Zuid-Moravië | Brno en Omgeving

Ben je op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming voor jou en je gezin? Overweeg dan zeker een reis naar Brno, in Zuid-Moravië, Tsjechië. Deze regio heeft veel te bieden voor jonge gezinnen. Zuid-Moravië staat namelijk bekend om zijn prachtige natuur, rijke geschiedenis en unieke cultuur. Het is een bestemming die geschikt is voor een ontspannen vakantie in de natuur, maar ook voor een actieve vakantie vol avontuur.

Zuid-Moravië is een gebied vol wijngaarden en historische kastelen. De regio is perfect voor gezinnen die graag buiten zijn, met talloze wandel- en fietsroutes.

Bovendien heeft Zuid-Moravië een rijke culturele geschiedenis en is het de thuisbasis van de tweede grootste stad van Tsjechië, Brno, waar je kunt genieten van het bruisende stadsleven en de fascinerende architectuur. De regio staat ook bekend om zijn ambachtelijke bier- en wijnproductie, dus zorg ervoor dat je de lokale brouwerijen en wijnhuizen bezoekt om de heerlijke Tsjechische dranken te proeven.

Southern Moravia

Wij vertellen je per regio een aantal van de leukste en meest informatieve uitstapjes. Wat vind je hier en is het de moeite waard? Lees snel verder voor alle inside scoop, met dank aan Jižní Morava

  1. Zuid-Moravië | Znojmo en Podyjí
  2. Zuid-Moravië | Brno en Omgeving
  3. Zuid-Moravië | Moravische Karst en Omgeving

Brno en Omgeving

De bonte regio strekt zich met name om het zuidoostelijke gebied van Tsjechië, met Brno, Ivančice en Vyškov. Deze kleurrijke regio biedt een scala aan prachtige locaties, spannende activiteiten en ongelooflijke attracties waar gezinnen samen van kunnen genieten. Van de dramatische architectuur en historische bezienswaardigheden van Brno tot de smakelijke keuken van Vyškov en de schilderachtige bossen van Ivančice.

BrnoBrno, Foto: Aleš Motejl, VisitCzechia

Het meest fotogenieke kasteel van Moravië

Kasteel Pernštejn is bovenop een grote rots gestationeerd. Het kasteel is inmiddels al acht eeuwen oud en is nog niet eerder veroverd. De felste veroveraars hebben het geprobeerd, maar niemand is er in geslaagd.

Bij een bezoek aan dit kasteel kun je een rondleiding door de groene kasteeltuinen krijgen, maar je mag ook op eigen houtje rondwandelen. Er zijn zelfs opties voor minder mobiele gasten. Tijdens je wandeling zie je schattige, kleine gebouwen zoals het Chinese paviljoen, een kluizenaarshuisje en een Turks badhuis.

Pernštejn is een kasteel dat perfect te bezoeken is met kinderen. Je kunt er namelijk een rondleiding krijgen dat heet: “The White Lady Has Got Lost”- de witte vrouw is verdwaald geraakt. Tijdens deze rondleiding speel je een spel dat “The Beads of Elisa the Chambermaid” heet. De kralen van de kamermeid, Elisa. Het spel is erg populair, omdat het door de hele familie te spelen is. Zowel jong, als oud!

PernstejnPernstejn, Foto: Artush, VisitCzechia

Brno

Brno staat bekend om zijn rustgevende imago en kalme architectuur. Het beroemdste gebouw in deze stad is Villa Tugendhat. Naast deze villa heb je ook Villa Jurković, Villa Stiassni, Villa Löw-Beer en het Mitrovský zomerhuis. De stad is gigantisch en kent veel bijzondere bezienswaardigheden. Het kent zelfs zijn eigen observatorium. Brno maakt wetenschap leuk, ook voor de jongeren onder ons.

De stad kent zijn eigen gastronomische gids, genaamd “the Gourmet Brno gastronomic guide”. Aan de hand van deze gids kun je alle smakelijke tentjes van Brno ontdekken. Niet alle culturele ontdekking hoeft sportief te zijn- excentriek eten is een sport voor de tong!

BrnoSpilberk, Brno. Foto: BearFotos, VisitCzechia

Koolwinning in Zuid-Moravië

Zuid-Moravië wint kool sinds de achttiende eeuw. De koolgalerijen zijn tot wel anderhalve kilometer diep en daarmee uniek in centraal Europa. Je kunt de Permon’s trekken volgen, vanaf het dorp Zastávka. Deze trek brengt je langs het industriële museum tot Babice en Zbýšov. Zorg ervoor dat je met name de mijntoren van de Simson Mijn in Zbýšov niet mist. Dit is een echte eyecatcher!


