Wie is de Mol aflevering 7: inspiratie voor je vakantie in Oost-Bohemen

Wie is de Mol aflevering 7: inspiratie voor je vakantie in Oost-Bohemen

 

Wie is de Mol aflevering 7: inspiratie voor je vakantie in Oost-Bohemen

Een bruisende hoofdstad, middeleeuwse plaatsjes, uitgestrekte bossen, burchten en kastelen, ruige karstlandschappen, wijngaarden en industrieel erfgoed. Dat is Tsjechië in een notendop. Het Tsjechië dat we iedere week in Wie is de Mol voorbij zien komen. Deze keer zagen we vooral veel van het industrieel erfgoed, want al die oude fabrieken en verlaten mijnen zijn natuurlijk een prachtig decor voor een programma als Wie is de Mol. Deze hoogtepunten moet je dan ook zeker bezoeken tijdens een vakantie in Oost-Bohemen!

Mollen in de mijn

Aflevering 7 van Wie is de Mol begon op de plek van de laatste opdracht van de vorige aflevering: de Mayrau-mijn met het bijbehorende openluchtmuseum. Vorige keer zagen we de kandidaten voornamelijk rondrennen tussen de oude gebouwen, maar deze keer konden we zien wat er binnen te doen is. Vond jij het ook indrukwekkend om te zien hoe mijnwerkers vroeger hun kleding aan haken hingen en ze naar het plafond takelden? Dat zijn de details die dit mijnbouwmuseum zo interessant maken.

Ook schitterend is vervolgens de locatie van de tweede opdracht. Hiervoor reizen de kandidaten namelijk naar het stadje Kladno waar ze – naar goed Tsjechisch gebruik – eerst de tijd nemen voor een lekkere maaltijd in een gerestaureerd deel van de Poldi Staalfabrieken. Dit was het Kantyna-poldi restaurant. Prachtig industriele sfeer in dit populaire restaurant. Want goed eten, daar houden ze in Tsjechië van!

Kantyna Poldi restaurant

De industriële revolutie in Tsjechië

Met een volle buik is het uiteraard veel makkelijker om na te denken. Bijvoorbeeld over zinnen die je kunt vormen met losse woorden op kratten, want dat is wat de kandidaten in de tweede opdracht mogen doen. Dat verloopt redelijk… hoe zullen we het eens noemen? Dramatisch. Gelukkig spreekt de geschiedenis van de plek waar ze zijn een stuk meer tot de verbeelding dan de zinnen die er worden gemaakt.

De kandidaten zijn namelijk op het terrein van Poldi Hutt. Deze staalfabriek werd eind 19de eeuw opgericht in het stadje Kladno – een plaats die zeer belangrijk was voor de industriële revolutie van Tsjechië. Hier werden steenkool en ijzer gewonnen en in de 19de eeuw groeide Kladno uit tot het Tsjechische episch centrum van de industriële revolutie. De stad werd zelfs ‘Tsjechisch Manchester’ genoemd, naar de Engelse stad waar de industrie als eerst in een stroomversnelling kwam.

Hoewel het terrein van de Poldi Hutt er nogal vervallen uitziet, is de staalfabriek nog altijd in productie. Hier produceren ze een zeer hoge kwaliteit staal – maar wel op een andere locatie, zoals je kunt zien…

Barokke dansjes in het kuuroord

Na al dat industrieel erfgoed zoeken de WIDM-kandidaten een heel andere locatie op. Het mooie Hospitaal Kuks komt in beeld. Dit is een barok kuuroord dat in de 16de en 17de naam en faam verwierf onder de Europese edelen en kunstenaars. Niet dat het bronwater hier een geneeskrachtige werking had (hoewel men dit in de begindagen wel claimde), maar omdat het was uitgegroeid tot een waar centrum van barokke kunst.

Het is dan ook jammer dat we in deze aflevering niet meer te zien krijgen van Hospitaal Kuks zelf. In plaats daarvan zien we de kandidaten helemaal uit hun dak gaan in de tuinen van het kuuroord, die trouwens ook meer dan de moeite waard zijn. Hier vind je onder andere een prachtige kruidentuin die al eeuwenlang wordt onderhouden.

Plan je een vakantie in Oost-Bohemen, zorg dan dat je een bezoekje brengt aan deze bijzondere plek. Ikzelf heb Hospitaal Kuks al twee keer bezocht, en ik ga er zeker nog een keer naartoe als ik in de buurt ben. In ons blogbericht over Hospitaal Kuks (met leuke video) vertel ik je meer over de bezienswaardigheden van dit voormalig kuuroord.

Kuks

Hospitaal Kuks, foto: Michal Vitásek, Czech Tourism

Plan je vakantie naar Oost-Bohemen

Ik vind het erg leuk dat de programmamakers van Wie is de Mol zo veel verschillende kanten van Tsjechië laten zien. Deze keer zagen we vooral heel veel industrieel erfgoed voorbijkomen en ik ben benieuwd waar de kandidaten de volgende aflevering terechtkomen. Mij inspireert het in ieder geval enorm!

Maak jij naar aanleiding van deze aflevering ook plannen om je vakantie in Oost-Bohemen door te brengen? Of wil je nog meer van het mooie Tsjechië zien? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van CeskySight! Dan ontvang je nog veel meer leuke informatie over Tsjechië en dat is dan natuurlijk weer hartstikke handig bij het maken van je vakantieplannen. Waar ben jij van plan naartoe te gaan? Laat het in de reacties hieronder weten!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen