is momenteel een nieuw elan zichtbaar in de stad en ontpopt Ostrava zich tot een ware ‘hotspot’. Het Vítkovice van toen is nu een broedplek voor uiteenlopende culturele initiatieven die wordt gedomineerd door de unieke constructie van de Bolt-toren (genoemd naar sprinter Usain Bolt). Ook Forum Nová Karolina, een van de grootste shoppingmalls van Tsjechië, getuigt van de huidige opleving van de stad, evenals de Stodolní-straat. In deze ‘barstraat’ vind je tientallen bars, clubs en restaurants, dus een avondje flink stappen behoort beslist tot de mogelijkheden. 

Geslaagd gezinsuitje

Ostrava TsjechiëOstrava, foto: CzechTourism

Hoewel de Stodolní-straat, ook wel ‘de straat die nooit slaapt’ genoemd, niet geschikt is voor kinderen, is Ostrava zeker een passende bestemming voor een gezinsuitje. De verschillende (mijnbouw)musea in de stad spreken ook kinderen aan – en wat dacht je van de prachtige Ostrava Zoo? Al met al is Ostrava een perfect voorbeeld van hoe een traditionele mijnbouwstad zich kan ontwikkelen tot een bruisende, spannende cultuurstad. Een must see als je in het oosten van Tsjechië bent! 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen