West-Tsjechië een rijke belevenis

West-Tsjechië pronkt met vele mooie plaatsen en biedt talloze uitzonderlijke ervaringen. Aarzel niet en bezoek de hoofdstad van West-Tsjechië – Plzeň (Pilsen). Nadat u de monumenten heeft bekeken, kunt u uw dag afsluiten met het proeven van het wereldbefaamde Pilsner bier.

Geniet van de heerlijke kuuroorden, waar u gemakkelijk uw dagelijkse zorgen los kunt laten, en ontspan tijdens een langzame wandeling op de colonnade. De kuuroorden hebben een eeuwenoude traditie en behoren tot de beste ter wereld. De meest bekende van de West-Boheemse kuuroorden is de zogenaamde West-Boheemse kuuroordriehoek die ligt tussen de steden Karlsbad (Karlovy Vary), Mariënbad (Mariánské Lázně) en Františkovy Lázně.

Zoals vele anderen voor u, zult ook u worden betoverd door de romantische uitzichten, elegante badhuizen met hun originele architectuur, glans van de promenade-concerten of de rustige parken met vele banken om even plaats te nemen en van dit alles te genieten. De kuuroorden worden omgeven door kilometers lange gemarkeerde wandel- en fietspaden en in de buurt van de West-Boheemse kuuroorden vindt u ook vele golfvelden.

Mariánské Lázně

kuuroord spa marianske Lazne

Mariánské Lázně, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Bezoek Mariánské Lázně (Mariënbad) in augustus tijdens het internationale festival, genoemd naar de briljante Poolse pianist en componist Fryderyk Chopin, om te luisteren naar prachtige klassieke muziek. U leert meer over zijn leven en zijn relatie met Bohemen in het museum dat in het voormalige huis van Chopin gevestigd is.

Karlsbad in West-Tsjechië

Het Internationale Film Festival van Karlovy Vary (Karlsbad) is een van de meest prestigieuze filmfestivals en bezit een uitstekende reputatie. Elk jaar, begin juli, kunt u met eigen ogen zien hoe de acteurs en filmmakers op de rode loper voorbijkomen. Natuurlijk heeft u hier de mogelijkheid om naar allerlei films te gaan.


Kasteel Bečov

Kasteel Becov Tsjechië

Kasteel Bečov, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Aan de oever van de rivier Teplá, in het midden van het romantische landschap van het bos Slavkovský, vindt u het pittoreske stadje Bečov nad Teplou met het gelijknamige kasteel dat een kleinood herbergt. Door deskundigen wordt dit beschouwd als de op een na belangrijkste kostbaarheid van de Tsjechische Republiek – direct na de kroonjuwelen. Het gaat over het Relikwieënkastje van Sint Maurus (Relikviář svatého Maura).

De ligging tussen Praag en de westelijke grens maakte het voor Plzeň (Pilsen) mogelijk om zich economisch te ontwikkelen. Die ontwikkeling is direct verbonden met de traditioneel rijke culturele omgeving. Plzeň is de standplaats van vele culturele evenementen en festivals van internationale betekenis, onder andere: Smetanovské dny – een muzikaal evenement vernoemd naar de componist Bedřich Smetana, Skupova Plzeň – een festival van professionele alternatieve en poppenspeltheaters, Historický víkend (Historisch Weekend), het multi-genre festival Na ulici, het Pilsner Fest, de Internationale Biënnale van de tekening en het theaterfestival Divadlo.

Als u Plzeň zegt, stelt elke Tsjech zich de typisch bittere smaak van het lokale bier voor. Zonder te overdrijven is het plaatselijke Pilsner Urquell een wereldberoemde drank met een uniek recept. Waar kunt u daar beter van genieten dan in de geboortestad ervan. Een aanrader is een rondleiding door de Pilsner Urquell brouwerij, of een bezoek aan het Brouwerij Museum (Pivovarské museum) in het centrum van de stad.

Regio Chodsko

Als u de West-Boheemse regio Chodsko bezoekt, zult u vooral worden geboeid door de traditionele keramiek van Chodsko, de architectuur van de landhuizen en de lokale gastronomie. Volksdansen en doedelzakmuziek zijn hier nog in leven en het feest Chodské slavnosti in Domažlice is een van de oudste folklorefeesten van de Tsjechische Republiek. Zoveel doedelzakspelers kunt u anders alleen nog in Schotland vinden.

Meren van Šumava in West-Tsjechië

Sumava boheemse woud tsjechië

Boheemse Woud, foto: Dagmar Veselková, CzechTourism

Ontdek de grootste meren van Šumava (Bohemer Woud): Černé en Čertovo. De wandelroute start bijvoorbeeld vanuit Železná Ruda. Deze stad ligt aan de grens met Duitsland en is ook een handig vertrekpunt voor andere uitstapjes. Bezoek een van de vele bezienswaardigheden: de grootse burchtruïne- Rabí gelegen nabij de stad Sušice, de Kašperk burcht met uitzicht over de bossen van Šumava, of het romantische Velhartice in een van de mooiste valleien van Šumava.

Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië

Regio's van Tsjechie


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen