Ondergrondse glijbanen en ladders in de Macocha-kloof
Natuur in Tsjechië
Jellie Banga
Natuur in Tsjechië
02/01/2018
2 min
4

Ondergrondse glijbanen en ladders in de Macocha-kloof

02/01/2018
2 min
4

Reizen door Tsjechië is een eindeloze ontdekkingstocht. Het karstlandschap, een van de meest dramatische landschappen ter wereld, werd gevormd toen zuur water in de rotsen stroomde. In de in Oost-Tsjechië gelegen -kloof tref je dit landschap in zijn volle glorie aan.


Breuken en spleten

Terwijl het zure water zich als het ware in de steen vreet, worden kleine breuken en spleten gevormd. Na verloop van tijd worden deze kloven kanalen, de kanalen worden tunnels en de tunnels worden grotten; de onderliggende basis wordt een gatenkaas. Nergens in Midden-Europa en mogelijk in de wereld is dit geologische wonder beter of mooier zichtbaar dan in de Macocha-kloof. Deze kloof, die ook wel de ‘Macocha-afgrond’ wordt genoemd, is een interessante toevoeging aan je Tsjechische reisavontuur; waar anders krijg je tegenwoordig nog de kans om jezelf onder te dompelen in dit soort oernatuur?

Kijk eens naar beneden

Macocha tsjechieMacocha, foto: CzechTourism

De Macocha-kloof kreeg zijn naam van een zeventiende-eeuwse monnik. De afgrond werd gevormd door het afbrokkelen van het plafond van een kolossale grot, waardoor de basis bezaaid raakte met wrakstukken en puin. De rivier de Punkva ontspringt hier en vult twee kleine meren, genaamd Horní (het bovenste meer) en Dolní (het onderste meer). Het Horní-meer is maar liefst ongeveer 20 kilometer diep en als bezoeker kun je het bekijken vanaf een speciaal platform. De Punkva bestaat uit verschillende lokale beekjes die samen een grotere ondergrondse rivier vormen.

Dit is slechts een deel van een enorm ondergronds systeem gevormd door de Punkva-rivier, die zich een weg baant door de Moravische karst in Oost-Tsjechië. Dit wonderlijke gebied maakt je sprakeloos, nodigt je uit tot dromen en geeft je het gevoel dat jíj degene bent die de wereld ontdekt.

Een grimmig verhaal

Macocha moravië tsjechiëMacocha, foto: CzechTourism

Omzoomd door groen bevat de ongeveer drie kilometer lange toegang tot deze wonderlijke wereld een weelde aan zeldzame flora. Hoewel de pracht van de kloof onmiskenbaar is, doet de bijnaam ervan, de Propast Macocha – letterlijk ‘Stiefmoederafgrond’ – een grimmig verhaal vermoeden. Reizen in Tsjechië betekent reizen in een land dat rijk is aan mythen en legendes die je terugvoeren in de tijd – en deze plek is daarop zeker geen uitzondering!

Volgens de lokale overlevering had een weduwe die bij haar stiefzoon woonde een eigen zoon. Omdat ze geen rivaliteit of wrijving wilde tussen de zonen, vroeg ze haar stiefzoon om haar te vergezellen bij het verzamelen van bessen in het bos. De stiefmoeder lokte haar stiefzoon naar de rand van de afgrond en overtuigde hem ervan dat daar de lekkerste bessen groeiden. Toen duwde ze hem de afgrond in. Op de een of andere manier wist de jongen te overleven. Zijn geschreeuw wordt tot op de dag van vandaag nog steeds door de lokale bevolking gehoord. Overigens wierp de stiefmoeder zich naar verluidt na haar wrede daad zelf ook in de afgrond.

Wat je moet weten voor vertrek

Punkva grotten Tsjechië moraviëPunkva grotten, foto: CzechTourism

De Macocha-kloof ligt op vijfentwintig kilometer afstand van Brno, wat neerkomt op dertig minuten per auto of trein, of iets langer (een uur) op de fiets. De zomer is het beste seizoen om deze plek te bezoeken, omdat alles dan geopend en te bezichtigen is. Je kunt de kloof bezichtigen door er van bovenaf naar te kijken, of door aan een rondleiding mee te doen door de nabijgelegen grotten van Punkva, die zich aan de voet van de afgrond bevinden. De tour duurt anderhalf uur. 

De Macocha-kloof is een Tsjechisch reisjuweel dat je moet hebben gezien als je een liefhebber bent van unieke landschappen.

Reacties
Categorieën