Ondergrondse glijbanen en ladders in de Macocha-kloof

Ondergrondse glijbanen en ladders in de Macocha-kloof

Reizen door Tsjechië is een eindeloze ontdekkingstocht. Het karstlandschap, een van de meest dramatische landschappen ter wereld, werd gevormd toen zuur water in de rotsen stroomde. In de in Oost-Tsjechië gelegen -kloof tref je dit landschap in zijn volle glorie aan.


Breuken en spleten

Terwijl het zure water zich als het ware in de steen vreet, worden kleine breuken en spleten gevormd. Na verloop van tijd worden deze kloven kanalen, de kanalen worden tunnels en de tunnels worden grotten; de onderliggende basis wordt een gatenkaas. Nergens in Midden-Europa en mogelijk in de wereld is dit geologische wonder beter of mooier zichtbaar dan in de Macocha-kloof. Deze kloof, die ook wel de ‘Macocha-afgrond’ wordt genoemd, is een interessante toevoeging aan je Tsjechische reisavontuur; waar anders krijg je tegenwoordig nog de kans om jezelf onder te dompelen in dit soort oernatuur?

Kijk eens naar beneden

Macocha tsjechieMacocha, foto: CzechTourism

De Macocha-kloof kreeg zijn naam van een zeventiende-eeuwse monnik. De afgrond werd gevormd door het afbrokkelen van het plafond van een kolossale grot, waardoor de basis bezaaid raakte met wrakstukken en puin. De rivier de Punkva ontspringt hier en vult twee kleine meren, genaamd Horní (het bovenste meer) en Dolní (het onderste meer). Het Horní-meer is maar liefst ongeveer 20 kilometer diep en als bezoeker kun je het bekijken vanaf een speciaal platform. De Punkva bestaat uit verschillende lokale beekjes die samen een grotere ondergrondse rivier vormen.

Dit is slechts een deel van een enorm ondergronds systeem gevormd door de Punkva-rivier, die zich een weg baant door de Moravische karst in Oost-Tsjechië. Dit wonderlijke gebied maakt je sprakeloos, nodigt je uit tot dromen en geeft je het gevoel dat jíj degene bent die de wereld ontdekt.

Een grimmig verhaal

Macocha moravië tsjechiëMacocha, foto: CzechTourism

Omzoomd door groen bevat de ongeveer drie kilometer lange toegang tot deze wonderlijke wereld een weelde aan zeldzame flora. Hoewel de pracht van de kloof onmiskenbaar is, doet de bijnaam ervan, de Propast Macocha – letterlijk ‘Stiefmoederafgrond’ – een grimmig verhaal vermoeden. Reizen in Tsjechië betekent reizen in een land dat rijk is aan mythen en legendes die je terugvoeren in de tijd – en deze plek is daarop zeker geen uitzondering!

Volgens de lokale overlevering had een weduwe die bij haar stiefzoon woonde een eigen zoon. Omdat ze geen rivaliteit of wrijving wilde tussen de zonen, vroeg ze haar stiefzoon om haar te vergezellen bij het verzamelen van bessen in het bos. De stiefmoeder lokte haar stiefzoon naar de rand van de afgrond en overtuigde hem ervan dat daar de lekkerste bessen groeiden. Toen duwde ze hem de afgrond in. Op de een of andere manier wist de jongen te overleven. Zijn geschreeuw wordt tot op de dag van vandaag nog steeds door de lokale bevolking gehoord. Overigens wierp de stiefmoeder zich naar verluidt na haar wrede daad zelf ook in de afgrond.

Wat je moet weten voor vertrek

Punkva grotten Tsjechië moraviëPunkva grotten, foto: CzechTourism

De Macocha-kloof ligt op vijfentwintig kilometer afstand van Brno, wat neerkomt op dertig minuten per auto of trein, of iets langer (een uur) op de fiets. De zomer is het beste seizoen om deze plek te bezoeken, omdat alles dan geopend en te bezichtigen is. Je kunt de kloof bezichtigen door er van bovenaf naar te kijken, of door aan een rondleiding mee te doen door de nabijgelegen grotten van Punkva, die zich aan de voet van de afgrond bevinden. De tour duurt anderhalf uur. 

De Macocha-kloof is een Tsjechisch reisjuweel dat je moet hebben gezien als je een liefhebber bent van unieke landschappen.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Linda Peeters - de Jong
Door

Linda Peeters - de Jong

op 05 Jan 2021

Hallo Jellie, ik kwam op jouw site uit toen ik me aan het orienteren was in een eventuele zomervakantie in Tsjechie. Een van de dingen op het wensenlijstje staat de Moravische Karst. Het lijkt me geweldig om de Mococha Kloof te bezoeken en een boottocht te maken op de rivier (punkevni jeskyne). Ik lees op andere sites dat je vooraf toegang moet regelen. Jij geeft aan dat je een rondleiding kunt doen door de nabijgelegen grotten. Nu lijkt het me heel mooi om de Kloof ook vanaf beneden te zien, maar ik hoef niet perse door grotten met stalagmieten en stalagtieten omdat ik al vaker dat soort grotten bezocht heb in andere vakantielanden. Is die rondleiding waar jij het over hebt idd door grotten met stalagmieten en stalagtieten of heb je ook iets waar je in de kloof kunt zijn, het boottochtje kunt maken etc.? Alvast bedankt voor jouw informatie!

Jellie van der Veen-Banga
Door

Jellie van der Veen-Banga

op 18 Jan 2021

Hallo Linda, De Macocha-kloof is echt fantastisch om te ervaren, zeker voor kinderen. Dit is de grootste van Tsjechie, nota bene 138 meter diep, 174 m. lang en 76 breed. Net als de rest van het Moravisch Karst, is dit één van de topattracties van Tsjechië. Het startpunt van de grotten is bij de Skalni Mlyn. De tour duurt ongeveer een uur. Je kunt vanaf daar met een treintje, maar ook lopend (prachtige wandeling) naar Macocha kloof, naar de onderaardse Punkva rivier. Verbluffend om te zien. Je loopt als het ware naar de bodem van de Macocha Abyss. Je kunt ook de Macocha Abyss van bovenaf bekijken vanaf 2 platforms/brug. Je kunt met een kabelbaan terug of lopend terug naar Skalni Mlyn. Het is aan te raden om minimaal 2 weken van te voren al tickets te kopen.

Aaltje
Door

Aaltje

op 04 Apr 2023

Ik heb moeite om mij een beeld te vormen van de mogelijkheden. Kunt U mij helpen? Hoe ver is het vanaf de parkeerplaats naar de grot lopend of treintje? Hoe kom ik bij de bodem van de kloof en bij het uitzichtpunt van boven af? Lopend of kabelbaan?

Reactie plaatsen