Wie is de Mol in Tsjechië afl. 3. In Brno, de Punkva grotten en Tomas Bata

Wie is de Mol in Tsjechië afl. 3. In Brno, de Punkva grotten en Tomas Bata

Kies je voor de hoogte of voor het water, als je net als de kandidaten van Wie is de Mol in aflevering 3 een keuze moet maken? Met het mooie Tsjechië als decor weet je in ieder geval zeker dat wat je ook kiest, het altijd een onvergetelijke ervaring is. Tsjechië is prachtig vanuit de lucht gezien – hoewel je daar bungelend aan de Bat’a wolkenkrabber misschien niet zo veel oog voor hebt. Maar dat kajakken door de Punkva grotten! Ach, ik kan niet anders zeggen dan dat ik jaloers ben…

Ontsnappen uit de parel van Moravië

Het avontuur van de derde aflevering begint in Brno, de tweede stad van Tsjechië. Als je ooit in Brno bent geweest, weet je dat je absoluut geen reden hebt om te willen ontsnappen uit deze bruisende studentenstad. Toch is dat precies wat de kandidaten van Wie is de Mol doen.

Dat klinkt dramatischer dan dat het is – gelukkig. De acht deelnemers proberen niet de stad zelf te ontvluchten, maar de hotelkamers waarin ze zijn ‘opgesloten’. Tja, ze dachten vast dat ze hun intrek konden nemen in zo’n gave filmkamer, maar niets is wat het lijkt in Wie is de Mol. De kamers van het Anybody for a day-hotel in Brno zijn veranderd in een escaperoom! 

Uiteindelijk lukt het twee tweetallen om zichzelf uit hun kamer te bevrijden. We zien vervolgens nog hoe ze met z’n allen gezellig lunchen op één van de vele terrassen van Brno, maar dan is het helaas alweer tijd om deze stad te verlaten, op weg naar de volgende opdracht.

Wil je weten wat je allemaal nog meer kunt ontdekken en doen in Brno? Je leest het in mijn blog over deze mooie stad.

Punkva Grotten in het Moravisch Karst

Kajakken op een ondergrondse rivier

Na het vertrek uit Brno worden de kandidaten naar twee verschillende locaties gebracht. De ene groep gaat immers het water op en de andere groep gaat de hoogte in. Wat ze precies gaan doen, weten ze zelf ook nog niet, maar de waterkandidaten komen daar al snel achter: ze mogen gaan kajakken in de Punkva grotten!

De Punkva grotten zijn onderdeel van het Moravisch Karst. Ze zijn genoemd naar de Punkva rivier die hier ontspringt in de Macocha-kloof. Het is dan ook deze ondergrondse rivier waarop de vier Wie is de Mol-deelnemers gaan kajakken. Uniek, want normaal is dit niet mogelijk. Gelukkig heb je als ‘gewone’ bezoeker wel de mogelijkheid om de Punkva grotten ook vanaf het water te bekijken. Je kunt de grotten namelijk uitgebreid bewonderen door deel te nemen aan een rondleiding. Hierbij loop én vaar je (maar niet in een kajak) door de grotten. Een aanrader!

Als je van ongerept en ruig natuurschoon houdt, is het Moravisch Karst sowieso een gebied waar je je dagenlang kunt vergapen aan diepe kloven, kraakheldere meren en onderaardse rivieren. In dit blog over het Moravisch Karst vertel ik je meer over deze bijzondere natuur.

Geschiedenis in Wie is de Mol

Zelf vond ik de kajakopdracht van Wie is de Mol echt geweldig, dus ik was heel benieuwd naar wat de kandidaten die de hoogte in gingen, moesten doen. Dat het iets met abseilen te maken heeft, zat er natuurlijk dik in, maar toch was ik verrast door de locatie. De kandidaten gingen abseilen van de Bat’a Wolkenkrabber. Een onverwacht interessante plek.

Met zijn hoogte van 77,5 meter zouden we het vandaag de dag geen wolkenkrabber meer noemen, maar bij de bouw in 1936-1938 was het het hoogste gebouw van Europa. En 77,5 meter is natuurlijk nog steeds een hele hoogte om vanaf te abseilen! 

Je hebt misschien weleens gehoord van het schoenenmerk Bata en dat heeft inderdaad met deze wolkenkrabber te maken. In Wie is de Mol zien we ook het kantoor in de lift van Tomáš Bat’a, de oprichter van het merk. Hij heeft veel voor dit stukje van Tsjechië betekend, want door de groei van zijn bedrijf trokken er steeds meer mensen naar de regio. Daarop besloot hij om huizen te laten bouwen voor zijn medewerkers en zo ontstond het bijzondere stadje Zlín.

Ben je geïnteresseerd in de ‘industriële revolutie’ van Tsjechië? Zorg dan dat een bezoek aan de Tomáš Baťa-gedenkplek in je reisplannen komt te staan. Reisplannen die je zéker maakt, nu je iedere week in Wie is de Mol ziet hoe mooi Tsjechië is.

Heb je aflevering 3 gemist? Geen probleem, klik hier en geniet alsnog.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen