7 goede redenen voor een vakantie in de Lipno-regio

7 goede redenen voor een vakantie in de Lipno-regio

De regio rondom het Tsjechische Lipno-meer is sinds het meer halverwege de vorige eeuw werd aangelegd een geliefde vakantiebestemming. Aanvankelijk vooral onder Tsjechen, maar inmiddels weten ook bezoekers uit andere landen deze prachtige streek te vinden. Lees dit artikel met zeven goede redenen voor een vakantie in of rondom Lipno en je weet waarom!


1. Het Lipnomeer

Lipnomeer tsjechie

Lipnomeer, foto: Libor Svacek, CzechTourism

Allereerst is er natuurlijk het Lipno-meer zelf. De aanleg van dit grote stuwmeer (van maar liefst veertig kilometer lang) ging van start in 1951 en werd een kleine tien jaar later afgerond. Sindsdien heeft het meer zich ontpopt als een gewilde bestemming voor dag- en verblijfsrecreatie. Niet zo vreemd als je ziet hoeveel mogelijkheden het biedt voor watersport en ontspanning. Wat het extra aantrekkelijk maakt, is de prachtige ligging in Nationaal Park Šumava.

2. Lipno nad Vltavou

Lipnomeer tsjechie

Fietsen bij het Lipnomeer, foto: CzechTourism

Toegegeven, Lipno nad Vltavou kan niet bogen op de charme van de eeuwenoude stadjes die elders in Tsjechië talrijk zijn. Het plaatsje werd dan ook pas halverwege vorige eeuw, tegelijk met het Lipno-meer, aangelegd. Toch is Lipno een toeristische trekpleister, vooral omdat het de perfecte standplaats is voor een heerlijke vakantie. Ga maar na: je hebt hier het Lipno-meer met zijn vele watersport- en andere recreatiemogelijkheden tot je beschikking én je bevindt je in een omgeving waar cultuur en natuurschoon in overvloed aanwezig zijn. En dat maakt Lipno, zelfs zonder historisch stadshart, alleszins de moeite waard.

3. Nationaal Park Šumava

Šumava bergen Zuid-Bohemen Pilsen

Šumava, foto: Pavel Ouředník, CzechTourism

Tsjechië telt vier nationale parken, waarvan Nationaal Park Šumava (Boheemse Woud) het grootst is. Het bijzondere aan dit park is dat het tot 1990 niet voor het grote publiek toegankelijk was. Daarnaast is het in datzelfde jaar benoemd als UNESCO-biosfeerreservaat. Wat je hier vindt? Een prachtig ongerept stuk Zuid-Bohemen dat je gezien moet hebben en waar je in alle seizoenen fantastisch kunt wandelen, of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of niet.

4. Kasteel Hluboká (Hluboká nad Vltavou)

Kasteel Hluboka Tsjechie

Kasteel Hluboka, foto: Libor Svácek, CzechTourism

Verblijf je tijdens je vakantie in een vakantiehuis in de regio Lipno, dan hoort kasteel Hluboká op je to-do-lijstje. Dit is nu echt een kasteel zoals een kasteel hoort te zijn, compleet met torens en kantelen. Het Engelse Windsor Castle vormde de inspiratiebron voor de bouw (rond 1840) van dit sprookjesachtige kasteel. Als je dit imposante staaltje bouwkunst bezoekt, kies dan voor een rondleiding; je ziet dan ‘slechts’ twintig van de meer dan honderd kamers, maar krijgt er wel een inkijkje in hoe het leven in dit sprookjeskasteel eruit heeft gezien.

5. Český Krumlov

Cesky Krumlov Tsjechië

Český Krumlov, foto: Aleš Motejl, CzechTourism

Als er een stad is waar je in Zuid-Bohemen niet omheen kunt, dan is het wel het vroegmiddeleeuwse Český Krumlov. Gelegen aan de altijd bruisende Moldau en gedomineerd door haar karakteristieke burcht trekt deze stad terecht jaar in jaar uit vele toeristen. Vanzelfsprekend bezoek je hier het kasteel dat zo bepalend is voor het aanzicht van deze charmant stad die prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook de Sint Vitus-kerk is een bezoek zeker waard. Verder is het heerlijk flaneren door de sfeervolle historische straatjes – en wat dacht je van een drankje op een van de vele terrasjes, langs de rivier of in het stadshart?

6. Wintersportgebied Kramolin

Schaatsen op het Lipnomeer

Schaatsen op het Lipnomeer, foto: CzechTourism

Het Lipno-meer en omgeving zijn ook in winterse sferen een ideale vakantiebestemming. Als het meer bevroren is en de sneeuw gevallen, waan je je hier in een sprookje. Kramolin ligt naast Lipno nad Vltavou en biedt je een keur aan sportieve winterse activiteiten. Skiën, snowboarden, schaatsen en langlaufen, maar ook ijsvissen of een tocht met sledehonden behoren tot de mogelijkheden. Kramolin is als overzichtelijk (en betaalbaar!) skigebied met name ideaal voor beginners en families met jonge kinderen.  

7. Klooster van Zlatá Koruna

Klooster van Zlatá Koruna, Lipno

Klooster van Zlatá Koruna, foto: CzechTourism

Het cisterciënzerklooster Zlatá Koruna ligt op iets meer dan tien minuten rijden van Český Krumlov, in natuurreservaat Blanský Les. De naam van het klooster (‘Gouden Kroon’) hangt samen met het feit dat hier een doorn uit de doornenkrans van Christus bewaard wordt. Met een uitstapje naar dit klooster kom je helemaal aan je trekken als je flink wat historie en cultuur wilt opsnuiven. In het natuurreservaat vind je eveneens de overblijfselen van het (nooit afgebouwde) gotische Kuklov-klooster en de kasteelruïne van Dívči Kámen. 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen