17 schitterende highlights in Moravië en Silezië
10 min. leestijd

17 schitterende highlights in Moravië en Silezië

Het Zuidoostelijke deel van Tsjechië, Moravië en Silezië, trekt steeds meer buitenlandse bezoekers. Toeristen komen hier om van de puurheid te genieten, zoals:

 • de levendige volkstraditie
 • de wijn
 • het ongerepte berglandschap
 • de unieke architectuur van de landhuizen
 • en de volksarchitectuur van de kleine dorpjes.

Wij hebben voor jou de 17 beste highlights op een rijtje gezet!

1. Zuid-Moravië – het wijnparadijs

Zuid-Moravië is een wijnparadijs. Op vele plaatsen kunt u hier in een wijnkelder verschillende wijnen proeven. In de regio kunt u kiezen tussen een groot aantal speciale wijn-fietsroutes. De routes sluiten in het zuidelijke gedeelte aan bij de routes in het buurland Oostenrijk. U kunt prachtig door de wijnstreek wandelen, de monumenten, de boom-en wijngaarden van Zuid- Moravië bezoeken of van de smakelijke producten en de gastvrijheid van de lokale bevolking genieten.

De wijnroute Moravská vinařská stezka verbindt de oude stad Znojmo met Uherské Hradiště. De route zal u leiden door de hele regio met zijn wijn, de rijke geschiedenis en levendige tradities. Een van de tradities is de Race van de koningen (Jízda králů) – een folklore feest dat op de UNESCO lijst van Immaterieel Werelderfgoed staat.

Fietsen in Zuid-Moravië, foto: Petr Slavík, CzechTourism

2. Znojmo – de stad die bruist van leven.

Znojmo wordt soms „klein Praag“ genoemd. Znojmo verdient dit compliment dankzij de vele kostbare bezienswaardigheden en het rijkelijk pulserende culturele leven. Enkele voorbeelden van evenementen zijn:

 • het Hudební festival Znojmo (Muziekfestival Znojmo)
 • het Znojmo Jazz Fest
 • en in het bijzonder de Znojemské vinobraní (wijnfeesten van Znojmo).

Znojmo en omgeving is beslist een bezoek waard voor de Tsjechische cultuur snuivers.

Znojmo, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

3. Lednice-Valtice: het grootste cultuurlandschap van Tsjechië, door de mens gecreëerd.

Indrukwekkende kastelen omringd door grote tuinen. Verzorgde tuinbedden met een kleurrijk tapijt van bloemen. Golvende gouden velden die langzaam in frisse groene bossen veranderen. Waterlelies die glinsterende vijvers versieren. Pittoreske gebouwen. Het echte gevoel van romantiek vindt u in het cultuur-en natuurgebied van Lednicko-Valtický areál, dat deel uitmaakt van het Werelderfgoed van UNESCO. Het is het grootste door de mens gecreëerde gebied. Kom de kastelen Lednice en Valtice van binnen bewonderen, de heerlijke wijnen van Valtice te proeven, om paard te rijden, om met een boot te varen of om te fietsen in de omgeving van Lednice-Valtice.

Kasteel van Lednice, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

4. Bezoek het mooiste plein van Tsjechië in Telč

Telč kan trots zijn op een van de mooiste pleinen van Tsjechië, misschien zelfs van heel Midden-Europa. Het langwerpige plein met de barokke Mariazuil en in het midden twee fonteinen wordt omringd door historische burgerhuizen met arcaden. Een ander belangrijk monument is het renaissancekasteel van Telč.

 Telč, foto: Václav Jirásek, CzechTourism

5. De Joodse Stad Třebíč bezit prachtige monumenten die je niet mag missen

Tot de kleinoden van Třebíč behoort de romaans-gotische Sint-Prokopbasiliek (Bazilika sv. Prokopa) en de Joodse stad. Het Joodse getto van Třebíč is een uniek geheel, met meer dan 120 huizen, twee synagogen en de oude begraafplaats. Het getto is het eerste zelfstandige Joodse monument buiten Israël, dat geregistreerd werd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


6. Żďár nad Sázavou bezit de parel van de Europese barokachitectuur.

Op de beboste heuvel Zelená hora (Groene berg) van de stad Žďár nad Sázavou staat een van de meest bijzondere christelijke kerken, de aan Johannes van Nepomuk gewijde bedevaartskerk (poutní kostel sv. Jana Nepomuckého). Dit unieke gebouw, gebaseerd op de vorm van een vijfpuntige ster, is de parel van de Europese barokarchitectuur.

Żďár nad Sázavou, foto: Libor Sváček, CzechTourism

7. Ontdek de waardoor de stad Brno bekend omstaat

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de functionalistische villa Tugendhat die op de Werelderfgoedlijst staat. In de wereld is Brno (2e stad van Tsjechie) vooral bekend vanwege de internationale beurzen en tentoonstellingen die gehouden worden op het lokale jaarbeursterrein. Deze Zuid-Moravische metropool is ook beroemd vanwege de auto-en motorraces die plaats vinden op het Masaryk circuit (Masarykův okruh).

