České Budějovice is de Culturele Hoofdstad van 2028!

České Budějovice is de Culturele Hoofdstad van 2028!

De winnaar is eindelijk bekendgemaakt! České Budějovice is de Culturele Hoofdstad (van Europa), in 2028. Deze Zuid-Boheemse stad stond al enige tijd op de lijst van finalisten, samen met de Tsjechische stad Broumov. Eerder waren ook Liberec en Brno benoemd, maar deze twee vervielen tijdens de halve finale.

Er zijn slechts twee andere Tsjechische steden die in de afgelopen 30 jaar de titel Culturele Hoofdstad van Europa hebben gekregen. Praag in het jaar 2000 en Pilsen in 2015.

Maar… Wat is dat precies, “Culturele Hoofdstad” en waarom heeft České Budějovice gewonnen? Wij vertellen het je in dit blogbericht! Wie weet, misschien dat jij na het lezen van dit artikel zo benieuwd bent naar České Budějovice, dat je de stad in jouw vakantie gaat ontdekken.

En als je jouw vakantie al hebt gepland, zet dit dan in je agenda voor het jaar 2028: "vakantie in Tsjechië: České Budějovice is de culturele hoofdstad!" Wij helpen je graag de allerleukste culturele ontdekkingsreis te plannen. 😉

Ceske Budejovice stadsplein

Wat is de Culturele Hoofdstad?

Culturele Hoofdstad is een titel die jaarlijks wordt toegekend aan een stad, meestal in Europa, om zijn culturele rijkdom, creatieve vitaliteit en artistieke prestaties te erkennen. Het initiatief begon in 1985, toen Athene werd uitgeroepen tot de eerste Culturele Hoofdstad van Europa. Sindsdien hebben talloze steden de eer gehad om deze prestigieuze titel te dragen.

Het belangrijkste doel van de Culturele Hoofdstad is het bevorderen van culturele uitwisseling, het stimuleren van creativiteit en het versterken van de banden tussen verschillende Europese landen. Het is een platform waarop steden hun artistieke en culturele diversiteit kunnen tonen en tegelijkertijd een erfenis kunnen creëren voor toekomstige generaties.

Ceske Budejovice

Zijn Nederlandse steden Culturele Hoofdsteden geweest?

Ook Nederlandse steden zijn benoemd geweest tot Culturele Hoofdstad. In totaal drie keer.

  1. Amsterdam was Culturele Hoofdstad in 1987;
  2. Rotterdam was Culturele Hoofdstad in 2001;
  3. Leeuwarden droeg de titel in 2018.

LeeuwardenLeeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018

Wat is de impact van de titel “Culturele Hoofdstad”?

Een "Culturele Hoofdstad"-jaar kan een diepgaande impact hebben op een stad. Het kan de economie stimuleren door het toerisme te bevorderen en de lokale horeca, winkels en culturele instellingen te ondersteunen. Daarnaast draagt het bij aan de stedelijke ontwikkeling door het verbeteren van infrastructuur en het opwaarderen van verwaarloosde gebieden.

Een belangrijk aspect van de "Culturele Hoofdstad" is de blijvende nalatenschap. Het is niet alleen een kortstondig evenement, maar het creëert ook duurzame structuren en netwerken die een erfenis vormen voor de stad en haar inwoners. Deze nalatenschap blijft bestaan nadat het evenement voorbij is en draagt bij aan de identiteit en het erfgoed van de stad.

De Culturele Hoofdstad van 2028

Het was een spannende strijd tussen České Budějovice en Broumov. Beide steden hebben hun eigen toeristentrekkers en culturele bezienswaardigheden, maar uiteindelijk heeft České Budějovice dit jaar toch gewonnen.

České Budějovice heeft 247 cultuurmonumenten en behoort tot de grootste toeristische trekpleister van Zuid-Bohemen. Het mooiste deel van České Budějovice is zonder twijfel het stadsplein dat een van de grootste stadspleinen van heel Europa is.

In het midden van dit plein staat de Simsonfontein. Dit monument, dat het Bijbelse verhaal van Simson laat zien, waarin hij een leeuw temt, is een uniek meesterwerk. De schelp op de fontein zelf is zo groot, dat het erg lastig was om het te verplaatsen vanaf de groeve van origine.

Uiteindelijk is het door 62 paarden naar het stadsplein gebracht!

Samsonstandbeeld in Ceske Budejovice

De Gekruisde Steen van České Budějovice

Op een steenworp afstand van de fontein bevindt zich een opvallende steen in de bestrating, met een ingekerfd kruis. Deze steen staat bekend als de Verdwaalde Steen en heeft niet alleen historische waarde als het enige overblijfsel van de oorspronkelijke bestrating, maar heeft ook een lugubere geschiedenis als executieplaats. Volgens de overlevering zal degene die na tien uur 's avonds onbewust over de steen loopt, de weg naar huis niet meer kunnen vinden en tot vroeg in de ochtend door de straten van České Budějovice moeten dwalen! Dus wees extra voorzichtig als je 's avonds in de buurt van deze steen komt!

Budweiser Budvar-bier

Wist je dat het bekende Budvar-bier uit České Budějovice komt? Dit type lagerbier (dat vergelijkbaar is met pils) word al gebrouwen sinds 1265! De naam is afgeleid van de Duitse naam van de stad, Budweis. Dit werd uiteindelijk Budweiser Budvar¸of in het Tsjechisch Budějovický Budvar.

Er was zelfs een tijd waarin Budweiser Budvar de hof brouwerij was voor de keizer van het Heilige Roomse Rijk.

BudweiserBudweiser Budvar bier uit Ceske Budejovice

Uitstapjes in Zuid-Bohemen

Als je dan toch bij České Budějovice bent, raden wij het je aan om één (of uiteraard meer!) van deze andere indrukwekkende plekken in Tsjechië te bezoeken.

  1. Třeboň. De Trebon regio is uitermate geschikt voor karpervissers en fietsers! Je vindt deze regio nog geen 25 kilometer bij Ceske Budejovice vandaan.
  2. Kasteel Hluboka. Het Hluboka nad Vltavou Chateau, dat op slechts 11 kilometer bij Ceske Budejovice vandaan ligt, is een prachtig stukje Engeland in Zuid-Bohemen. Dit magische kasteel is een werkelijke toevoeging aan jouw vakantie in Tsjechië!
  3. Ook Kartochvíle Chateau geeft een unieke vakantie-ervaring. Deze Chateau ligt minder dan 30 kilometer bij Ceske Budejovice vandaan en herbergt ook een paardenrenbaan. De enige renbaan van Zuid-Bohemen, waar de plaatselijke rij club zelfs paarden fokt!

HlubokaHluboka nad Vltavou, Foto: Havas, VisitCzechia

Kortom, een bezoek aan de prachtige stad van Ceske Budejovice is zeker een bezoekje waard. Plan de reis goed van te voren uit, zodat je zoveel mogelijk van de culturele pracht kunt zien, tijdens jouw vakantie in Tsjechië!

Ben je benieuwd naar onze vakantiehuizen in de buurt van Ceske Budejovice? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag om een passende uitvalsbasis voor jouw Tsjechische ontdekkingsreis te vinden!

Over de schrijver
Ik heb de prachtigste baan ter wereld. Als Copywriter en Content Marketeer kan ik bij CeskySight mijn liefde voor het creëren van teksten en verhalen kwijt, terwijl ik nauw verbonden blijf met de klant zelf. Ik houd van het ontdekken van andere culturen en ben als moeder van twee (half) Griekse dochters, nooit uitgeleerd. Er valt zo veel te ontdekken en te zien dat de eindeloze bron als perfecte inspiratie dient voor mijn schrijverswerk!
Reactie plaatsen