West Bohemen – de spannende finale van Wie is de Mol in Tsjechië

West Bohemen – de spannende finale van Wie is de Mol in Tsjechië

Finale Wie is de Mol in het Tsjechische West Bohemen

Genoot jij ook weer zo van de een-na-laatste aflevering van Wie is de Mol in Tsjechië? Ik vind het eigenlijk jammer dat het alweer bijna voorbij is. Dit was namelijk een seizoen met heel veel leuke opdrachten, maar vooral een seizoen waarin we konden genieten van al het moois dat het schitterende Tsjechië te bieden heeft. De drie laatste kandidaten die in de finale staan, beginnen deze aflevering dan ook door de proosten op hun succes én op de fantastische reis die ze maakten.


Het lijkt trouwens champagne wat ze drinken, maar het zou heel goed de beroemde Boheemse Sekt kunnen zijn. Dit is een frisse, mousserende witte wijn uit Plzen (ja, ze brouwen daar niet alleen pils). En aangezien de drie finalisten in West Bohemen zijn, ligt deze stad praktisch om de hoek. Ze voeren in de buurt zelfs een opdracht uit, maar daarover vertel ik je later meer in dit blog over de negende aflevering van Wie is de Mol.

Outdoorparadijs West Bohemen

Stoere buitenactiviteit in Loket, foto: Štěpán Látal

Na het proosten op de finale, is het tijd voor actie. In de finale staan is namelijk één ding, maar de strijd is nog niet gestreden. Daarom gaan de drie finalisten naar een plek in de omgeving van het middeleeuwse stadje Loket. Hier leggen ze een parcours af en we zien al snel dat de makers van Wie is de Mol niet de enige zijn die dit mooie landschap spotte. Op het pad zien we heel wat nieuwsgierige wandelaars en mountainbikers voorbijkomen. 

Niet zo vreemd natuurlijk, want Loket en de natuur eromheen zijn zeker een must see tijdens een vakantie in West Bohemen. Loket zelf is een middeleeuwse plaats die in een bocht van de rivier Ohře ligt. Dat is niet alleen heel mooi, maar natuurlijk ook heel strategisch. Daarom bouwde de Tsjechische koning Wenceslaus I hier in de dertiende eeuw een kasteel dat vandaag de dag nog steeds trots boven het stadje uittorent. 

Het prachtige kasteel van Loket, foto: Tatiana Popova, Shutterstock

Dat de finalisten van Wie is de Mol uitgerekend hier een sportieve opdracht uitvoeren is trouwens niet zo vreemd. De omgeving van Loket is een waar paradijs voor outdoor liefhebbers. Veel buitensporters komen hier om te hiken, mountainbiken of kajakken. En dat is niet alleen leuk voor de echte sportievelingen, want ook met de kinderen kun je hier goed terecht. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Loket? Ik schreef er een blog over. Lees het hier: Loket – ideale basis voor de perfecte (gezins)vakantie.

De mol gaat weer ondergronds

Beroemde Caolinum Mijn in Nevren

Van oudsher kent Tsjechië veel mijnbouw. We hebben dan ook al eerder verschillende soorten mijnen voorbij zien komen tijdens dit seizoen van Wie is de Mol. Logisch, want waar is een mol in zijn element? Onder de grond natuurlijk! Het is dan ook heel toepasselijk dat de allerlaatste opdracht van dit seizoen in een mijn plaatsvindt.

Uiteraard viel de keuze niet op zomaar een mijn. De laatste drie WIDM-kandidaten zijn in de kaolien-mijn in Nevřen. Deze mijn ligt in de buurt van Plzen in West Bohemen en veranderde door de crew van Wie is de Mol met honderden kaarsjes in een heuse sprookjesgrot. De witte muren maken het plaatje helemaal compleet.

In deze mijn won men tot 1897 kaolien. Dit is de witte of Chinese klei waarvan ze porselein maken. Vanaf 2019 is de mijn open voor bezoekers en kun je een rondleiding maken door het gangenstelsel. Ook voor mensen die het niet zo op krappe ruimtes hebben, is dit goed te doen. De kaolien-mijn heeft namelijk gangen van wel 10 meter breed en 12 meter hoog. Maar neem wel een warm vest mee, want met een temperatuur van 10 graden is het in de gangen gerust fris te noemen.

Proosten op Tsjechië

Prachtige kuuroord in Marianske Lasne, foto: CzechTourism

Na de allerlaatste opdracht is het natuurlijk ook tijd voor de allerlaatste test. De kandidaten zijn weer terug in Mariánské Lázně, het prachtige kuurstadje dat we in de vorige aflevering al konden bewonderen. Daar is het natuurlijk weer tijd voor bubbels en ik kan de deelnemers geen ongelijk geven. Proost! Of zoals ze in Tsjechië zeggen: na zdraví!

Ondertussen ben ik wel heel benieuwd naar wie nou uiteindelijk de mol is die iedereen in Tsjechië zo om de tuin leidde. Wie denk jij dat het is? Of was je er niet zo mee bezig, omdat je druk aantekeningen aan het maken was voor je (volgende) reis naar Tsjechië? Dat is immers ook heel belangrijk!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
bozenka dijkstra - uttendorsfsky
Door

bozenka dijkstra - uttendorsfsky

op 05 Mar 2021

Ik ken Tsjechie heel goed, Bijna overal al geweest. Heb ongelooflijk genoten van de prachtige opnames in de WIDM uitzendingen. Hoop dat we binnenkort weer mogen vertrekken naar "Fantastisch Tsjechie" !!!

Reactie plaatsen