Šumava in de zomer, het Nationaal Park en Lipnomeer

Šumava in de zomer, het Nationaal Park en Lipnomeer

Šumava in de zomer betekent eindeloze dichte bossen, kristalheldere gletsjermeren, hoge hellingen, wilde rivieren en mysterieuze venen gehuld in de mist; dit is de Šumava bergketen die zich uitstrekt langs de grens tussen Bohemen en Duitsland en de bijnaam “het groene dak van Europa” draagt dankzij de ligging en de ononderbroken bossen. Elk jaar lokt Šumava talloze bezoekers om te genieten van een actieve vakantie. De hele bergketen biedt een fantastische combinatie van prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden, voorzien van een groot netwerk van fiets- en wandelpaden. U kunt tientallen kilometers met de fiets door het dichte bos, dat tot voor kort verboden terrein was voor het publiek.
Ook voor de watersporters is Sumava een heerlijke omgeving. Het bevaren van de rivier de Otava vanaf Cenkova Pila is een fantastische en onvergetelijke ervaring.

Šumava Nationaal Park

Sumava in Tsjechie

Šumava, foto: CzechTourism

Het Šumava Nationaal Park is bekend om de vele natuurlijke en wonderlijke bezienswaardigheden. Aan de Tsjechische kant liggen vijf gletsjermeren waarvan Plešne en Cerne het meest bekend zijn. Hun ‘alpine’ gevoel dat bezoekers van ongerepte meren herinnert aan Canada, wordt versterkt door het ruige landschap waarin ze liggen. Een wandeling naar de toppen van de omringende bergtoppen is een ongelooflijke ervaring. Dankzij het relatief easy-going terrein en het indrukwekkende landschap is Šumava echt een paradijs voor wandelaars.

Lipnomeer in de zomer

Šumava bergen Zuid-Bohemen Pilsen

Šumava, foto: Pavel Ouředník, Czech Tourism

Tsjechië mag dan niet in staat zijn om haar bezoekers een zee te bieden, tussen de heuvels van Šumava kan wel het Lipnomeer gevonden worden. Het Lipnomeer is het grootste (stuw)meer van het land en is de ideale plek om watersportactiviteiten te beoefenen. Het Lipnomeer is een populair gebied dat in de zomer door veel toeristen wordt bezocht.

Tijdens uw actieve vakantie in Šumava moet zeker een bezoek worden gebracht aan een van de meest aantrekkelijke steden van het land, Ceský Krumlov. De stad heeft een perfect bewaard gebleven historische centrum en staat op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen. Ook kun je er het prachtige middeleeuwse kasteel van Rožmberk en het klooster in Vyšší Brod bewonderen dat nog altijd de sfeer ademt van de monniken die daar eeuwenlang hebben geleefd.

Architectonische parels

Domazlice Sumava boheems woud tsjechië

Domazlice, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Als je het Boheemse Woud doorkruist kun je de goed bewaarde bouwwerken bewonderen.  En dat kunnen kastelen, dorpspleinen, grote boerderijen, kerken of kapelletjes zijn. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Het prachtige dorpsplein van Domazlice, niet te verwarren met Telc.
  • Burcht Stary Herstejn via Pivon, naast een augustijnen klooster uit de 12e eeuw
  • Burcht Kasperk, bezichtiging met voor kinderen een prachtige interactief programma
  • Centrum van Susice
  • Dobra Voda, een bedevoortsoord

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen