Zuid-Moravië | Znojmo en Podyjí

Je zit al maanden te twijfelen wat je wilt bezoeken deze zomer. Eén ding is zeker; Tsjechië. Samen met de kinderen ben je van plan kastelen te bekijken, culturele uitstapjes te maken, of recreatieve watersport te ontdekken. ’s Avonds wil je goedkoop genieten van chique en smaakvol eten, terwijl je ’s nachts als de kinderen in bed liggen met een biertje bij een kampvuurtje uit een goed boek wilt lezen.

Maar jij weet als geen ander dat Tsjechië een veelzijdig land is. Overal zijn de meest prachtige chateaus te bezichtigen. De musea nemen je mee terug naar een tijd die de verbeelding aanspreekt. Nu blijft enkel de vraag: waar in Tsjechië?

Southern Moravia

Voor wie op ontdekkingsreis wil gaan, is het betoverende Zuid-Moravië de perfecte bestemming. Het is een gebied vol historische schatten die wachten om ontdekt te worden. Van sprookjesachtige kastelen tot schilderachtige geplaveide straatjes met kronkelende smalle paadjes. Verbluffende natuurlijke schoonheid gecombineerd met immens cultureel erfgoed. Hier zijn onvergetelijke ervaringen te beleven - perfect om jonge gezinnen kennis te laten maken met een andere wereld, dicht bij het bekende Nederland.

Om voor jou de keuze makkelijker te maken, vertellen wij je per regio een aantal van deze kostbare bezichtigingen. Wat vind je hier en is het de moeite waard? Lees snel verder voor alle inside scoop, met dank aan Jižní Morava.

  1. Zuid-Moravië | Znojmo en Podyjí
  2. Zuid-Moravië | Brno en Omgeving
  3. Zuid-Moravië | Moravische Karst en Omgeving

De groene regio van Zuid- Moravië is met name gefocust op de Znojmo en Podyjí regio’s. Dit ligt in het zuidwesten van de bekende stad Brno. In deze gebieden ken je steden zoals Znojmo zelf, Moravský Krumlov en Pohořelice. Deze schilderachtige regio, met zijn glooiende heuvels, kristalheldere meren en weelderig groene gebladerte is een ideale bestemming voor jonge gezinnen die een rustige hoek van ons continent willen verkennen.

Van adembenemende bossen en weiden met wilde bloemen tot borrelende beekjes en uitgestrekte wijngaarden, deze magische plek heeft iets unieks te bieden voor bijna iedereen die even weg wil uit de drukte van alledag.

ZnojmoZnojmo, Foto: MARKBBDO, VisitCzechia

Handgemaakt papier

Slechts 16 km van Znojmo biedt het charmante stadje Želetice de perfecte kans om geschiedenis tot leven te brengen. Breng een bezoek aan het Stará škola museum voor interactieve rondleidingen en maak je eigen persoonlijke papier met levendige theebladeren of schitterende mineralen in poedervorm. Ervaar 2000 jaar oude tradities vanuit een fabriek die nog steeds papier produceert.

Alfons Mucha

Ben je fan van de bekende kunstenaar en auteur Alfons Mucha? In Moravský Krumlov vind je het chateau dat bekend is geworden dankzij Mucha zijn Slavische Epos. Aan dit chateau grenst een begraafplaats met eeuwenoude grafstenen, omringt door een oud kasteelpark. Vanaf het chateau maak je een prachtige wandeling naar het pelgrimage kapel van sint Florian.

Militaire schatten

Van het levendige groen van Zuid-Moravië tot de legendarische forten van Šatov, verscholen in de ravijnen en tuinen - dit is een verborgen land waar de geschiedenis geheimen uit vervlogen tijden fluistert. Voor liefhebbers van het militaire verleden is geen reis zo verrijkend als een excursie door deze wonderbaarlijk goed bewaarde forten die wachten op de onthulling van hun tijdloze verhalen.

SatovSatov, Foto: Libor Sváček, CzechTourism

Znojmo

Stap in de koninklijke stad Znojmo, gesticht door koning Ottokar I van de roemruchte Přemyslidendynastie. Deze charmante buitenwijk heeft een gotisch stadshuis en toren naast schilderachtige geplaveide straatjes - perfect om te verkennen op een zonovergoten dag. Het wordt ook wel "de zonnigste plaats in Tsjechië" genoemd. Door dit goede weer vind je overal gezellige cafés en nobele kerkjes.

ZnojmoZnojmo, Foto: Libor Sváček, CzechTourism

Het kasteel van Znojmo

Reis terug in de tijd naar kasteel Znojmo, een statig overblijfsel uit de 11e eeuw met grote beschermende muren en een panoramisch uitzicht op de weelderige vallei van de rivier de Dyje. Binnen zijn majestueuze gotische architectuur ligt een onvergetelijke ervaring - fascinerende artefacten uit de collectie van het Zuid-Moravisch Museum in het vorstelijke Vrouwenhuis en de Mannensalon, die lang vergeten geschiedenis blootleggen.

Znojmo KasteelZnojmo Kasteel, Foto: Balakate, CzechTourism

Sporten in Znojmo

De prachtige sereniteit van Zuid-Moravië omhult de weelderige rivier de Dyje, een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Toeristen, maar ook lokale inwoners, maken de opwindende tocht in een kano langs het kristalheldere water - van Stará Vodárna tot Hrádek (in 15 km) door kronkelende landschappen die geheimen uit het verleden herbergen.

Als je na deze 15 kilometer nog niet klaar bent, kun je verder reizen naar een bekend wijngebied, Hrádek, om verborgen juweeltjes te ontdekken.

De wijn van Zuid-Moravië

In Zuid-Moravië heb je bekende wijntrekken, oftewel routes. De langste van deze routes is de Znojemská trek, die wel 189 kilometer lang is en 55 wijndorpen betrekt. Het gebied is met name gespecialiseerd in aromatische witte wijnen, maar de ouderwetse wijngaarden groeien meerdere soorten druiven.

Indien je van een wat rechtere weg houdt, kun je de trek vlakbij Moravský Krumlov proberen. Of heb je toch een romantische ziel? Dan raden we je de route aan de Dyje rivier aan.

Let in Zuid-Moravië met name op de charmante keldersteegjes. Hier staat zij bekend om! Normaalgesproken vind je deze bij de randjes van de dorpjes, waar je zult worden betoverd door een sprankelende atmosfeer- Het zal zeker betoveren met zijn sfeer vol rinkelende glazen en levendig gezang.

WijnZuid Moravische Wijnranken, Foto: Ondřej Čechvala, CzechTourism

Het Jevišovice chateau

Het kasteel van Jevišovice kent een rijke geschiedenis. Je kunt het kasteel ervaren vanuit twee verschillende rondleidingen- één leidt je door de vertrekken en de ander door de weelderige tuinen die doordrenkt zijn van traditie. Het kasteelplein kent een sint Louis kapel, met een unieke schildering dat “The Circumcision of the Lord” heet - De Besnijdenis van de Heer. Een fascinerende muurschildering met een inspirerend verhaal dat wacht om ontdekt te worden.

Binnen het chateau vind je een collectie van oud meubilair, historische muzikale instrumenten en zelfs een ouderwetse keuken.

MSTourismJevisovice Chateau, Foto: © Moravian-Silezian Tourism

De Oostenrijkse grens

Aan de Oostenrijkse grens staat hoog en trots een prachtige sneeuwwitte molen uit de Renaissance. Met zijn vier werkende waterraderen heeft deze grootse bezienswaardigheid ook een bijbehorende beek die je meeneemt op een reis door de tijd. Bij een bezoek aan de tentoonstelling "De ontwikkeling van de maalderij" kunnen bezoekers uit eerste hand ervaren hoe molens eeuwen geleden werkten, met demonstraties met origineel gereedschap dat voor het kijkplezier bewaard is gebleven - geen wonder dat het Technisch Museum in Brno de eerste plaats veroverde in Gloria Musaealis; een Tsjechische wedstrijd voor het behoud van het nationale erfgoed van Tsjechië.

MolenWitte molen, Foto: © Moravian-Silezian TourismPak je rugzakken en hoera voor Zuid-Moravië! Het team van Tourist Authority - Zuid-Moravië bereidt nieuws voor, plant reizen en nodigt u uit voor geweldige evenementen op de website www.jizni-morava.cz. Kies waar je hart je naartoe brengt en kom voor een weekendje weg of een vakantie! Het uitgangspunt is het in kaart brengen van de belangen van degenen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het toerisme. En het doel is om bezoekers de perfecte service te bieden: bruikbare informatie, comfortabele boekingen, een prettig verblijf en een veilige thuiskomst.
Reactie plaatsen