Ivančice

Het pittoreske Ivančice regio staat bekend omdat het de geboorteplaats is van Alfons Mucha. Deze bekwame illustrator en auteur is wereldberoemd geworden met zijn Slavische Epos. (link naar Alfons Mucha blog)

Een echte aanrader is het volgen van de rode toeristen trek vanuit Réna park. Tijdens deze trektocht kom je beeldhouwwerken van Josef Zahradník tegen en een uitkijktoren dat je de beelden van bovenaf laat bezichtigen. De uitkijktoren dateert al uit 1930 en is één van de kleinsten in heel Tsjechië.

En voor de culinaire ontdekkingsreiziger zijn de asperges in Ivančice bijna bekender dan het Pilsen-bier.

IvanciceIvančice, Kerk van de Heiligen Peter en Paul. Foto: RomanM82

De dierentuin van Vyškov

De dierentuin van Vyškov is de enige dierentuin in Tsjechië dat zich focust op het fokken van dieren met Tsjechische oorsprong en ook wereldwijde boerderijdieren. ZeVyskov hebben tientallen verschillende soorten konijnen en kippen, maar ook allerlei soorten maki’s en papegaaien. Het dierentuin kent een replica van een boerderij uit de Haná regio, waar je een expositie over het traditionele boerenleven vindt. Ook is er een ondergrond aquarium en terrarium. Een prachtige samenstelling van activiteiten.

Cachena KoeCachena, Foto: zoo-vyskov.cz

Het Dolní Kounice

Ook vind je in deze regio het Rosa Coeli klooster. Dit klooster is inmiddels niet meer dan een ruïne, maar de behouden oude delen hebben een grote architectonische waarde en daarbij horende charmes. Je kunt de ruïnes zelf, of met gids bekijken. Er zijn speciaal samengestelde rondleidingen waarbij je een tour krijgt van het klooster naar de synagoge en het dorp. Deze zijn het hele jaar door te boeken, zelfs buiten de zomerdrukte.

Rosa CoeliRosa Coeli, Foto: Foto: © Moravian-Silezian Tourism

Slavkov chateau

In Slavkov vind je het Slavkov chateau, dat nog dateert uit de tijd van Napoleon. In november wordt hier een festival gehouden, dat “Napoleonic Days” heet. Het focust zich zoals je vast kunt raden op de tijd van Napoleon.  Tijdens dit festival zijn er exposities over juwelen en sieraden, maar ook over wijn. Je kunt de bakkerij komen bekijken, of een ondergrondse martelkamer dat zich bevindt in een labyrint.

Reis je met kinderen? Dan kunnen er zelfs kostuums worden geleend om de tocht een extra verdieping te geven. Een leuke aanrader!

SlavkovSlavkov Chateay, Foto: zamek-slavkov.cz, partner van Moravian-Silezian Tourism

De Acaciatoren

Met een hoogte van 17,7 meter biedt de Akátová věž uitkijktoren - of Acaciatoren in het Nederlands- een werkelijk unieke ervaring die beton, metaal en hout combineert voor een onvergetelijk sightseeing-avontuur. Beklim de lange trap om vanaf 369,5 meter hoogte te genieten van een prachtig uitzicht op dit spectaculaire landschap, gratis en wanneer u maar wilt; de toren is 24 uur per dag, 7 dagen per week toegankelijk.

Vlakbij de Acaciatoren vind je ook “The Museum of Literatuur in Moravia”, het museum van Moravische literatuur. Deze zit in het lokale klooster. Je vind hier 65.000 boeken in de Benedictinebibliotheek. De ruimte zelf kent stucdecoraties, een gigantische mechanische wereldbol en plafondfresco’s. Zeker een bezoekje waard.

AcaciatorenAcaciatoren, Foto: gofrombrno.cz, partner van Moravian-Silezian Tourism

Bučovice chateau

Bučovice is een dorp in de Vyškov regio en kent, zoals veel plekken in Tsjechië, zijn eigen kasteel. Het chateau Bučovice kent veel ouderwetse Italiaanse invloeden en daarmee uniek ter noorden van de alpen. Het kasteel is volledig origineel en daarmee dus niet vernieuwd of herbouwd. De tuin en gracht zijn van origineel ontwerp. De kasteeltuin is wel negentig kolommen groot en kent een enorme pracht aan unieke fonteinen. Stel je een zeemeermin voor, dat bovenop een dolfijn zit. Of een drakenkop dat water spuugt. Niets is te gek voor deze magische tuinen.

BucoviceBucovice, Foto: Aleš Motejl, VisitCzechiaPak je rugzakken en hoera voor Zuid-Moravië! Het team van Tourist Authority - Zuid-Moravië bereidt nieuws voor, plant reizen en nodigt u uit voor geweldige evenementen op de website www.jizni-morava.cz. Kies waar je hart je naartoe brengt en kom voor een weekendje weg of een vakantie! Het uitgangspunt is het in kaart brengen van de belangen van degenen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het toerisme. En het doel is om bezoekers de perfecte service te bieden: bruikbare informatie, comfortabele boekingen, een prettig verblijf en een veilige thuiskomst.
Reactie plaatsen