Loket – ideale basis voor de perfecte (gezins)vakantie

Loket – ideale basis voor de perfecte (gezins)vakantie

Het aan de onstuimige rivier de Ohře gelegen Loket spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Dit middeleeuwse stadje in het westen van Tsjechië biedt een uiterst schilderachtige aanblik en wordt bovendien omringd door ongerepte natuur. Het trekt dan ook geliefden, romantici, dichters en (sportieve) avonturiers van over de hele wereld aan. Al met al is Loket de perfecte uitvalsbasis voor een alleszins geslaagde vakantie.

Als een kunstwerk zo mooi

Loket Karlsbad OhřeLoket, foto: CzechTourism, Ladislav Renner

Loket bevindt zich aan de westkant van Tsjechië, op ongeveer vijftien kilometer afstand van het bekende Karlovy Vary (Karlsbad). De beroemde Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe was ronduit lyrisch over het plaatsje. Loket heeft zijn naam te danken heeft aan de elleboogvormige bocht in de Ohře (‘loket’ is het Tsjechische woord voor elleboog). Hij roemde deze plek als “onbeschrijflijk mooi, als een kunstwerk dat van alle kanten te bewonderen is” en bezocht het keer op keer. Als je het plaatsje met eigen ogen hebt gezien, móet je hem wel gelijk geven. Een bezienswaardigheid die je daarbij niet over het hoofd kunt zien, is het kasteel van Loket. De boven het plaatsje uittorenende burcht is zo in het oog springend dat zelf filmmakers erdoor zijn geïnspireerd; zo diende het als decor voor een deel van de Bond-film Casino Royal.

Onneembare barrière

Het kasteel van Loket, foto: Tatiana Popova, Shutterstock

Het imposante kasteel van Loket werd in de dertiende eeuw gebouwd door de Tsjechische koning Wenceslaus I. Gelegen op een rotsachtige vlakte en aan drie kanten omringd door de Ohře was het zo goed als onneembaar; het overleefde meerdere belegeringen, onder meer die van de Hussieten in de vijftiende eeuw. Het kasteel werd dan ook van oudsher beschouwd als de sleutel tot het Boheemse rijk. Zijn onoverwinnelijkheid had het machtige kasteel deels ook te danken aan het omringende land, dat voor een groot deel bestond uit donkere, woeste wouden. Overigens ontdekte keizer Karel IV tijdens de jacht in dit prachtige stuk natuur de heilzame werking van de bronnen in de nabijgelegen vallei van de Teplá. Hij legde daar de basis voor het stadje dat nu bekendstaat als hét wellnessoord van Tsjechië, het eerdergenoemde Karlovy Vary.

Loket heeft volop buitensportactiviteiten

Fietsen in de prachtige bossen, foto: Štěpán Látal

In dezelfde omgeving als waar Karel IV jaagde, kun je vandaag de dag nog volop genieten van een schitterend landschap. Van oudsher doen wonderbaarlijke verhalen de ronde over de woeste contreien rondom het kasteel van Loket. Ruige rotsen, ondoordringbare bossen, geneeskrachtige bronnen en een grillige rivier vormden de inspiratie voor allerlei mythes. Het is hetzelfde natuurschoon dat een hedendaagse vakantie in en rondom Loket tot een onvergetelijke ervaring maakt: wandelen, klimmen, kanoën en diverse andere out-dooractiviteiten behoren hier tot de mogelijkheden.

De vele buitensportopties rondom Loket maken deze plek de ideale vakantiebestemming voor jong en oud. Als je, al dan niet met je gezin, graag (een deel van) je vakantie fietsend doorbrengt, is ook het Ohře-fietspad een aanrader. Het begint in Duitsland en voert je via de mooiste plekjes van westelijk Bohemen (waaronder Loket) naar Praag. Maar vanuit Loket een deel van deze route fietsen kan vanzelfsprekend ook!

Zingende fontein in de buurt

Naast dat er in Loket zelf genoeg bezienswaardigheden zijn, zijn er in de buurt ook nog een aantal memorabele plekken die je zeker niet over wilt slaan. In Mariánské Lázně, zo’n drie kwartier rijden, is namelijk een fontein die begeleid wordt door prachtige beroemde muziek. De zingende fontein trekt al jarenlang iedere dag duizenden bezoekers, en is vooral ’s avonds een echte trekpleister voor toeristen. Het programma van de fontein omvat tien programma’s, en die spelen zich ieder even uur af. Bezoekers kunnen adembenemende shows bewonderen, en in het donker is er een grote lichtshow aanwezig wat de ervaring nog veel indrukwekkender maakt.

Culinair genieten op z’n Tsjechisch

Natuurlijk is een vakantie pas compleet als je vakantieadres ook in culinair opzicht genoeg te bieden heeft. In Loket is wat dat betreft restaurant Švejk een prima keuze. Het maakt deel uit van een landelijke keten van goede restaurants met een Tsjechische keuken die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Mijn persoonlijke favoriet is het sfeervolle restaurant Cisar Ferdinand, dat naast een uitstekende keuken, een eigen brouwerij heeft. Op deze romantische plek geniet je al voor zo’n vijftien euro per persoon van een heerlijk diner (probeer vooral het geroosterde varken). En dat met een fenomenaal uitzicht op het kasteel van Loket!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen