De 12 Unesco monumenten in Tsjechië

Tsjechië heeft 12 Unesco monumenten en kent een van de hoogste dichtheden van UNESCO monumenten ter wereld. Sinds 1992 komen Tsjechische monumenten voor op de Lijst van Wereld Erfgoed van de UNESCO voor. Er zijn daarop nu twaalf Tsjechische monumenten vermeld en tien andere locaties hebben zich kandidaat gesteld voor de toetreding tot dit prestigieuze gezelschap. Na de toelating van het gebied Boheems Paradijs heeft Tsjechië ook een vertegenwoordiger op de lijst van de UNESCO geoparken. Bovendien zijn al deze monumenten gemakkelijk bereikbaar. Gerekend vanaf Praag is de afstand tot deze monumenten tussen de 30 minuten en 3 uur rijden met de auto.

https://youtu.be/nkUKjD3aJXA

De mooiste architectuur

De Tsjechische UNESCO monumenten bevat historische stadskernen, christelijke en Joodse religieuze monumenten, door tuinen omsloten kastelen, dorpen in de plattelandse barokstijl en een vertegenwoordiging van hedendaagse architectuur. De Joodse wijk van Tøebíè neemt een bijzondere plaats in, omdat dit het eerste Joodse monument buiten Israel was, dat als een afzonderlijk monument op de lijst van UNESCO bijgeschreven i

Belangrijke historische gebeurtenissen

De monumenten van de lijst hebben dikwijls iets te maken met belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. De tuin van de villa Tugendhat in Brno was getuige van een doorslaggevend historisch moment, toen daar in 1992 de overeenkomst werd ondertekend over de splitsing van Tsjechoslowakije. Het kasteel van Kromìríž werd in november 1848 de plaats van de eerste constitutionele vergadering in de geschiedenis van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Zo worden  in Ceský Krumlov de historische feesten van „De Vijfbladige roos“ (Pìtilisté rùže) georganiseerd, vindt in Tøebíè het Joodse festival Šamajim plaats en kunnen in Holašovice de Boerenfeesten (Selské slavnosti) worden bezocht, met voorbeelden van traditionele en niet-traditionele ambachten uit heel Tsjechië.

Ieder jaar is er voor bezoekers een speciale gelegenheid om op een andere manier de UNESCO monumenten te leren kennen dan tijdens de officiële bezichtiging samen met de gids.