De burcht en vesting Špilberk creëert samen met de Sint Petrus en Paulus kathedraal (katedrála svatého Petra a Pavla) het panorama dat Brno karakteriseert.

8. De kleurrijke bloemen tuinen en het kasteel in Kroměříž

Wanneer men Kroměříž zegt, stelt u zich dan een vloed van kleurrijke bloemen in de lokale tuinen Květná en Podzámecká voor. De tuinen bevinden zich in de buurt van het Aartsbisschoppelijk Paleis (Arcibiskupský zámek). De tuinen en het kasteel zijn gezamenlijk vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het kasteel herbergt een rijke collectie van schilderijen, boeken en muziek. In het geval u graag deze rondleiding heeft, moet u vooraf contact opnemen.

Bezoek de op een na grootste collectie schilderijen in Tsjechië en de permanente tentoonstelling van de Bisschoppelijke munterij (Biskupská mincovna). De aantrekkelijke routes Via Artis zijn gecombineerd met culturele evenementen. Dit zit gezamenlijk inbegrepen in een kaartje dat 2 dagen geldig is.

Kroměříž, foto: Libor Sváček, CzechTourism

9. Lekker ontspannen in één van de meest effectieve bronwaters van Luhačovice, Zuid-Moravië

Wanneer u tijdens het reizen door Zuid-Moravië zin krijgt om uzelf te ontspannen en tot rust te komen, bent u bij het kuuroord Luhačovice op de juiste plek. Het mineraalwater van Luhačovice, vooral het bronwater Vincentka, wordt beschouwd als een van de meest effectieve soorten bronwater. Luhačovice was ook een van de favoriete bestemmingen van de componist Leoš Janáček wiens muziekwerk wereldwijd wordt bewonderd. Zowel zijn persoonlijke als zijn kunstenaarsleven was niet gemakkelijk, maar hij vond altijd rust en ontspanning in dit kuuroord.

 

10. Het Baťa-kanaal en zijn dertien sluizen

Het Baťa-kanaal (Baťův kanál) is een ongeveer 80 km lange historische vaarweg tussen de steden Kroměříž en Hodonín. Op sommige gedeelten vaart u op de rivier de Morava, in andere stukken op kunstmatig aangelegde kanalen. Men moet door dertien verschillende sluizen om de stuwdammen in de waterweg te passeren. Op het kanaal varen vaak enthousiaste toeristen. Leuk idee is bijvoorbeeld om op de fiets naar een van de aanlegsteigers te gaan, daar over te stappen op een boot en dan tijdens de vaart het prachtige landschap vanaf het water te bewonderen.

Baťa-kanaal, foto: Vladimir Kubik, CzechTourism

11. Kalksteengrotten in Moraský Kras

De Moravský kras (Moravische Karst) is een van de belangrijkste karstgebieden van Centraal Europa. U vindt hier de kloof Macocha, waarover een gruwelijk verhaal de ronde doet. U kunt vanuit twee uitzichtbruggen een kijkje nemen in de diepe kloof. De populairste grotten van de Moravský Kras (Moravische Karst) zijn Punkva grotten (Punkevní jeskyně). De mysterieuze boottocht die men kan maken op de ondergrondse rivier de Punkva is een interessante en leuke ervaring!

Moravský kras, foto: Petr Slavík, CzechTourism

12. Ontdek de mijnmusea in Ostrava

Ostrava raakt stap voor stap het karakter kwijt van een typisch industriële stad. Op de plaats van de oorspronkelijke mijnen zijn mijnmusea ontstaan. De industrieterreinen veranderden in centra voor alternatieve kunst en cultuur.

De mijn Michal vertegenwoordigd een heel belangrijk industrieel gebied en is daarom zeker een bezoek waard. U kunt hier de bewaarde mijnmachines en compressoren zien. Tijdens de rondleiding zult u dezelfde weg volgen waarlangs de arbeiders elke dag naar hun werk gingen. Een andere rariteit van Ostrava is Dolní oblast Vítkovice met de mijn Hlubina. Dit is een unieke industriële eenheid van de eerste helft van de negentiende eeuw.

Het Mijnmuseum (Hornické muzeum), dat op de plaats van de voormalige mijn Anselm aan de voet van de heuvel Landek staat, is het grootste museum van Tsjechië. De mijn Michal is bereikbaar vanaf Centraal Station Ostrava. U kunt hier trolleybus ‘n. 101’ nemen en uitstappen bij het eindstation.

 

13. De oudste, handmatige papierproductie staat in Velké Losiny

Wist u dat de oudste papierfabriek stamt uit 1594 en met de nog altijd voortdurende handmatige papierproductie in Velké Losiny een Europees unicum is? De reden hiervan is niet alleen zijn bijzonder barokgebouw, maar vooral de bewaarde technologische inrichting. De Papierfabriek (Ruční papírna) in Velké Losiny is een bezoek waard, maar ook andere bezienswaardigheden van deze stad in de bergwallen van het gebergte Jeseníky. U kunt hier bijvoorbeeld een prachtig renaissancekasteel of een unieke houten kerk zien. De stad is eenvoudig bereikbaar vanuit Šumperk of Jeseník.

