Kromeriz | Unesco monument

Kromeriz | Unesco monument

In de nabijgelegen stad Kromeríž (1998) hadden de bisschoppen en aartsbisschoppen van Olomouc hun zomerverblijf. Van alle verbouwingen heeft die uit halverwege de 17e eeuw de meeste sporen achtergelaten. Toen is het verblijf veranderd in een vroeg barokkasteel. Het imposante barokpaleis is toen ingericht met dure meubels en met een collectie waardevolle schilderijen uit de 15e t/m 18e eeuw, van bekende kunstenaars als Tizian en Lucas Cranach sr.

Tuinen

[caption id="attachment_7516" align="aligncenter" width="1024"]Kromeriz UNESCO tsjechie Tuinen van Kromeriz, foto: Libor Sváček, CzechTourism[/caption]

Het aartsbisschoppelijke kasteel wordt omsloten door de Podzámecká zahrada (‘De tuin onder het kasteel’) die in de 19e eeuw is veranderd in een romantisch Engels park. ‘Kvìtná zahrada’ (De bloementuin) of wel ‘Libosad’ is oorspronkelijk buiten de stadsmuren aangelegd en staat ook op de UNESCO lijst. Geometrisch beplante bloemperken, een doolhof en een colonade met een galerij van antieke godenbeelden en mythische persoonlijkheden vormen de versiering van die tuin.

Reactie plaatsen