Zlín, de schoenenstad van Tomáš Baťa
9 min. leestijd

Zlín, de schoenenstad van Tomáš Baťa

Welkom in het prachtige Zlín, dé bestemming voor een onvergetelijke vakantie in Tsjechië! Deze stad heeft alles wat je zoekt: een rijke geschiedenis, unieke architectuur en een bijzondere band met het wereldberoemde schoenenbedrijf Baťa. Hier vind je een vakantie-ervaring buiten de gebaande paden, waarbij je kunt genieten van de charmante sfeer en de hartelijke gastvrijheid.

Laat je meenemen op een betoverende reis door Zlín, waar we je kennis laten maken met de meest fascinerende en toeristische hoogtepunten. Tijdens je vakantie in Zlín zul je al snel ontdekken dat deze plek een speciale rol speelt in de geschiedenis van Tsjechië. 

De opkomst van het legendarische schoenenbedrijf Baťa heeft Zlín getransformeerd tot een bruisend centrum van innovatie en ondernemerschap. De erfenis van Baťa is nog altijd voelbaar in de stad, en heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op het unieke karakter en de levendige cultuur van Zlín.

Dus, trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de schoonheid en veelzijdigheid van Zlín tijdens je vakantie in Tsjechië.

De erfenis van Baťa in Zlín

Het beroemde schoenenbedrijf Baťa heeft een grote invloed achtergelaten in Zlín. Het is opgericht in 1894 door Tomáš Baťa en heeft de schoenenindustrie veranderd. Hierdoor is de stad echt bijzonder geworden. Onder leiding van de Baťa-familie heeft Zlín een geweldige verandering doorgemaakt en is het een voorbeeld geworden van hoe je een stad kunt plannen en laten groeien.

Wat Baťa zo succesvol maakte, waren de slimme manieren waarop ze hun bedrijf leidden. Tomáš Baťa vond het belangrijk om zijn werknemers te steunen en een gevoel van samenhorigheid te creëren. Hij bedacht slimme ideeën zoals winst delen en extra voordelen voor werknemers. Hierdoor voelden de werknemers zich trouw en gemotiveerd en het bedrijf werd erg productief en efficiënt.


Tomas Bata rond 1920

Tomas Bata had een visie op het verbeteren van de leefomstandigheden van zijn werknemers. Als onderdeel van zijn bedrijfsfilosofie stond hij erop om goede huisvesting en voorzieningen te bieden aan zijn werknemers. In verschillende landen waar Bata-fabrieken werden gevestigd, bouwde hij woonwijken voor zijn werknemers, die bekend werden als "Bata-huizen" of "Bata-woningen".

Deze Bata-huizen waren vaak goed ontworpen en voorzagen in de basisbehoeften van de werknemers, waardoor ze een betere levenskwaliteit konden hebben. Ze werden meestal gebouwd in de buurt van de Bata-fabrieken om het pendelen naar het werk gemakkelijker te maken.

Zlin batahuisjesBatahuisjes in Zlín, Foto: UPVISION, VisitCzechia

De Functionalisme Architectuur van Zlín

Als je door de straten van Zlín wandelt, zie je verschillende bijzondere gebouwen die herinneren aan de visie van de Baťa-familie. Het bekendste gebouw is de Zlín Bata-wolkenkrabber, ook wel bekend als Gebouw 21. Het is in 1938 gebouwd en heeft een bijzondere stijl. Het was het hoofdkantoor van het bedrijf. Het gebouw is uniek en heel hoog, en het laat zien hoe belangrijk de Baťa-erfenis is voor Zlín.

De gebouwen hebben geometrische vormen en strakke lijnen, waardoor ze een gevoel van eenvoud en orde uitstralen. Platte daken, gladde gevels en asymmetrische composities zijn overal te zien en geven de stad een unieke visuele identiteit.

De functionalistische gebouwen in Zlín zijn ontworpen met het oog op hun specifieke functie, of het nu gaat om wonen, industrie of cultuur. De ruimtes zijn zorgvuldig georganiseerd om efficiëntie te maximaliseren en bewoners een comfortabele omgeving te bieden. Grote ramen zorgen voor veel natuurlijk licht en creëren lichte en uitnodigende ruimtes.

Esthetiek en functionaliteit gaan hand in hand in het functionalisme. De gebouwen in Zlín zijn visueel aantrekkelijk zonder concessies te doen aan hun bruikbaarheid. Versieringen zijn minimaal, waardoor de nadruk ligt op de algehele vorm en verhoudingen. Het resultaat is een harmonieuze mix van elegantie en functionaliteit, waarbij schoonheid voortkomt uit efficiënt gebruik van ruimte en eenvoudig ontwerp.

De functionalistische architectuur van Zlín is meer dan alleen uiterlijke schoonheid. Het vertegenwoordigt de vooruitstrevende geschiedenis van de stad, waar innovatie diep geworteld was.


Tomas Bata’s wolkenkrabber

De iconische Bata-wolkenkrabber, ook wel bekend als gebouw 21, in de stad Zlín, verdient zijn eigen paragraaf. Dit imposante monument, dat eerder al een keer benoemd is, belichaamt de rijke geschiedenis en grootsheid van de stad. Het diende als hoofdkantoor van het Baťa-schoenenbedrijf en speelde een centrale rol in zijn wereldwijde activiteiten. Vandaag de dag herbergt het de prestigieuze Tomas Baťa Universiteit, die kennis, innovatie en erfgoed symboliseert.

De wolkenkrabber staat symbool voor het gouden tijdperk van Baťa's industriële heerschappij. Het vertegenwoordigt Tomáš Baťa's ambitie en grensverleggende visie op architectuur en design. Het ontwerp volgt de principes van functionalisme met strakke lijnen, eenvoudige vormen en symmetrische gevels. Met een hoogte van 77 meter is het een indrukwekkend baken in de skyline van Zlín.

Bata bouwde zijn eigen kantoor in een grote lift, zodat hij zelf van verdieping naar verdieping kon gaan, zonder dat er mensen naar hem toe hoefden te komen. De lift is nu een tentoonstelling, maar hij is nog steeds functioneel en het kan je tot het dak van de wolkenkrabber brengen. 

Het gebouw onderscheidt zich door zijn grootsheid en unieke elementen, zoals de decoratieve klok en grote ramen die zorgen voor natuurlijk licht en een uitnodigende sfeer. Nu huisvest het de Tomas Baťa Universiteit, waar de erfenis van onderwijs en innovatie wordt voortgezet.

Bij het bewonderen van Bata's wolkenkrabber wordt de historische betekenis en architectonische pracht ervan duidelijk. Het symboliseert de pioniersgeest van Tomáš Baťa en zijn visie voor Zlín als een centrum van industrie, onderwijs en vooruitgang. Het is een bron van inspiratie en een herinnering aan Zlín's opmerkelijke erfgoed en de blijvende invloed van het Baťa-schoenenbedrijf op de stad.

Bata Wolkenkrabber, Foto: Romanenko

De Dierentuin van Zlín in Zuid-Moravië

De dierentuin van Zlín is een geliefde attractie is voor vakantiegangers van alle leeftijden. Deze goed onderhouden dierentuin biedt een heerlijke ervaring, met ruime en natuurlijke verblijven voor een grote verscheidenheid aan dieren.

In de Zlín Zoo staat natuurbescherming en educatie centraal. De dierentuin speelt een belangrijke rol in het behoud van bedreigde diersoorten en neemt deel aan fokprogramma's. Het is de ideale bestemming voor gezinnen en natuurliefhebbers die hun kennis van het dierenrijk willen vergroten.

Bij aankomst worden bezoekers begroet met exposities van dieren van over de hele wereld. Van majestueuze grote katten tot speelse primaten, de dierentuin herbergt een opmerkelijke collectie. De verblijven zijn zorgvuldig ontworpen om de natuurlijke habitat van de dieren na te bootsen, waardoor ze voldoende ruimte hebben om vrij rond te bewegen.

Zlin zooZlín zoo, Foto: www.zoozlin.eu

Een hoogtepunt is de Afrikaanse savanne, waar bezoekers elegante giraffen, majestueuze zebra's en andere iconische Afrikaanse dieren kunnen bewonderen. Het tropische paviljoen neemt bezoekers mee naar weelderige regenwouden met exotische vogels, reptielen en kleurrijke flora.

Om de educatieve ervaring te versterken, biedt Zlín Zoo interactieve programma's aan, zoals rondleidingen en voedersessies. Gezinnen kunnen genieten van picknickplaatsen en speeltuinen voor een complete en plezierige ervaring. De dierentuin is ook betrokken bij milieu-initiatieven en onderzoeksprojecten.

Zlín Zoo is niet alleen een plek voor amusement, maar ook een toevluchtsoord voor dieren en een centrum voor educatie en natuurbehoud. Dwaal door het prachtige terrein en bewonder niet alleen de diversiteit aan wilde dieren, maar ontwikkel ook een diepere waardering voor de delicate balans van de natuur. Of je nu een natuurliefhebber bent, een gezin op zoek naar een verrijkende ervaring of gewoon wilt genieten van een rustige ontsnapping, Zlín Zoo biedt een onvergetelijk avontuur dat verwondering en verbondenheid met het dierenrijk bevordert.

Zlin zooZlín zoo, Foto: .zoozlin.eu

Het Zlín Filmfestival

Het  Zlín Filmfestival is een van de oudste en meest prestigieuze filmfestivals voor kinderen en jongeren. In de charmante stad Zlín wordt de magie van cinema tot leven gebracht. Sinds 1961 speelt het festival een belangrijke rol bij het promoten van kwaliteitsfilms en het bieden van een platform voor filmmakers die zich richten op jong publiek.

Het Zlín Filmfestival staat bekend om zijn diverse selectie van films uit de hele wereld. Het brengt filmmakers, professionals en filmliefhebbers samen en creëert een bruisende sfeer van creativiteit en culturele uitwisseling. Het programma omvat een breed scala aan genres, zoals speelfilms, documentaires en animatiefilms, geschikt voor verschillende leeftijden en smaken.

Naast filmvertoningen biedt het festival ook workshops, seminars en interactieve evenementen. Hier krijgen jonge filmmakers de kans om hun vaardigheden aan te scherpen, te leren van experts en deel te nemen aan inspirerende discussies.

Om het Zlín Filmfestival optimaal te ervaren, is het belangrijk om vooraf te plannen en op de hoogte te blijven van het programma. Het festival, meestal gehouden eind mei of begin juni, strekt zich uit over meerdere dagen en biedt een vol schema met vertoningen en evenementen. Op de officiële website van het Zlín Filmfestival vind je actuele informatie over het programma, inclusief filmvertoningen, workshops en speciale presentaties. Plan je bezoek aan de hand van het programma om zeker te zijn dat je geen favoriete films of activiteiten mist.

music festZlín Film Festival 2023, Foto: zlinfest.cz

Buitenactiviteiten in Zlín

In Zlín draait vakantie niet alleen om geschiedenis en architectuur, maar ook om buitenavonturen in de prachtige natuur. Omringd door pittoreske landschappen biedt de stad volop mogelijkheden voor avontuur, rust en frisse lucht.

Verken de nabijgelegen parken en groene ruimtes om te genieten van de natuurlijke schoonheid van Zlín. Kostelec Park is een oase van rust in het hart van de stad, perfect voor ontspannen wandelingen en gezellige picknicks te midden van groen. Lesní Park Březina, aan de rand van Zlín, biedt wandelpaden, open ruimtes en zelfs een klein meer voor een ontspannen dagje recreatie.

Voor de avontuurlijke types zijn er tal van wandel- en fietsroutes in Zlín en omgeving. Het Chřiby-gebergte in het zuiden van Zlín is een populaire bestemming met diverse paden voor wandelaars van alle niveaus, met prachtige bossen, verborgen valleien en adembenemende uitzichten vanaf de top.

Fietsliefhebbers kunnen genieten van goed onderhouden fietsroutes door charmante dorpjes en schilderachtige landschappen. Of je nu houdt van ontspannen fietstochten of uitdagende routes, er is voor elk niveau iets te ontdekken.

Voor buitenactiviteiten is goede voorbereiding essentieel. Draag geschikte kleding en schoenen, vooral bij wandelen of fietsen. Vergeet niet voldoende water en snacks mee te nemen, vooral bij langere tochten. Controleer altijd het weer en de routeinformatie voor een veilige natuurervaring.

BataBata kanaal, Foto: UPVISION, VisitCzech

Kortom: waarom Zlín bezoeken?

Zlín heeft voor vakantiegangers een mix van geschiedenis, architectuur, cultuur en natuurlijke schoonheid in petto. Van het Baťa-erfgoed en de unieke architectuur tot het bruisende Zlín Film Festival en buitenactiviteiten.

De rijke geschiedenis van de stad komt tot leven in iconische gebouwen zoals de Zlín Bata-wolkenkrabber en de Zlín Bata-villa. Het Zlín Film Festival, een van de oudste en meest prestigieuze filmfestivals voor kinderen en jongeren, brengt de magie van cinema naar de stad.

De natuurlijke omgeving van Zlín is perfect voor buitenactiviteiten, zoals wandelen in parken zoals Kostelec Park en het verkennen van de Chřiby-bergen. Hier kun je ontsnappen aan de drukte en genieten van rustige landschappen.

We raden aan Zlín te bezoeken en zelf de charme te ervaren. Ontdek de unieke architectuur, duik in de geschiedenis, geniet van culturele evenementen zoals het Zlín Film Festival en verken de natuurlijke schoonheid.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen