Midden-Tsjechië met de vele burchten en kastelen
2 min. leestijd

Midden-Tsjechië met de vele burchten en kastelen

Midden- Tsjechië is een gevarieerde landstreek, met rivieren die door diepe dalen slingeren en worden omrand door dichte bossen. De romantische charme van Midden- Tsjechië wordt versterkt door het gevarieerde geologische reliëf, zijn bizarre zandsteenformaties en ook door de talloze burchten en kastelen.

Burcht Karlštejn

Kasteel Karlstejn

Kasteel karlstejn, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Deze burcht, die behoort tot de meest bezochte burchten en kastelen, bevindt zich in de vallei van de rivier Berounka. De imposante burcht Karlštejn liet de Tsjechische en Romeinse keizer Karel IV bouwen als bergplaats voor de koninklijke schatten waaronder de kroonjuwelen en verscheidene verzamelingen van heilige relikwieën. Besteed aandacht aan de unieke muurschildering uit de 14e eeuw die te zien is in de Heilige Kruiskapel (Kaple svatého kříže). De muurschildering bestaat uit een collectie van 129 exemplaren van paneelschilderkunst van Meester Theodorik.


Zilverstad Kutná Hora

St. Barbora kathedraal Kutna Hora

St. Barbara kathedraal in Kutna Hora, foto: CzechTourism

In het lokale Tsjechische zilvermuseum kunt u zich laten informeren over de zilverkoorts, die lang geleden in deze stad heerste. Over de oorsprong van de stad zelf zult u meer leren tijdens een wandeltocht door het historische centrum, waar de tijd lijkt te zijn stil blijven staan. Bewonder de pracht van de architectonische kleinoden zoals de Sint Barbarakathedraal (chrám svaté Barbory), het hof Vlašský dvůr of de Maria Hemelvaartkathedraal (katedrála Nanebevzetí panny Marie) in Sedlec. Kutná Hora is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij het historische centrum, de Sint Barbarakathedraal en de Maria Hemelvaartkathedraal in Sedlec.

Kasteel Křivoklát

Kasteel Krivoklat in Tsjechie

Kasteel Krivoklat, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

In de bossen ten oosten van Praag, in het midden van beschermd natuurgebied Křivoklátsko, bevindt zich een van de prachtigste Tsjechische kastelen – Křivoklát. Křivoklát behoorde eeuwenlang tot de belangrijkste koninklijke kastelen dankzij zijn strategische positie op weg naar Duitsland. De vorsten gebruikten het echter ook graag als de uitvalsbasis voor jachtpartijen in de omringende bossen en als gevangenis voor prominente arrestanten. Karel IV werd hier ook in zijn jeugdjaren door zijn vader geïnterneerd.


Kasteel Konopiště

Kasteel Konopiště Tsjechië

Kasteel Konopiště, foto: Libor Sváček, CzechTourism

Konopiště werd beroemd als de laatste residentie van Franz Ferdinand d‘Este, de troonopvolger van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Zijn moord was het voorwendsel om de Eerste Wereldoorlog te beginnen. Deze fanatieke verzamelaar, die een grote interesse had in technologische verworvenheden, heeft in het kasteel elektriciteit aangelegd en liet hier zelfs een lift installeren. Daarnaast behoort de lokale collectie van wapens tot een van de meest waardevolle van Midden- Europa.

Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië

Regio's van Tsjechie

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen