Industrieel erfgoed van Tsjechië - de 10 populairste musea

Industrieel erfgoed van Tsjechië - de 10 populairste musea

De rijke geschiedenis en de welvarende industrie van Tsjechië hebben gezorgd voor een grote diversiteit in industrieel erfgoed. Maar waar kom je het meest over de geschiedenis te weten en vindt je de mooiste verhalen? Wij nemen je in deze blog mee naar de tien populairste musea over Tsjechisch industrieel erfgoed. Leuk voor een uitstapje tijdens je vakantie.

Wellicht ziet niet iedereen een verband tussen de termen 'industrie' en 'charme'. In feite is dit echter op veel plaatsen in Tsjechië het geval. De opkomst van de republiek ging gepaard met de noodzaak om het verval in oorlogstijd te boven te komen, en zowel het tempo als de vindingrijkheid waarmee de productie van de grond kwam, is onthutsend. De textiel-, glas- en schoenenindustrie behoorden tot de meest vooruitstrevende ter wereld. Hetzelfde gold voor de Tsjechoslowaakse wapenindustrie.

De hoogtijdagen van Tsjechische bedrijven zaten vol met allerlei verhalen. Neem het verhaal van de schoenmaker Baťa, die letterlijk de wereld 'beschoeide' en werk gaf aan tienduizenden mensen. Of laten we eens kijken naar de geschiedenis van het merk Škoda. Voor de oorlog was hun positie onwankelbaar, maar daarna nam de vraag naar wapens af. Škoda greep dit als een kans voor een nieuwe uitbreiding - de productie van locomotieven en auto's (eerst stoom, later elektrisch) begon. Uiteindelijk was er een verschuiving naar vliegtuigen, trolleybussen en bruggen, zelfs 's werelds eerste volledig gelaste brug. Maar Škoda en Baťa waren niet de enige groeiende Tsjechische merken.  Tijdens je vakantie in Tsjechie heb je vast alle tijd voor een museum bezoekje.

1. Technisch Tatra-museum in Kopřivnice

Het merk Tatra staat voor de op één na oudste autofabrikant ter wereld. De eerste auto werd hier al in 1897 geproduceerd. Dit merk staat vandaag de dag nog steeds hoog aangeschreven in de vrachtwagensector; ze is vooral bekend van de Dakar Rally. In het Tatra Technisch Museum in Kopřivnice vindt u alles wat u moet weten over de geschiedenis van het merk Tatra.

  • Afstand vanaf Praag 358 km

2. Jawa-museum in Konopiště

Het bedrijf van de heer Janeček en de heer Wanderer - de eerste letters van hun naam resulteren in de merknaam Jawa - concentreerde zich aanvankelijk op de productie van wapens, maar toen de belangstelling afnam, verlegde het zijn aandacht naar de productie van motorfietsen en auto's. Jawa-motoren zijn nog steeds erg populair en uiterst succesvol in enduro-races, maar ze zijn ook bekend van de Dakar-rally. In het Jawa-museum in Konopiště (in de buurt van het Konopiště-landkasteel) kunt u ongeveer 200 historische motorfietsen bewonderen.

  • Afstand vanaf Praag 47 km

3. Škoda-museum in Mladá Boleslav

De triomfantelijke opmars van de Tsjechische Škoda-auto's begon in 1925 toen de groep de autofabrikant Laurin & Klement in Mladá Boleslav overnam. Skoda is momenteel een van de bekendste en best verkopende merken op de wereldmarkt. In het Škoda Museum in Mladá Boleslav kun je op een levendige manier meer te weten komen over de geschiedenis van dit wereldwijde merk. De tentoonstelling, met een modern design, is gevestigd op een tentoonstellingsruimte van 1.800 m2, voorzien van een multifunctionele hal en een restaurant.

  • Afstand vanaf Praag 64 km


4. Baťa Schoenenmuseum in Zlín

In Tsjechië is de naam Baťa nog steeds het toonbeeld van succesvol zakendoen, gecombineerd met sociale betrokkenheid en empathie. De wereldwijd succesvolle schoenengigant bouwde huizen, scholen en ziekenhuizen voor zijn werknemers en schonk na de Tweede Wereldoorlog zijn goederen voor de helft van de prijs in plaats van massaal arbeiders te ontslaan. Het karakter dat Baťa's genie de stad gaf, is vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar. Het interessante Zlín-museum ‘Gebouw nr. 14’ van het Baťa-instituut, dat is gevestigd in een van de gebouwen die destijds door Bata zijn gebouwd, biedt een fascinerende reis door de geschiedenis van het merk en de Baťa-familie. Liefhebbers kunnen ook een bezoek brengen aan de beroemde wolkenkrabber, die ooit voor verbazing zorgde vanwege zijn technische kenmerken. De hoofdattractie is een autonoom geklimatiseerd mobiel kantoor in een lift die zelfs een gootsteen met warm water bevat.

Wil je meer informatie over Thomas Baťa? Lees dan hier het volledige blogbericht over Baťa 

  • Afstand vanaf Praag 300 km


5. Budvar-brouwerij in České Budějovice

In 1930 werd het geregistreerde handelsmerk Budvar opgericht door de twee Tsjechische woorden Budějovický en pivovar (brouwerij) te combineren. Het uitzonderlijke internationale succes inspireerde het lokale bestuur om dit in de naam van de brouwerij op te nemen. Als toerist kunt u een bezoek brengen aan de Budvar-brouwerij in České Budějovice en het proces van het maken van het wereldberoemde lagerbier bewonderen. De excursie, die in zeven talen wordt aangeboden, wordt afgesloten met een bierproeverij. Probeer het echte Zuid-Boheemse recept, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13e eeuw.

  • Afstand vanaf Praag 144 km


6. Pilsner Urquell-brouwerijmuseum in Pilsen

Het bekendste merk Tsjechisch bier werd in 1842 in Pilsen geboren. Met minimale overdrijving staat Pilsen bekend als de bierhoofdstad van de wereld. Pilsner Urquell is een bier dat zowel door experts als door gewone bierdrinkers over de hele wereld wordt gewaardeerd. In het Brouwerijmuseum in Pilsen leert u de geschiedenis van het bier kennen vanaf de creatie tot nu. Deze tentoonstelling is ongeëvenaard waar ook ter wereld. Je ontdekt de geschiedenis van de Pilsner-kroegen, je krijgt een rondleiding door alle faciliteiten van de brouwerij, inclusief het laboratorium, en je maakt ook kennis met enkele bierspecialiteiten. Last but not least wordt u getrakteerd op het beroemde lokale brouwsel.

  • Afstand vanaf Praag 92 km

Pilsner Urquell Brouwerij - foto: visit Plzen

De wereld van technologie in jouw handen

Er zijn tal van andere bekende Tsjechische merken - Moser Glas, Solo Sušice-lucifers, Koh-I-Noor Hardtmuth-pennen, de onmiskenbare Becherovka-likeur, werktuigbouwkundige producten van ČKD en vele anderen. In de Tsjechische technische musea kun je hun verhalen leren, vergezeld van verhalen over mensen en geweldige producten.

7. Nationaal Technisch Museum in Praag

De unieke artefacten in het enorme pand van het Nationaal Technisch Museum in Praag stellen je in staat jezelf onder te dompelen in de geschiedenis van auto's, motorfietsen, luchtvaart, maar ook van scheepvaart en spoorvervoer in de Tsjechische landen. Daarnaast kun je de tentoonstellingen bezoeken van de drukkerij, de fotostudio, ‘Chemie om ons heen’, tijdwaarneming, metallurgie, intercamera, Mercury games, architectuur, engineering en design of de televisiestudio. Een andere interessante tentoonstelling laat je de geheimen van de erts- en kolenwinning zien. Je kunt hier ook een rondleiding volgen.

8. Technisch Museum in Brno

Het Technisch Museum in Brno presenteert een breed aanbod met 17 vaste en tal van wisselende tentoonstellingen. Je maakt kennis met de geschiedenis van optica en computertechnologie, je reist terug in de tijd van de eerste TomTom's naar de huidige computertechnologie en laat je inspireren door historische stereovisie, historische auto's, watermotoren, de Salon of Mechanical Music, Brno op twee wielen, vliegtuigmotoren, gegoten metaal, antiek bestek en andere schatten uit het verleden.

  • Afstand vanaf Praag 92 km

9. Dolní Vítkovice en Landek-park in Ostrava

Mijnbouw en metallurgie maken al sinds de middeleeuwen deel uit van de Tsjechische traditie. In Ostrava in het noorden van Bohemen, een stad die bekend staat om de mijnbouw, is een uniek pretpark opgezet. Je kunt smeltovens bezoeken en de voormalige mijnwerkers van dichtbij leren kennen. Je kunt hier echte mijnbouw beleven, tot aan de kleedkamers van de mijnwerkers en een authentieke rit in een originele kar. Maak een ritje in een werkende, door een wagen getrokken mijnlocomotief die ooit werd gebruikt om mijnwerkers naar de mijnen te vervoeren. Ervaren mijnwerkers leiden u door de 250 m lange mijntunnels. In de science centers van de Grote en Kleine Wereld van Technologie leer je spelenderwijs interessante weetjes over wetenschap en technologie, compleet met het mysterie van de uitvinding van de stoommachine tot op de dag van vandaag. Als u van industriële monumenten houdt, zult u dol zijn op de Techno Route in Ostrava. Het verbindt gebouwen met een technische achtergrond die verbonden zijn met de traditie van mijnbouw, metallurgie, spoorvervoer, de auto-industrie en ook brandblusapparatuur, de bierindustrie en militaire en agrarische geschiedenis.

  • Afstand vanaf Praag 373 km

Dolní Vítkovice, foto: Czech Tourism - Archiv Dolní oblast Vítkovice

10. Zuid-Boheems Motormuseum in České Budějovice

In de aangename omgeving van de historische stad České Budějovice bevindt zich het Zuid-Boheemse Motormuseum, een van de grootste musea van het land voor tweewielige voertuigen - u vindt hier zo'n honderd unieke stukken. U kunt ook historische motoren, militaire uitrusting, antiek speelgoed, oude wagens en nog veel meer ontdekken die de geschiedenis van de motorfiets hebben gevormd.

  • Afstand vanaf Praag 146 km 

Welk van deze musea zou jij willen bezoeken tijdens een vakantie in Tsjechië? Laat het ons weten in de reacties...

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen