Praag | Unesco monument

Praag | Unesco monument

Welke andere plek zou een betere beginplaats zijn van de tocht naar de 12 Tsjechische UNESCO monumenten dan de hoofdstad Praag, want sedert 1992 staat de hele Praagse binnenstad als „stadsreservaat“ (beschermd stadsgezicht) op de UNESCO lijst. De bijzondere plaats van Praag onder de monumenten wordt niet alleen bepaald door de omvang (8.630.000 m²) maar vooral door de stijlverscheidenheid van de monumenten. Er staan Romaanse rotondes, gotische kerken, Renaissance huizen, barok- en rococo-paleizen, Jugendstil gebouwen en kubistische of functionalistische gebouwen.

[caption id="attachment_7303" align="aligncenter" width="1024"]Praagse burcht in Praag Praagse burcht, foto: Michal Vitásek, Czech Tourism[/caption]

Weg van de koningen

Deze parade van de stijlen van elf eeuwen is zeker een langer bezoek waard. Wie niet zoveel tijd ter beschikking heeft, moet beslist een wandeling maken langs de zogenaamde ‘Weg van de koningen’. Deze verbindt de belangrijkste monumenten die in het centrum van Praag liggen. De route begint bij het Jugendstil Gemeenschapshuis en loopt via het Oude Stadsplein en de Karelsbrug tot aan de Praagse Burcht.

Het bezoek aan monumenten kan gemakkelijk gecombineerd worden met bezoek aan een cultureel evenement. Kiest u maar uit het rijke aanbod van tientallen theaters, musea, galerieën of uit het programma van de internationale festivals: De Praagse Lente (Pražské jaro), Dansen Praag (Tanec Praha) en anderen.

Reactie plaatsen