Plzen was culturele hoofdstad van Europa

Plzen was culturele hoofdstad van Europa

In 2015 was Plzen de culturele hoofdstad van Europa. Geen wonder, want wat heeft deze stad veel te bieden – veel meer dan bier alleen! Bier is natuurlijk wel iets waar je snel aan denkt bij de stad die ons het woord pils heeft bezorgd. Uiteraard is het mogelijk om het brouwersmuseum van Pilsner Urquell te bezoeken, dat is gevestigd in het oorspronkelijke middeleeuwse brouwhuis. En natuurlijk kun je in Plzen het Tsjechische bier proeven op een van de vele terrasjes.

Meer dan bier

Plzeň, Foto: CzechTourism

Maar Plzen is niet alleen een bierstad. Het is ook een stad met sfeervolle pleinen, groene parken en historische gebouwen. Dat maakt de stad ideaal voor een dagje winkelen en rondstruinen, of voor een avondje stappen in de clubs en cafés. Cultuurliefhebbers hoeven niet langer te wachten en kunnen ook nu al terecht in het J.K. Tyl-theater of op een van de vele muziekpodia.

Dieren en dino’s

Ook voor kinderen valt in Plzen van alles te beleven. De stad heeft een eigen dierentuin en voor wie liever uitgestorven exemplaren bewondert, is er een dinopark in de buurt. Het spokenmuseum is er voor jonge bezoekers met stalen zenuwen en het Techmania Science Center is stiekem net zo leuk voor grote als voor kleine onderzoekers.

Ruisende bossen

Woud in Plzeň, Foto: Aleš Motejl, CzechTourism

Ten zuiden van Plzen ligt nationaal park het Boheemse Woud. De Tsjechische naam van dit natuurpark, Šumava, klinkt als het ruisen van de bomen – en die zijn er dan ook volop. Samen met de meren en bergen in deze regio vormen ze een prachtig decor om in te fietsen of wandelen. Er zijn uitstekende gemarkeerde fietsroutes te vinden, die via fietspaden en verkeersarme wegen de mooiste plekjes aandoen, van kapelletjes tot kastelen en van dorpjes met houten huizen tot steden met statige kathedralen.

Kalme en woeste wateren


Het uitgestrekte Lipnomeer leent zich prima voor rustige boottochtjes of een dagje zwemmen bij een van de stranden. Wie liever iets ruigers wil meemaken, kan de rivier de Otava opzoeken en zich in een kano of raft laten meevoeren door het kolkende water.

Plzen is dus niet alleen een culturele parel, maar ook een mooie uitvalsbasis om te genieten van de Tsjechische natuur.

Amerikaanse sterren en strepen

De jaarlijkse viering van de bevrijding van het Amerikaanse leger van de stad Pilsen zal worden gehouden tijdens het eerste weekend van mei. Vreugde, enthousiasme en emotie beschrijven de onvergetelijke sfeer die de straten van Pilsen elk jaar vult. Van vrijdag tot en met maandag zal de stad zich wikkelen in de sterren en strepen van het Amerikaanse leger om de bevrijding van de stad in mei 1945 te vieren. Op zondag worden de Tsjechische en Amerikaanse veteranen geëerd tijdens herdenkingsdiensten op Husova Boulevard, Chodske Namest en Námìstí Míru. Het konvooi van historische militaire voertuigen, een hoogtepunt van het bevrijdingsfestival, zal beginnen op de Klatovska Boulevard om 11 uur. Onlangs is het project D-Day to V-Day opgestart welke het mogelijk maakt om de route te volgen van de geallieerden beginnend bij de landing in Normandië op D-Day (6 juni 1944) tot de dag van de overwinning in Plzen op V-Day (6 mei 1945). Bezoekers kunnen genieten van feestelijke en traditionele evenementen zoals bijeenkomsten met Amerikaanse en Belgische veteranen, jeeps in de straten, thematische tentoonstellingen, mannen in Amerikaanse militaire uniformen en een cultureel programma.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen