West Bohemen, de mooiste kuuroorden in Tsjechië – WIDM afl. 8

West Bohemen, de mooiste kuuroorden in Tsjechië – WIDM afl. 8

Aflevering 8 van Wie is de Mol: West Bohemen in Tsjechië

Controleer maar even of je goed zit, want de achtste aflevering van Wie is de Mol is er weer één met vele hoogtepunten. En dat namen de programmamakers deze keer wel heel erg letterlijk, want twee deelnemers kregen de kans om het schitterende landschap van West Bohemen in Tsjechië uit de lucht te bekijken. Maar of ze er ook veel van gezien hebben? Hoe mooi het ook is, ik zou eerlijk gezegd toch met andere dingen bezig zijn als ik in een stuntend zweefvliegtuigje zat…

 

Gelukkig zijn loopings mij bespaard gebleven bij mijn laatste bezoek aan West Bohemen in Tsjechië en heb ik wel optimaal kunnen genieten van deze schitterende regio. De historische steden Karlovy Vary en Mariánské Lázne die ik nu in Wie is de Mol voorbij zag komen, heb ik zelf ook bezocht. Daar vertel ik je in dit blog natuurlijk graag weer meer over!

West Bohemen in Tsjechië vanuit de lucht (en op z’n kop)

Aflevering acht van Wie is de Mol begon met het onvergetelijke stuntvliegen vanaf Aeroclub Toužim. Niet iets wat je snel zelf gaat doen als je hier op vakantie bent, maar het gaf (tussen alle capriolen van de piloot door) wel een mooi beeld van het landschap van deze streek. 

West Bohemen is de meest westelijke regio van Tsjechië. Als je vanuit Nederland naar Tsjechië rijdt, kom je hier misschien wel de grens over. Handig, want wat natuurschoon en cultuur betreft, kun je meteen stoppen. Je vindt er beboste heuvels, oude kastelen en natuurlijk de prachtige kuuroorden waar de streek bekend om staat. Twee ervan, Karlovy Vary en Mariánské Lázne, zien we dan ook terug in deze WIDM-aflevering.

Karlovy Vary. Foto Czech Tourism

Het grootste kuuroord van Tsjechië

Nog altijd kun je gebruik maken van de vele kuuroorden die West Bohemen rijk is. Karlovy Vary (ook bekend onder de Duitse naam Karlsbad) is hier misschien wel de bekendste van. Al sinds het begin van de 16de eeuw komen hier de rich and the famous (toen nog de edelen van Europa) naartoe om zich te baden in de geneeskrachtige warmwaterbronnen. 

 

Dit kuurtoerisme heeft er uiteraard voor gezorgd dat Karlovy Vary bijna uit zijn voegen barst van de pracht en praal. Hier kun je je uren blijven vergapen aan alle schitterende gebouwen. Net zoals James Bond trouwens, want de stad vormde in 2006 het decor voor de Bond-film Casino Royale. Welke plekken uit de film spot jij als je rondloopt in Karlovy Vary? 

 

Wellness en welvaart in kuuroord Mariánské Lázne

De Wie is de Mol-kandidaten voeren hun tweede en derde opdracht uit in Mariánské Lázne. Dit is ook al zo’n schitterend stadje dat je écht wilt bekijken als je in West Bohemen bent. Mariánské Lázne is net als Karlovy Vary een kuuroord – het Tsjechische woord Lázne betekent bron. Stiekem vind ik het dan ook een beetje jammer dat presentator Rik deze plaats Mariënbad noemt, de Duitse benaming voor Mariánské Lázne. In het Tsjechisch klinkt het veel mooier, net als Karlovy Vary!

De kandidaten zijn in het theater van Mariánské Lázne. Dit gebouw werd in 1868 gebouwd en is nog altijd in gebruik. Bovendien ziet het er – net als de rest van de stad – schitterend uit. Doordat Mariánské Lázne nog altijd een zeer levendig kuuroord is, wordt alles spic en span onderhouden. 

Tip: als je in Márianské Lázne bent, moet je echt even bij de Zingende Fontein gaan kijken. We zagen hem in een paar shots van Wie is de Mol voorbij komen, maar verder had de fontein geen rol in het programma. De fontein speelt in de zomermaanden iedere twee uur een bekend muziekstuk – uiteraard mét water- en lichtshow. Zo mooi.

Wil je meer weten over de kuuroorden in West Bohemen in Tsjechië? Ik schreef eerder al een blog over de wereldberoemde Boheemse kuurdriehoek. En mocht jij jezelf nou een keer ondergedompeld hebben in een koolzuurbron van Mariánské Lázne of een modderbad hebben genomen in Karlovy Vary, laat in de reacties hieronder dan weten hoe het was!

 

Weet jij al wie de Mol is?

Onze Wie is de Mol-reis door Tsjechië zit er alweer bijna op. De drie finalisten zijn inmiddels bekend en volgende week zien we dan echt wie er al de tijd de boel heeft lopen saboteren. Wie denk jij dat het is? Ik moet eerlijk zeggen dat ik meer bezig was met het mooie Tsjechië dan dat ik heel fanatiek naar de Mol heb gespeurd. Ik ben dan ook heel benieuwd waar de volgende aflevering ons aanstaande zaterdag naartoe brengt!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen