Varen op de Moldau: waarom je in de zomer de stroomversnellingen van Český Krumlov zou moeten verkennen

Varen op de Moldau: waarom je in de zomer de stroomversnellingen van Český Krumlov zou moeten verkennen

Varen op de Moldau in de zomer is een echte traktatie. Natuur, cultuur en ontspanning zorgen samen voor een levendige belevenis voor het hele gezin. We vertellen je waarom je deze zomer zeker de stroomversnellingen van Český Krumlov moet gaan verkennen!

Raften in Český Krumlov

De eigenaren van het oudste raftingbedrijf van de stad zijn het erover eens: er is nauwelijks iets beters dan het magische Český Krumlov vanaf het water te ervaren. Tegenwoordig is Český Krumlov een van de meest populaire gebieden in Tsjechië voor stadsraften. Maleček Rafting kent de traditie goed, want het bedrijf is er vanaf het begin bij geweest. Maleček is het oudste bootverhuurbedrijf in Český Krumlov en brengt al meer dan 30 jaar de ervaring, traditie en professionaliteit van een familiebedrijf naar raften.

Ze bieden rondleidingen (inclusief vervoer van en naar het begin- en eindpunt) van mei tot september. De tochten bieden plaats aan maximaal 400 personen per dag in een mix van kano's en rubberboten. Je krijgt alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke ervaring. Peddels, reddingsvesten en waterdichte tassen worden gratis verstrekt.

De rafting- en kanotochten voeren je langs prachtige landschappen. Zo kom je bijvoorbeeld langs historische bruggen, de parochiekerk van St. Vitus, de kasteel- en buitenplaats galerijen en de historische Krumlov-brouwerij. De dagtochten bieden riviercruises in een leuke en veilige omgeving. Familie- en beginners trips en natuurlijk geweldige ervaringen voor diegenen die niet de hele dag op de rivier willen doorbrengen, maar toch een beetje adrenaline willen krijgen.

Maleček Rafting

De stad Český Krumlov

De toegangspoort tot het Boheemse Woud genoemd, Český Krumlov (Krumau in het Duits) is een stad die je steeds opnieuw wilt bezoeken. Omringd door de kronkels van de Moldau, was de stad ooit de zetel van vele machtige Boheemse families. Dankzij het unieke bewaard gebleven middeleeuwse stadscentrum staat Český Krumlov op de UNESCO-lijst. Leer Cesky Krumlov kennen en word verliefd op de stad terwijl je de volgende regels leest.

Foto: CzechTourism

Kasteel van Český Krumlov

De originele plattegrond, de constructie en de binneninrichting van het kasteel van Český Krumlov tonen de constructie van de 14e tot de 19e eeuw. Dit maakt dit gebouw tegelijkertijd een middeleeuws kasteel en een spectaculaire renaissance woning. Geniet van rondleidingen en bezoek de tentoonstelling in het kasteelmuseum, die je door de tijd van belangrijke edelen en de waardevolle kasteelbewaarders leidt.

Je kunt ook de ronde kasteeltoren beklimmen en het betoverende landschap van het Boheemse Woud aanschouwen! Onder begeleiding van een ervaren smid kun je in de smederij zelf aan de slag met heet ijzer. Als klap op de vuurpijl kun je bij dit kasteel zelfs echte beren zien!
De 2 beren leven in de drooggevallen grachten rond het kasteel. Zo hebben alle ruimte, ze worden goed verzorgt en verantwoord gevoerd. Vanaf de ophaalbrug kun je ze bekijken.

Ontdek meer over het kasteel van Český Krumlov!

Het Egon Schiele Art Center - een plek vol kunst

Egon Schiele was een Oostenrijkse schilder en graficus en leerling van de beroemde Gustav Klimt. Een expressionist die prachtige stadsportretten maakte waar je jezelf in kunt herkennen! Hij woonde en werkte in Český Krumlov omdat zijn moeder daar vandaan kwam. Het Art Center is opgericht na de val van het IJzeren Gordijn. Het museum is gevestigd in een voormalige brouwerij uit de 16e eeuw. Naast het werk van Schiele zijn er ook tentoonstellingen van klassieke en wereldkunst uit de 20e eeuw en een traditioneel café met Tsjechische specialiteiten.

Het paradijs voor watersporters

De Moldau. Een paradijs voor zowel de ervaren watersporters als de beginners, er is hier voor ieder wat wils. Het hele jaar door kun je mooie wandelingen maken door het Boheemse Woud, het Lipno-stuwmeer, de gebroken kloof onder de Certove Stena (duivelsmuur) en de diepe vallei van het Ceske Budejovice. Český Krumlov is een stad aan de rivier die ooit een belangrijke handelsroute was. De romantici onder ons zullen zeker genieten van het uitzicht op Český Krumlov vanaf de rivier. Zie het als Venetië! Of nog beter.

Foto: CzechTourism

Het stadscentrum: prachtige stedelijke architectuur

Dwaal door het stadscentrum, dat volledig wordt omringd door de meanders van de Moldau en verbonden is met de andere delen van de stad door drie bruggen. De geschilderde huizen langs het Náměstí Svornosti-plein zien eruit als een filmset. Sla ook zeker de in de brede gevel van het renaissancistische stadhuis of de zeshoekige stenen fontein die in de 19e eeuw werd gebouwd niet over!

Bezoek ook het Torture Museum met een tentoonstelling van macabere figuren. Reis je met kinderen? Dan is het sprookjeshuis met 300 historische poppen misschien wat voor jullie! Als je door Krumlov slentert, maak dan een omweg naar Latrán, een andere historische wijk. Het is gelegen in de voorburcht, ten noorden van het stadscentrum en is verbonden met het stadscentrum door een houten brug genaamd Lazebnický.

Foto: CzechTourism

Museum Fotoatelier Seidel - een fotografische begin

Het museum is opgedragen aan twee geweldige fotografen, Josef en František Seidel. De unieke studio in de Linecká-straat trekt bezoekers naar de tentoonstelling van unieke historische beelden en aanzienlijk bewaarde technische uitrusting van de fotostudio. Kom binnen en dompel je onder in de sfeer van oude negatieven en herbeleef de geschiedenis van het begin van de fotografie. De tentoonstelling in het atelier is zeer authentiek en omvat naast glasnegatieven en oude camera's ook foto's uit de kronieken van het Tsjechisch-Duits-Oostenrijkse grensgebied uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Deze unieke collectie wordt nog aantrekkelijker door de persoonlijke dagboeken van vader en zoon, hun aantekeningen, klanten boekjes en de originele inrichting van het appartement.

Dit bijzondere museum biedt regelmatig de mogelijkheid tot themafotografie in de studio en organiseert ook andere programma's en ervaringen zoals lezingen, exposities, kinderevenementen, schoolevenementen en meer. De duur van de rondleiding is 50 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om de tour apart te volgen met een audiotour.

Excursies rond Český Krumlov

Een van de belangrijkste culturele monumenten in Zuid-Bohemen is het enige werkende cisterciënzerklooster in de Tsjechische Republiek, dat zich in Vyšší Brod bevindt. Bezoekers kunnen elke dag deelnemen aan de Tridentijnse Mis. Het Zlatá Koruna-klooster, een van de meest waardevolle gebouwen van gotische architectuur in Midden-Europa, is ook een aanrader.

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen