Veelzijdig fotograferen in het Reuzengebergte
4 min. leestijd

Veelzijdig fotograferen in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte (Krkonoše) in Noord-Tsjechië is een prachtig gebied met een veelzijdige natuur, maar ook met kastelen en plaatsjes vol boerderijen of kleurrijke gevels. Een paradijs voor wandelaars en fietsers, maar zeker ook voor liefhebbers van fotografie. Hou jij ook van fotograferen? Lees dan wat je in Tsjechië kunt vastleggen en laat je inspireren.

Overal natuurschoon

Reuzengebergte in Tsjechie

Reuzengebergte, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

Het Reuzengebergte is een natuurgebied met vele gezichten. In de bossen kom je, mede dankzij de lichtinval tussen de takken, de mooiste plaatjes tegen. Er cirkelen altijd wel roofvogels in de lucht en ook fazanten kom je regelmatig tegen. Wie zich stil houdt, kan zomaar een ree te zien krijgen en er zijn hier zelfs enkele bizons uitgezet. Echte reuzen vind je er niet, maar sommige bomen zijn net de reuzen van het bos, zoals ze zich uitstrekken naar de blauwe lucht. Samen vormen ze een gewelf van bladeren met daaronder zeldzame planten, varens en kabbelende beekjes.

Grote en kleine watervallen

Waar de beekjes overgaan in rivieren, gaat het gekabbel af en toe over in het gebruis van watervallen. Een van de mooiste watervallen in deze streek is de Mumlava-waterval. Zie: Mumlavský vodopad.

De grote waterval is wel tien meter hoog en er zijn ook wat kleinere watervalletjes. Je vindt ze bij Harrachov: bij Mumlavská bouda, een berghut waar nu een restaurant gevestigd is. Er is een prachtig wandelpad aangelegd, maar je kunt er ook voor kiezen om met een treintje naar boven te gaan. Je vindt de waterval op de volgende coördinaten: 50°46’6.006″N, 15°26’26.856″E.

Grotten en ondergronds meer

Het water dat door het Reuzengebergte stroomt, speelde ook een belangrijke rol bij het ontstaan van de grotten van Bozkov. Nadat mijnwerkers in de jaren veertig al een ingang hadden gevonden naar deze ondergrondse ruimtes, werd in 1957 een heel stelsel van spleten en gangen ontdekt. De grotten en hun omgeving zijn inmiddels uitgeroepen tot beschermd gebied en onder begeleiding van een Duitssprekende gids kun je erin afdalen. Langs stalagmieten, stalactieten en gewelven in allerlei kleuren kom je uiteindelijk uit bij het grootste ondergrondse meer van Bohemen, met een rimpelloos blauw-groen wateroppervlak.

Rotsformaties

Ardspach Hradec Králové Reuzengebergte

Adrspach, foto: Milan Jaroš, Czech Tourism

Ook boven de grond heeft de natuur bijzondere dingen gedaan met de bodem hier, die millennia geleden nog de bodem van een zee vormde. Door erosie zijn hieruit rotsformaties zoals die van Adrspach en het Boheems Paradijs ontstaan, waarover je meer kunt lezen op onze website.

Fazantgebied Vřešťovská bažantnice

Minder bekend, maar daarom niet minder de moeite waard, is het fazantengebied van Velký Vřešťov. Dit natuurreservaat is een oud, bebost gebied met een oppervlak van zo’n 27 hectare en een rijke flora en fauna. Het ligt op een hoogte van rond de 270 meter boven de zeespiegel en wordt doorkruist door een beek en het oude kanaal Trotiny.

De bergen in

Als je gaat fotograferen in het Reuzengebergte, wil je vast ook het uitzicht van de hoogste top hebben vastgelegd. Die is tussen 8.00-18.00 uur makkelijk te bereiken door in Pec pod Sněžkou de kabelbaan naar de top van de Sněžka te nemen. Daar kijk je uit over het Poolse deel van het Reuzengebergte, waar enkele meren liggen, en het Tsjechische deel, waar de rivier de Upa ontspringt en waar je op ruim 3 kilometer van de Sněžka de waterval Upský vodopad vindt. Van de top van de Sněžka kun je een prachtige wandeling van 4,2 kilometer maken naar Hotel Luční bouda. Andersom kan ook natuurlijk. Zie: Kabelbaan Pec pod Snezkou

Exotische dieren in Tsjechië

Wil je tijdens je vakantie in Tsjechië ook exotische dieren fotograferen? Dan kun je terecht in safaripark ZOO Dvůr Králové. Deze dierentuin is niet alleen voor kinderen een leuk dagje uit, maar ook voor liefhebbers van fotografie. Met een safari kun je immers heel dicht bij de dieren komen.

Kastelen en plaatsjes

Kasteel Karlstejn

Kasteel karlstejn, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

De natuur biedt in dit deel van Tsjechië dus oneindig veel mogelijkheden. Maar ook de bebouwing levert mooie plaatjes op. Denk alleen maar aan de sprookjesachtige ruïnes van burchten en kastelen die je hier vindt, of aan het kleine kuuroord Janské Lázně en de authentieke boerderijen van het dorpje Malá Úpa. Ga je een stad als Trutnov, Jičín of Vrchlabí in om de kleurrijke gevels te fotograferen, vergeet dan niet om ook de gezellige winkelstraatjes en terrasjes te verkennen.

Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië of over de bergen in Tsjechië

Regio's van Tsjechie                                               Brochure Bergen in Tsjechie

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Rik Denekamp Fotografie
Door

Rik Denekamp Fotografie

op 24 May 2015

Een machtig mooi land om te fotograferen. Begaanbaar ruig en wisselend landschap met mooie natuur.

Reactie plaatsen