De spa-driehoek: unieke bron van gezondheid

De spa-driehoek: unieke bron van gezondheid

De oorsprong van de Tsjechische kuurtraditie ligt eeuwen terug in de tijd. Je kunt je dan ook voorstellen dat de Tsjechen als geen ander weten wat ervoor nodig is om optimaal te profiteren van een korte of langere tijd kuren. Heb je er behoefte aan om even helemaal bij te komen en op te laden, dan kan ik je een verblijf in de West-Boheemse ‘spa-driehoek’ dan ook van harte aanbevelen. Ik garandeer je dat je als herboren huiswaarts gaat!


Koninklijke vondst

Karlovy Vary welness tsjechieKarlovy Vary. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

De eerbiedwaardige kuurtraditie van Tsjechië heeft een koninklijke oorsprong. Het verhaal gaat dat koning Karel IV van Bohemen in de veertiende eeuw de eerste aanzet gaf voor de kuurtraditie van het land. Toen de koning aan het jagen was, sprong een vluchtend hert in een poel met opvallend warm water die werd gevoed door een minerale bron. Als door een wonder leek het water het slechte been van de koning te genezen; voor hem voldoende reden om een bescheiden kasteeltoren op de bewuste plek te bouwen. Rondom deze minerale warmwaterbronnen ontstond uiteindelijk een stad: Karlovy Vary (ook wel bekend als Karlsbad), wat zoveel betekent als ‘Het kokende water van Karel’. Tegenwoordig is deze kuurstad onder toeristen na Praag de best bezochte stad van het land.


Geliefd onder beroemdheden

kuuroord spa marianske LazneMarianske Lazne, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Naast Karlovy Vary maken ook Mariánské Lázně (Marienbad), Františkovy Lázně (Francisbad) en Jáchymov deel uit van de beroemde spa-driehoek in Tsjechië. De kuurreputatie van deze regio verspreidde zich als een lopend vuurtje, waardoor beroemdheden van heinde en verre naar het gebied toetrokken om de bejubelde kuurfaciliteiten uit te proberen. Als je zelf naar dit ‘spa-walhalla’ gaat, treed je dan ook in de voetsporen van beroemdheden als de Russische tsaar Peter de Grote, de Engelse koning Edward VII, Chopin en Goethe. Ook hedendaagse beroemdheden weten de regio trouwens te vinden. Zo werd de James Bond-film ‘Casino Royal’ deels opgenomen in Karlovy Vary.


Pracht en praal

Het park van Františkovy Lázně

Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně staan alle drie op de nominatie voor een plaats op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO – en terecht! Als je in deze steden rondloopt, zie je in alles de pracht en praal terug van de tijd die beschouwd kan worden als de Gouden Eeuw van het kuren. Jáchymov staat bekend als het eerste kuuroord ter wereld dat radon toepaste; deze radioactieve stof bleek als hij in kleine hoeveelheden werd gebruikt een weldadig effect te hebben op aandoeningen van het bewegingsapparaat, osteoporose en huidkwalen. 

De bronnen in deze kuurdriehoek hebben vanwege hun hoge mineralengehalte medicinale kwaliteiten. Hierdoor trekken ze mensen die problemen hebben met hun bewegingsstelsel, hun cardiovasculaire stelsel of hun fertiliteit. Maar natuurlijk komen de meeste bezoekers gewoon genieten van een weldadig, ontspannen verblijf in deze regio!


Op en top ontspannen

Genieten van een hot stone massage

In deze kuurregio kun je jezelf heerlijk laten verwennen in ontelbaar veel stijlvolle wellness oorden en genieten van oogstrelende (stads)tuinen en de culinaire streekspecialiteiten. Dit alles maakt je verblijf een feest voor al je zintuigen! 

West-Bohemen is echter niet alleen bekend vanwege de kuuroorden. Je vindt er bijvoorbeeld ook de middeleeuwse en zeer bezienswaardige stad Cheb en het schilderachtige Loket, waar de burcht trouwens ook gebruikt werd als decor voor de eerdergenoemde Bond-film. En de Plzeň-regio en de gelijknamige stad zijn wereldberoemd vanwege hun onvolprezen bier. Ook natuur is hier ruimschoots voorhanden; het sprookjesachtige, ongerepte Slavkov-woud met zijn schitterende valleien is ook beslist een bezoekje waard. In dit karakteristieke en geliefde deel van Tsjechië gaat ontspannen helemaal vanzelf!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen