Wellness in Tsjechië: pure verwennerij voor lichaam en geest!
5 min. leestijd

Wellness in Tsjechië: pure verwennerij voor lichaam en geest!

Wellness in Tsjechië. Verlang je in de drukte van alledag soms naar een heerlijk ontspannen verblijf in een prachtige omgeving? Voel je de behoefte om er even helemaal uit te zijn en in alle opzichten bij te tanken? Boek dan vandaag nog een wellness-vakantie in Tsjechië.  De vele spa’s in dit land zijn al decennialang gespecialiseerd in professionele verwennerij voor lichaam en geest.

Kuuroord-Marianske-LazneColonade in Marianske Lazne. Foto Ladislav Renner, CzechTourism

Kuren in optima forma: Karlsbad

Of je nu met je gezin of je geliefde komt, of als drukbezette manager die toe is aan rust, de Tsjechische spa’s hebben iedereen genoeg te bieden. Dit land met zijn rijke kuurtraditie heeft alles in huis om je volledig te laten ontspannen. Bijvoorbeeld in het in het westen van het land gelegen Karlovy Vary (Karlsbad), de wellness-stad in optima forma. In het fameuze Hotel Imperial kun je hier genieten van een detox- en anti-stresspakket, tot rust komen in zoutgrotten en kruidenbaden en je laten verwennen met herstellende massages. Dit kuuroord heeft overigens ook de expertise om medische kuurprogramma’s aan te bieden.

In Grandhotel Pupp ben je eveneens aan het juiste adres voor een spa-belevenis. Dit kuuroord heeft zich gespecialiseerd in de romantische kant van het kuren en biedt je bijvoorbeeld een combinatie van een verblijf in een ‘Royal Spa Suite’ en een wellness-arrangement. Hiermee heb je onder meer de ‘experience shower’, hydromassages op een aquabed en optimale ontspanning tijdens je hele verblijf onder handbereik.

Meer dan alleen wellness

 wellness-tsjechie

Wellness in Tsjechie Foto: David Marvan, Czech Tourism

Verblijf je niet in een kuurhotel, maar wil je wel gebruikmaken van de kuurfaciliteiten van Karlsbad, dan zit je goed bij het Thermal Hotel. Ook als je niet in dit hotel incheckt, staan de moderne en luxueuze wellness-faciliteiten er tot je beschikking, van sauna en whirlpool tot en met een uitgebreide ‘Queen of Egypt’-behandeling.

Als je meer wilt doen dan alleen kuren, kom je in beslist ook aan je trekken. Als fervente golfer kun je bijvoorbeeld een speciaal arrangement boeken dat wellness-behandelingen combineert met een bezoek aan Golf Resort Karlovy Vary, dat wordt beschouwd als een van de mooiste golfbanen van Tsjechië. En wat dacht je van een bezoek aan het jaarlijkse Filmfestival van Karlsbad? Dit festijn laat zich meten met de prestigieuze filmfestivals van Cannes en Venetië. Als het wat jou betreft wel wat sportiever mag, kun je tot slot je wellness-activiteiten ook combineren met de halve marathon in mei of met de triatlon die jaarlijks in augustus plaatsvindt.

 

Wellness als ‘steuntje in de rug’

Ook op plaatsen in de buurt van Karlsbad kun je je hart ophalen aan de rijke kuurtraditie van Tsjechië. In het schilderachtige Františkovy Lázně (Franzensbad) vind je een kuurcentrum dat zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van (chronische) rugklachten. Hier wordt gewerkt met de beproefde technieken van de bekende Duitse specialist Florian Maria Alfena.

In Jáchymov (Joachimsthal) bij de grens met Duitsland bevat het kuurwater het radioactieve radon. Aan dit radonhoudende water worden helende krachten toegeschreven. Het zou het immuunsysteem en de hormoonproductie kunnen stimuleren en zo onder meer ontstekingsremmend werken. Je kunt de kracht van radon zelf ervaren door gebruik te maken van een van de vele ontspanningsarrangementen die hier zowel voor groepen als voor individuele bezoekers worden aangeboden. Bovendien is Jáchymov een perfecte standplaats voor een familievakantie: ook voor zwemplezier en een trip naar het prachtige nabijgelegen Krušné-gebergte zit je hier goed.

Meer dan zestig erkende bronnen in Tsjechië

In het oosten van Tsjechië zijn eveneens volop wellness-mogelijkheden. In de bossen van Jeseníky ben je bijvoorbeeld van harte welkom in het schitterende, klassiek ogende kuuroord Priessnitzovy Lecebné Lazné (Grafenberg). In deze omgeving bevinden zich maar liefst zo’n zestig erkende bronnen. Jong en oud kunnen zich hier laten verwennen met een breed scala aan kuurbehandelingen – en wat te denken van de fantastische keuken van dit luxe wellness-oord? Bovendien biedt de oogstrelend mooie omgeving ook alle gelegenheid voor ontspannen sportieve activiteiten.

Baden in je favoriete drankje

Bierbad-Tsjechie

Bierbad, zeer heilzaam. Foto: David Marvan, Czech Tourism

Ook het zuidoosten van het land kan tot slot bogen op een eigen spa-locatie: Luhačovice (Bad Luhatschowitz). Hier maak je kennis met het rustgevende effect van de traditionele bier– of wijnbaden. Drink je je favoriete drankje liever gewoon uit een glas dan dat je je er helemaal in onder dompelt? Een exotische Madagascar-massage of een genezende Indonesische yoghurtbehandeling behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Welke van de vele spa’s je ook kiest, je kunt altijd rekenen op die combinatie van beproefde spa-tradities en moderne faciliteiten die Tsjechië als wellness-land zo uniek maakt. Gun jezelf dus vooral de weldaad van een kuurverblijf in dit bijzondere land!

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie van der Veen-Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen