Lipno-meer en omgeving voor de ultieme gezinsvakantie

Lipno-meer en omgeving voor de ultieme gezinsvakantie

In het Tsjechische Zuid-Bohemen, op iets minder dan duizend kilometer van Utrecht, ligt het populaire Lipno-meer. In de regio rondom dit meer vind je alles wat je nodig hebt voor een geslaagde vakantie met kinderen. Heb je besloten om hier dit jaar van je vakantie te gaan genieten? Bereid je er dan maar op voor dat de kinderen er volgend jaar vast weer heen willen – en jijzelf waarschijnlijk ook…

Het Lipno meer is 1 van de populairste vakantiebestemmingen in Tsjechië

Je hoort vaak zeggen dat kinderen de vakantie van hun leven hebben als er maar strand en water in de buurt zijn. Nou zit je daarmee aan het Lipno-meer goed. Dit enorme stuwmeer werd halverwege de vorige eeuw aangelegd om wateroverlast van de Moldau voor in de streek gelegen stadjes en dorpen te beperken. Sindsdien is het een gewilde plek voor korte en langere vakanties. Niet alleen Tsjechen, maar ook veel buitenlandse toeristen vinden jaarlijks hun weg naar Lipno nad Vltavou.

Lekker luieren aan het strand

‘Je hebt geen kind aan ze’, dat zal je tijdens je vakantie aan het Lipno-meer ongetwijfeld vaak zeggen. Als je verblijft aan dit omvangrijke meer, zullen je kinderen zich fantastisch vermaken. Heerlijke dagen aan het strand, zwemmen, zonnebaden, spelen met leeftijdsgenootjes… En – het is, net als alle andere clichés, helemaal waar – als zij zich vermaken, geniet jij ook. Wil je dat lekkere luieren op het strand afwisselen met actievere dagen? Ook dan had je geen betere bestemming kunnen kiezen!

Of juist lekker actief op pad

‘Lipenske’ (de Lipno-regio) heeft namelijk meer te bieden dan alleen zwemwater en strand. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietstocht met het hele gezin langs het fietspad rondom het meer? Fietsen zijn op verschillende plekken te huur. Ook leuk: steppen of skeeleren! Wil je een dagje niet aan het meer doorbrengen, maar wel op het water? Maak de kinderen dan blij met een raft-avontuur op de Moldau. Deze beslist niet al te ruige rivier leent zich prima voor rafting met (jonge) kinderen; ze kunnen doorgaans al vanaf drie jaar mee.

 

Uitzicht-uitkijktoren-Boomkroonpad-Lipno-Tsjechië

Het beste uitzicht van Lipno op 40 meter hoogte

Zet vooral ook het spectaculaire Boomkroonpad in Lipno op je leuke-dingen-lijstje. Hier loop je over een meer dan zeshonderd meter lang pad door de kruinen van de bomen, om uit te komen bij de uitkijktoren. Daar word je beloond met een fantastisch uitzicht over het Boheemse Woud en het meer. Misschien nóg wel leuker is de terugweg – als je ten minste kiest voor de enorme glijbaan. Liever een wat minder snelle afdaling? Dan volg je natuurlijk gewoon het pad. Voor een extra sprookjesachtige ervaring is het pad trouwens soms ook ’s avonds toegankelijk.

Bekijk de rijke historie van Český Krumlov

Voor een flinke portie cultuur, architectuur en historie ga je een dagje naar het stadje Český Krumlov. Overal waar je kijkt in dit UNESCO Werelderfgoed, zie je prachtige historische gebouwen. Een klim naar het imposante kasteel is uiteraard een must vanwege het prachtige uitzicht. Moe van alle indrukken? Strijk dan neer op een van de vele sfeervolle terrasje, of kom op adem in het lommerrijke Městský Park, aan een bocht in de Moldau (als je de speeltuin daar opzoekt, kunnen de kinderen hun overgebleven energie nog even kwijt).

Volgend jaar weer?

Zoals je ziet, is de Lipno-regio een alleszins aantrekkelijke bestemming voor een (actieve) vakantie met kinderen. En dan heb ik hier nog maar een paar van de vele mogelijkheden genoemd. Als je meer inspiratie wilt, help ik je graag op weg! Wij hebben diverse E-books voor je samengesteld. Download hier gratis jou favoriete E-book.

Bekijk hier nog meer tips voor een vakantie in Tsjechië

Ben je al overtuigd en opzoek naar een luxe vakantiewoning? Wij hebben een ruim aanbod vakantiehuizen voor jou. Bekijk hier ons aanbod.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen