Zuid-Tsjechië voor een actieve vakantie
4 min. leestijd

Zuid-Tsjechië voor een actieve vakantie

Zuid-Tsjechië is een vriendelijk gebied vol vijvers, bossen en venen. Een gebied dat wordt verlevendigd door de pittoreske silhouetten van plattelandskerken en sneeuwwitte hoeven. Het landschap biedt een eindeloze hoeveelheid natuurlijke schoonheden, vele historische bezienswaardigheden en uitstekende omstandigheden voor fietsen en watersporten. Geniet van Zuid-Tsjechië met alles wat het heeft!


Český Krumlov

Cesky Krumlov tsjechië

Cesky Krumlov, Foto: Ales Mojteil, Czech Tourism

Český Krumlov behoort tot één van de plaatsen die u eenvoudig zullen betoveren. Het kasteel, dat boven de magnifieke meanders van de Vltava uitsteekt, ziet er van buiten uit als een taart met zoete roze glazuur. Binnen zult u onder de indruk zijn van het unieke barokke theater en de beroemde Gemaskerde Zaal (Maškarní sál). Het stadscentrum is doorweven van kronkelige straatjes met stenen burgerlijke huizen. Český Krumlov bruist van leven: u ontmoet hier groepen watersportbeoefenaars die even op krachten komen, kunstliefhebbers die de kunstwerken in de beroemde Egon Schiele-galerie komen bewonderen of bezoekers van het Fotoatelier Seidl die zich tijdens het bestuderen van de fotografieën in de tijd verplaatsen. Het historische centrum van Český Krumlov staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mis niet de rondleiding door het nieuwe Kasteelmuseum (Hradní muzeum) met zijn buitengewone expositie. U kunt hier een model van het kasteel uit de 16e eeuw zien, het lapidarium, demonstraties van hoe het leven in het kasteel er vroeger uitzag en zelfs een functionerende oude bioscoop. Het museum is het gehele jaar door dagelijks geopend, behalve op maandag in het laagseizoen.

Het Egon Schiele Art Centrum biedt, naast een permanente tentoonstelling van de graficus Egon Schiele en de tentoonstelling over zijn leven, vooral kunst van de 20e  eeuw en de Tsjechische en internationale hedendaagse kunst aan. Het museum bevindt zich in het historische stadscentrum.

Museum Fotoatelier Seidel: laat u zich betoveren door de plaats die het verhaal over het begin van de fotografie herbergt. Het museum vertelt ook over het bewogen lot van de pioniers van dit ambacht en laat de fotografische kroniek van het grensgebied tussen Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw zien.

Kastelen in het zuiden van Tsjechië

Kasteel-hubloka-mooiste kasteel in Tsjechie

Kasteel Hubloka, Foto: Libor Svacek, Czech Tourism

Tijdens een rondreis door het Zuiden van Tsjechië moet u zeker niet vergeten om één van de lokale kastelen te bezoeken. Een van de meest charmante is het Hluboká kasteel. De bijzondere pracht van dit kasteel zal u uw adem benemen. Het Hluboká kasteel ligt in het zicht van de stad České Budějovice en is het hele jaar geopend! Een andere plaats, die letterlijk naar romantiek geurt, is het Červená Lhota kasteel, dat op een rotseiland in het midden van de vijver Zámecký ligt.


Zuid-Bohemen in beweging

Hoe kan men het beste genieten van de charmes van het Zuid-Boheemse landschap met al zijn kleuren, geuren en smaken? Bijvoorbeeld met de fiets of door te gaan raften.Elke echte watersportbeoefenaar kent de rivieren Vltava (Moldau), Lužnice en Otava. De rivieren afvaren met de kano of hier gaan raften is een onvergetelijke ervaring. Het goede nieuws is dat men op verschillende plaatsen in de regio de benodigde uitrusting verhuurt. In Zuid-Bohemen vindt men ook uitstekende omstandigheden voor fietsliefhebbers. Er is een uitgebreid netwerk van fietspaden in Tsjechië. De fietsroutes leiden door de bossen, langs de rand van de vijvers en door pittoreske dorpjes.


Lipnomeer

Lipno meer Tsjechië

Lipno meer, foto: CzechTourism

Lipno heeft het grootste wateroppervlak van Tsjechië en wordt daarom ook wel de “Zuid-Boheemse zee” genoemd. Geen wonder dat dit een populair gebied is voor waterrecreatie. Tijdens de vakantie varen witte zeilen en jachten op het water van Lipno, surfers scheren over de golven, en vissers wachten geduldig op hun vangst. In de omgeving van Lipno vindt u een aantal goed gemarkeerde fietsroutes. Probeer bijvoorbeeld de fietsroute langs het voormalige Schwarzenbergkanaal (Schwarzenberský kanál) welke ideaal is voor een familietour. In de winter kunt u hier ook langlaufen. Een goede startplek voor uw fietstour zou bijvoorbeeld het dorpje Nová Pec kunnen zijn.

Probeer ook te schaatsen op het bevroren Lipnomeer! In de winter verandert Lipno in een gigantische ijsbaan. Vanuit de gemeente Lipno naar Frymburk is een tocht van 10 km lang over een geprepareerde schaatsroute.

Šumava (Boheemse Woud)

Sumava boheemse woud tsjechië

Boheemse Woud, foto: Dagmar Veselková, CzechTourism

Het Šumava (Boheemse Woud) is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Midden-Europa en is hierdoor zelfs bekend als het „Groene dak van Europa“. Het is dus geen wonder dat dit gebied in het zuidwesten van Bohemen de status van nationaal park heeft gekregen. U kunt hier een bijna mystiek landschap tegenkomen. U vindt hier onder andere melancholische heidevelden ondergaand in de mist, uitgestrekte hoogvlaktes, valleien aan de oevers van de Vltava, gletsjermeren, bergstromen met kristalhelder water, weilanden en hooivelden. Wanneer u niet door de vallei van de rivier de Vydra bent geweest, dan bent u eigenlijk niet echt in het Boheemse Woud geweest. Een van de mooiste routes door natuur van Šumava is het informatieve pad Povydří dat leidt van het dorp Antýgl naar Čeňkovy Pily. Deze eenvoudige, zeven en half kilometer lange, route is ook begaanbaar met een kinderwagen of een rolstoel. Het gebruik van fietsen is hier niet toegestaan.

Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië

Regio's van Tsjechie

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen