Wandelen in Tsjechië

De Tsjechische Republiek beschikt over het dichtste en beste netwerk van wandelroutes in Europa. Rode, blauwe, groene en gele markeringen – de kleuren geven de belangrijkheid van de routes – doorkruisen bergweides en bossen in de laagvlaktes, voeren u naar de mooiste uitzichten, de interessantste burchten en sloten en naar de meest verborgen, maar toch zuivere bronnen. Dankzij deze markeringen bereikt u de plaats, die u anders lang zou zoeken of waar u zelfs nooit zou komen. Tsjechië is het beloofde land voor de wandeltoeristen. Op uw tochten zult u zowel de oudere generatie tegenkomen met leren bergschoenen aan en trekkingstokken in de hand, als jongeren met lichte rugzakjes en de modernste GPS-apparatuur. Het landschap biedt zowel lichte tochten van een halve dag, als enkele dagen durende toeren door het gebergte of trektochten langs burchten en sloten. Zo kan iedereen een keuze maken, of het nu om de getrainde toerist gaat of de dagjesmens, gewend aan lichte comfortabele wandelingen. De onderstaande nationale parken zijn wandelgebieden bij uitstek.

foto: Štěpán Vrzala, Czech Tourism


Nationaal Park Podyjí

nationaalpark podyji zuid-moravië

Nationaal park Podoyjí in Zuid-Moravië, foto: Ivanka Čištínová, Czech Tourism

De bekende wijnbouwersstad Znojmo raakt de grens van het nationale park Podyjí. De die rivierdalen van de Dyje en de zijstromen, waarvan het unieke karakter en de bonte rijkdom aan flora en fauna behouden gebleven zijn, kunt u het beste hier vandaan bereiken. Of u kunt vanuit het noordwesten vertrekken, van het majestueuze slot Vranov, dat zich boven het wateroppervlak van het gelijknamige stuwmeer verheft. De beschermde canyon van de rivier de Dyje is 40km lang en de diepte bedraagt bij plaatsen tweehonderd meter. In het eigenlijke hart van het nationale park ontdekt u de unieke wijngaard Šobes, een van de beste in Europa. De gaard heeft een ideale ligging, op een zonovergoten helling uit de wind, en wordt omspoeld door de rivier de Dyje. Komt u dit gebied bezoeken, geniet van de unieke natuur, de uitstekende wijn en maak kennis met de gastvrije bevolking.

Nationaal Park Krkonose( Reuzengebergte)

reuzengebergte Krkonose TsjechIë

Reuzengebergte, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

De hoogste bergen tussen de Alpen en Scandinavië onthullen hun schoonheid het beste aan diegenen, die niet aarzelen hun bergschoenen aan te trekken en de kammen te beklimmen. Die zijn het mooiste op de ogenblikken, wanneer ze door de zon beschenen worden, maar de dalen nog in een mist gehuld zijn, waaruit alleen de toppen van de toeristische uitzichttorens op de omliggende toppen steken. Hoog op de bergweides nodigen de eeuwenoude berghutten uit tot een bezoek. Daar kan men uitstekend eten, overnachten, of slechts even schuilen voor de regen. U zou in het gebergte Krkonoše een beklimming van de Snežka, de hoogste berg, niet achterwege moeten laten. De Snežka steekt tweehonderd meter boven de omgeving uit en men heeft er een prachtig uitzicht. De wandeling er naartoe is prachtig, en men kan de top ook per kabelbaan bereiken. Ook de stenen uitkijktoren Žalý met uitzicht op vrijwel de gehele kam van Krkonoše is de moeite waard, evenals de bron van de Labe – hoog in de bergen, en toch gemakkelijk toegankelijk, het sportcentrum Špindleruv Mlýn, het woeste dal Obrí dul met watervallen, en het stadje Harrachov met de oudste functionerende glasblazerij van Europa.

https://youtu.be/TGKYgB5LC5o


Nationaal Park Šumava

Šumava bergen Zuid-Bohemen Pilsen

Nationaal park Šumava, foto: Pavel Ouředník, Czech Tourism

De dichte bossen, uitgestrekte veengebieden en de honderden beekjes die van de hellingen van het gebergte Šumava afstromen, zijn de bronnen van de Vltava, Vydra enOtava, de mooiste goudhoudende rivieren. In de bossen boven Železná Ruda zijn de meren Cerné jezero en Certovo jezero met een gitzwart oppervlak het bekijken waard. De grenspaden die door de maagdelijke natuur voeren, zijn als geschapen voor wandelingen en fietstochten. In de kern van het nationale park liggen de streng bewaakte lokaliteiten van het Boubínský-oerwoud, het meer Prášilské jezero en het veengebied Modravské slate. Enkele tips voor een bezoek aan Šumava: De Vydra, de moeilijkst bevaarbare rivier in Tsjechië, stroomt door een diepe stenige bedding in het westen. Aan de andere kant kunnen we in het oosten het begin van de lange weg van de Vltava zien – de kleine bron, die op een hoogte van 1170 meter boven de zeespiegel ontspringt, is toeristisch doel nummer één. En het meer Laka is een herinnering aan het gletscherverleden van deze regio.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen