Het kasteel van Litomysl | Unesco monument

Het kasteel van Litomysl | Unesco monument

De Oost-Boheemse stad Litomyšl (1999) is bij de liefhebbers van Tsjechische muziek bekend als de geboorteplaats van Bedrich Smetana en als de stad waar het festival Smetanova Litomyšl (Smetana´s Litomyšl) plaatsvindt.

Kasteel

[caption id="attachment_7398" align="aligncenter" width="698"]Litomyšl kasteel tsjechie tuinen Litomyšl, foto: CzechTourism[/caption]

De festivalmuziek is dan regelmatig te horen op het binnenhof van het kasteel van Litomyšl, dat een UNESCO monument is. Het schilderachtige Renaissance kasteel met latere barokingrepen doet aan Italiaanse arcadegebouwen denken, hoewel het gebouw is aangepast aan de Tsjechische omgeving. Het tijdperk waarin het ontstaan is, is op het eerste gezicht duidelijk: de buitenmuren van het kasteel zijn versierd door een paar duizend muurschilderingen, (Renaissance envelopjes) waarop geen enkel motief twee keer wordt gebruikt. De deskundigen zijn het met elkaar eens, dat het kasteel met de daarbij behorende landbouwgebouwen een perfect voorbeeld is van een Midden-Europees adellijk renaissancie verblijf.

Reactie plaatsen