Ontdek de rijke historie van Olomouc

Mocht je denken dat je met Praag de ‘belangrijkste’ stad van Tsjechië wel hebt gezien, dan zie je een waar historisch juweeltje over het hoofd: Olomouc. Deze schitterende stad, met een geschiedenis die teruggaat tot in de zevende eeuw na Christus. Olomouc was ooit de glorieuze hoofdstad van Moravië en dat zie je vandaag de dag nog in alles terug. Plan dus vooral een bezoek aan Olomouc in als je in Tsjechië bent.

Imposante barokke beeldhouwkunst

In het centrum van Olomouc ademen vrijwel alle bouwwerken de voormalige macht en glorie van de stad uit. Waar je ook kijkt, de binnenstad is een en al barokke bouwkunst. Grote paleizen, majestueuze tempels en kerken, het hele historische stadshart van Olomouc is een lust voor het oog. Letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten in de stad is de zogeheten Zuil van de Heilige Drie-eenheid op het Horní Náměstí, een werkelijk schitterend plein. Dit imponerende kunstwerk, dat maar liefst 35 meter hoog is, is het omvangrijkste standbeeld dat is gebouwd in de Centraal-Europese barok en staat – terecht – op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Historische pracht en praal in Olomouc

Olomouc-kathedraal

Olomouc, kathedraal. Foto: Libor Sváček, Czech
Tourism

Olomouc is bij uitstek een stad die zich te voet laat ontdekken. Al wandelend geniet je des te meer van de fonteinen en de indrukwekkende pleinen waar de stad zo rijk aan is. Begin bijvoorbeeld op de toren van de kerk van St. Moritz en geniet van het weergaloze uitzicht over de stad. Vlakbij deze kerk wandel je langs de Mercury-fontein en even later sta je op het beroemde Horní Náměstí. Hier bevindt zich ook de Zuil van de Heilige Drie-eenheid. Op hetzelfde plein ligt het luisterrijke stadhuis, met zijn astronomische klok. Het plein wordt opgesierd door twee fonteinen, de Hercules- en de Caesar-fontein. Via de verschillende paleizen die aan dit centrale plein liggen, loop je door naar het volgende plein, waar je meerdere sfeervolle fonteinen en een Maria-zuil aantreft. Ook het barokke aartsbisschoppelijk paleis, dat behoort tot het Tsjechisch erfgoed, moet je gezien hebben, evenals de St. Wenceslas-kathedraal met het Arcidiecézní Muzeum Olomouc (Aartsdiocees Museum Olomouc).

Rijk religieus verleden

Olomouc-kerk-St. Michala

Olomouc, kerk St. Michala. Foto: Libor Sváček, Czech

Naast de algemene bezienswaardigheden vind je in Olomouc ook volop verwijzingen naar het rijke religieuze verleden van de stad. Zo werd (en wordt) de Svatý Kopeček (Heilige Heuvel) al eeuwenlang als bedevaartsoord beschouwd. Het verhaal gaat dat een rijke wijnhandelaar uit Olomouc ooit beloofde op deze heuvel een kapel te bouwen; de plek deed hem namelijk denken aan een droom waarin Maria aan hem verscheen. De kapel is er gekomen en werd een belangrijk pelgrimsoord: zelfs paus Johannes Paulus II bracht er een bezoek aan. Ook als de religieuze geschiedenis van de stad je niet zozeer boeit, is dit een plek die je beslist moet bezoeken, al was het alleen al om de indrukken die je in Olomouc hebt opgedaan in alle rust te laten bezinken.

 

Olomouc de Parel van Moravië

Olomouc bevindt zich op 280 kilometer van Praag en ligt misschien niet direct ‘op de route’ als je in Tsjechië bent. Toch is het als je ook maar enigszins de kans hebt zeer de moeite waard om deze prachtige stad aan te doen. De autorit van nog geen drie uur (of de treinreis van circa tweeënhalf uur) wordt ruimschoots gecompenseerd door al het moois dat deze barokke parel van Moravië je te bieden heeft. Van een bezoek aan Olomouc heeft nog nooit iemand spijt gekregen!


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie van der Veen. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen