Het Moravisch Karst in Tsjechië, met de Punkva Grotten

Het Moravisch Karst in Tsjechië, met de Punkva Grotten

Het Moravisch Karst blijft je verrassen

Grillige rotsen, dramatische kloven, ondergrondse rivieren, grotten en achter iedere rots een nieuw avontuur… Het klinkt als iets uit een sprookjesboek, maar niets is minder waar! Dit landschap bestaat echt. En het ligt in het oosten van Tsjechië. Het is namelijk het Moravisch Karst – het grootste én mooiste karstgebied van Tsjechië en centraal Europa.

Met meer dan 1000 grotten en kloven is het Moravisch Karst echt zo’n gebied dat je met je eigen ogen wilt zien. Gelukkig is dat helemaal niet lastig. Het gebied is namelijk goed bereikbaar en hoewel er een aantal (kleine) delen autovrij zijn, kun je overal goed komen. Bovendien is het natuurlijk een fantastische omgeving voor het maken van wandelingen, fiets- en mountainbiketochten. Of wat dacht je van een boottocht op een ondergrondse rivier? Dit is met recht een paradijs voor sportievelingen en natuurliefhebbers.

Tijd dus om eens te kijken wat het Moravisch Karst ons allemaal te bieden heeft. (Ik kan je alvast verklappen: dat is veel!)

On(der)aards mooi: de Punkva Grotten

Hoewel er meer dan 1000 grotten in het Tsjechische karstgebied te vinden zijn, zijn er maar 5 open voor bezoekers. De bekendste en daarmee de meest bezochte van dit vijftal zijn de Punkva Grotten. Vooral in de zomer is het hier druk, maar dat is goed te begrijpen. Wie op vakantie in Tsjechië is, wil ongetwijfeld de Punkva Grotten bezoeken.

Het bijzondere van de Punkva Grotten is dat hier de ondergrondse rivier de Punkva stroomt. Dit geeft je bezoek een uniek tintje, want je kunt de grotten hierdoor niet alleen te voet, maar ook vanuit een boot bewonderen. Bovendien pak je tijdens je bezoek aan de Punkva Grotten meteen een ander hoogtepunt van het Moravisch Karst mee. Na een wandeling door het grottenstelsel kom je namelijk uit op de bodem van de Macocha-kloof.

Tip: wil je in de zomervakantie de Punkva Grotten bezoeken? Reserveer dan van tevoren een rondleiding. Anders heb je grote kans dat alles al is volgeboekt en je de grotten zelf niet kunt bezoeken.

Wandelen en fietsen voor iedereen

Het Moravisch Karst is genoemd naar de karstformaties waaruit het landschap bestaat. Deze zijn ontstaan doordat regenwater miljoenen jaren lang het kalk in de rotsen oploste, waardoor er scheuren, gaten en kieren ontstonden. Nóg meer regen en (ondergrondse) rivieren zorgden op deze manier voor grotten en diepe kloven. Hiermee is een fantastische ‘speeltuin’ voor wandel- en fietsliefhebbers ontstaan.

Nu denk je bij woorden als kloven, grotten en rotsen misschien al snel aan een onherbergzaam terrein waarin alleen de ultrasportievelingen hun weg weten te vinden, maar dit is in het Moravisch Karst niet het geval. Dankzij de veelzijdigheid van het gebied, is het Moravisch Karst heel geschikt voor iedere soort wandelaar of fietser. Van een verhard ritje met de kinderen tot single track op de mountainbike, het kan allemaal. Bovendien is wandelen of fietsen natuurlijk de perfecte manier om extra goed van het natuurschoon te genieten.

Cultuursnuiven in het Moravisch Karst

Bezocht je de grotten, voer je over onderaardse rivieren, wandelde je door de beboste heuvels of verkende je de omgeving te fiets? Dan is het tijd om wat rustiger aan te doen – iets wat ook heel goed kan in het Moravisch Karst.

Naast al het natuurschoon barst het gebied namelijk van de leuke dorpjes en andere culturele hoogtepunten. Een bekend bedevaartsoord is bijvoorbeeld het marktplaatsje Křtiny. Al sinds de dertiende eeuw trekken pelgrims hier naartoe om een bezoek te brengen aan de bedevaartkerk die hier staat. En krijg je geen genoeg van de mooie Tsjechische kastelen? Breng dan zeker een bezoek aan het achttiende-eeuwse Kasteel Rájec nad Svitavou.


Het Moravisch Karst is een van de vele redenen om Tsjechië te bezoeken. Wat steekt er voor jou met kop en schouders bovenuit?Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen