De Třeboň regio is uitermate geschikt voor karpervissers en fietsers

De Třeboň regio is uitermate geschikt voor karpervissers en fietsers

In Zuid-Bohemen vind je het stadje Třeboň (Wittingau). Met nog geen 9000 inwoners is het geen grote stad – maar beroemd is het wel. De Třeboň-regio staat vooral bekend om de karpervisserij, die hier al sinds de middeleeuwen een belangrijke rol speelt. Als je weet dat bij Tsjechische families met kerst van oudsher karper op het menu staat, dan begrijp je dat dit gebied een rol van betekenis speelt. Wat dit stadje meer te bieden heeft dan vis? Je ontdekt het in dit artikel.

Karpervissen in één van de 6000 visstekken

karpervissen in TsjechiëTřeboň-regio, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

De stichting van Třeboň staat op naam van de familie Rožmberk, ofwel de Rosenbergs. Deze adellijke familie stichtte hier in 1367 een augustijnenklooster en liet een gotische kerk (de Sint-Gilleskerk) bouwen. Zij waren het ook die op het idee kwamen om vis te gaan kweken in de regio. In de middeleeuwen werd het gebied dan ook, op initiatief van deze familie en met veel doorzettingsvermogen, geschikt gemaakt om deze bron van inkomsten te kunnen exploiteren. Třeboň en omgeving hebben hun huidige uiterlijk dus vooral te danken aan de inspanningen van de middeleeuwers.

Je vindt in dit gebied maar liefst ruim zesduizend meren en visvijvers en Rožmbersky rybník (de Rosenberg-vijver) is de grootste visvijver in de Tsjechische Republiek. Naast het vele water vind je hier ontelbaar veel eilandjes, karakteristieke moerasachtige gebieden en bijzondere veengronden. 

De Tsjechische Třeboň-karper is inmiddels een beschermd product

Třeboň TsjechiëCentrum Třeboň, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Het unieke landschap dat rondom Třeboň is ontstaan, herbergt een uitzonderlijke soortenrijkdom als het om flora en fauna gaat; niet voor niets heeft de UNESCO het gebied bestempeld als biosfeerreservaat. En de Třeboň-karper, waar het ooit allemaal mee begon, is sinds 2007 een door de Europese Unie beschermd product waar de Tsjechen begrijpelijkerwijs erg trots op zijn.

Naast een bijzonder landschap en een waterrijk paradijs voor karpervissers, heeft Třeboň meer te bieden, dat een bezoek aan de regio de moeite waard maakt. Zo vertaalt de rijkdom van weleer zich onder andere in diverse kastelen en stijlvolle stadjes. Ook Třeboň zelf is aantrekkelijk genoeg voor een bezoek; je vindt er volop spa-mogelijkheden, maar ook een oogstrelend historisch stadshart. Bekijk vooral het prachtige centrale plein dat omringd wordt door renaissancistische en barokke panden. Ook de stadsmuren, die nog bijna helemaal intact zijn, mag je niet missen.

Jindřichův Hradec tsjechieJindřichův Hradec, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Třeboň, dé regio waar je lekker kunt fietsen en vissen 

In sommige regio’s in Tsjechië is het goed fietsen en dit geldt zeker ook voor Třeboň en omgeving. Het vlakke landschap leent zich uitstekend voor uitstapjes op de fiets – ook met kinderen. Voor degenen die een serieuze uitdaging op de pedalen niet uit de weg gaan, zijn er echter ook genoeg mogelijkheden: het op de grens met Oostenrijk gelegen Novohradské-gebergte is vlakbij.

Neem even de tijd voor dit leuke filmpje over Trebon. Geniet van de prachtige fietsregio en de mooie visvijvers.
Maar vooral van de heerlijke Tsjechische muziek.  Het liedje gaat over water(=Voda), maar in feite over het leven. “Rustig als water maar tegelijk ook sterk als stromend water”. Enjoy.

Wil je een uitstapje maken vanuit Třeboň ? Grijp dan je kans en bezoek in ieder geval Jindřichův Hradec. Deze betoverend mooie stad is één grote verzameling van historische monumenten, waaronder het meer dan bezienswaardige plaatselijke kasteel. Naar verluidt waart hier nog altijd de geest rond van de ‘Witte Dame’, Perchta von Rosenberg (1429-1476), die volgens de legende rond moet blijven spoken totdat alle sporen van haar familie, die ze bij leven vervloekte, zijn uitgewist…

Karpervissen in Tsjechië

Ondanks dat de Tsjechen graag karper eten, is er ook voor de karpervisser volop actie en avontuur te beleven. Zoals we eerder al vermelden zijn er ruim 6000 visvijvers en meren. Karpers van 20+ kg zijn daarbij geen uitzondering. Er zijn twee visbonden in Tsjechië namelijk de Moravische en de Boheemse. Daarnaast zijn er wateren die onder beheer staan van de regering zoals in staatsbossen, militaire bossen of eigendom van visverenigingen. Een staatsvergunning is meestal bij de regionale postkantoren te verkrijgen.

In 2016 en 2017 werd de World Carp Classics gevist aan het meer van Novomlnska in Zuid Moravië tussen de plaatsen Brno en Břeclav. Dit meer is enorm groot (1600 HA) en maakt deel uit van verschillende reservoirs. De gewichten van de vissen zitten gemiddeld genomen tussen de 6 en 12 kg, maar uitschieters zijn er ook altijd met vangsten over de 20 kg.

Heb jij nog een leuke fiets route of een tip voor een karpervisser die Tsjechië bezoekt? Zet het in de reactie hieronder…

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Hennie Kootstra
Door

Hennie Kootstra

op 06 Jul 2019

goeden avond Ik zou graag de datums van het leeghalen van de karpervijvers bij Trebon in 2019 willen aar kan ze niet vinden, kunt u er mij misschien aan helpenvriendelijke groet Hennie Kootstra

Jellie van der Veen-Banga
Door

Jellie van der Veen-Banga

op 20 Aug 2019

Het leeghalen van de visvijvers(zo'n 200) in Trebon is altijd in de herfst. Meestal het weekend van half oktober. Als je daar dan toch bent is een bezoekje aan Zamek Trebon(Chateau Trebon) ook erg de moeite waard. Leuke rondleiding en, hoe kan het ook anders, een prachtige bierbrouwerij.

Reactie plaatsen