Papierfabriek Velké Losiny, foto: CzechTourism

14. De automobiele geschiedenis van Kopřivnice

Deze bekende fabriek begon met de productie van koetsen en later werden hier ook treinwagons gemaakt. Aan het eind van de negentiende eeuw werd een van de koetsen van een motor voorzien en op deze manier ontstond dus de eerste automobiel in Oostenrijk-Hongarije. Deze beroemde wagen heeft de naam Präsident gekregen. Als u meer over de geschiedenis van deze automobiel en andere wagens wilt weten, bezoek dan het museum van Kopřivnice.

 

Museum van Kopřivnice, foto: CzechTourism

15.  Olomouc staat bekend om zijn bijzondere bezienswaardigheden

Tijdens uw reis door Moravië mag u de stad Olomouc niet overslaan. Het duizend jaar oude historische centrum is na Praag het grootste monumentenreservaat in Tsjechië. De Pestzuil van de Allerheiligste Drievuldigheid (Sloup Nejsvětější Trojice) staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en behoort tot de bekendste monumenten van deze stad. Het is de grootste groepering van barokstandbeelden in een sculptuur in Midden-Europa.

In Olomouc zal ook de ongewone verzameling van barokfonteinen of de kerk van sint Maurice (kostel sv. Mořice) uw aandacht vasthouden.
Vergeet niet om ook het Heilig Heuveltje bij Olomouc (Svatý Kopeček u Olomouce), een van de prachtigste bedevaartsplaatsen, te bezoeken. Vanuit Olomouc kunt u lijn 11 of 111 nemen om hier te komen. Met de Olomouc region Card heeft u gratis toegang tot de 75 interessantste plekken van Olomouc, Jeseníky en Midden-Moravië – Bij-voorbeeld tot de burcht Bouzov of het Museum van Olomoucké tvarůžky in Loštice.

16. Nog nooit een uitgedoofde vulkaan gezien? Bezoek het Jeseníky gebergte.

Jeseníky is het gebergte waar de civilisatie minimaal ingegrepen heeft. Bovendien vindt u hier frisse lucht in de door niets en niemand gestoorde rust van diepe bossen, kristalheldere rivieren en beken, en de kleinoden van de volksarchitectuur in het voorgebergte… U zult zeker niet teleurgesteld zijn!

Begin bijvoorbeeld in Hrubý Jeseník (Hoge Jeseník), het op een na grootste gebergte van Tsjechië. De schoonheid van de druipsteengrotten en de watervallen Bílá Opava (Witte Opava) zal u bekoren. U kunt hier door het moeras van Rejvíz wandelen met de unieke mosmeren of de uitgedoofde vulkanen in de buurt van Bruntál bewonderen.

In de kuuroorden Jeseník, Karlova Studánka of in Velké Losiny heeft u de kans om nieuwe krachten te verzamelen. Als u meer over de historie te weten wilt komen, neem dan de fietsroute Čarodějnická cyklotrasa (Heksenfietsroute) die langs plaatsen leidt waar de processen zich afspeelden.

De fietsroute gaat via Šumperk, Velké Losiny, waarna de weg stijgt tot een hoogte van 1000m, men de bergpas Červenohorské sedlo oversteekt, waarna de weg leidt via Jeseník naar de bergen van Zlaté hory. De route eindigt in de Poolse stad Nysa.

Jeseníky, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

17. Beskyden, een onontdekt gebied.

Dit typeert Valašsko:

 • eindeloze bossen
 • groene weiden met kuddes schapen bewaakt door de schaapherder
 • de pittoreske volksarchitectuur
 • de heuvels die naar jeneverbes en bosbessen ruiken

Valašsko is een landstreek dat in het hart van Beskydy ligt onder het toezicht van de oerslavische bebaarde god Radegast. Bergen zoals de Lysá hora of de Radhošť bieden fantastische uitzichten over het landschap. In de winter worden deze bergen een waar paradijs voor skiërs.

Een andere reden waarom Valašsko een bezoek waard is, is de unieke architectonische stijl met de typische houten gebouwen.

Het prachtige landschap van Beskydy wordt opgesierd door meer dan twintig houten kerken en historische bouwwerken die in de loop van vijf eeuwen werden gebouwd. Dankzij hun diversiteit en goede staat worden ze als uniek beschouwd. Wist u dat het museum Valašské muzeum in Rožnov pod Radhoštěm een van het grootste openluchtmusea in Midden-Europa is? Hier kunt u de geschiedenis van de traditionele ambachten en de gewoontes van de voorvaderen van deze schilderachtige landstreek ontdekken en de levende folklore bewonderen.

Fietsen in de Beskiden, foto: Petr Slavík, CzechTourism

Wit u meer weten? Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië


 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen