De mooiste kastelen?  In Tsjechië natuurlijk!

De mooiste kastelen? In Tsjechië natuurlijk!

Voor een vakantie in Tsjechië zijn ontelbaar veel goede redenen te bedenken. Maar iets wat dit land wat mij betreft echt onweerstaanbaar maakt, zijn de vele prachtige en goedgewaarde kastelen die je er vindt. In de video zie je tien van deze juweeltjes; lees dit artikel en je weet waarom Tsjechië, óók als je graag kastelen bezoekt, je ideale vakantieland is! De mooiste kastelen in Tsjechië.

De mooiste kastelen in Tsjechië

Geniet van deze video met de mooiste kastelen in Tsjechië :


1.      Kasteel Konopiště

Kasteel Konopiste Kasteel Konopiste. foto Ladislav Renner, Czech Tourism

Op vijftig kilometer van Praag ligt dit majestueuze kasteel, dat aan het eind van de dertiende eeuw oorspronkelijk als gotische vesting werd gebouwd. De bekendste bewoner van het romantische kasteel was aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este. Aan deze kroonprins, die graag mocht jagen, heeft het kasteel zijn collecties geweien, historische wapens en jachttrofeeën te danken. De rozentuin maakt de romantiek op deze bijzondere plek compleet. Na een bezoek aan Konopiště begrijp je beslist waarom dit een van de meest bezochte kastelen in Centraal-Bohemen is.

2.      Kasteel van Lednice

LediniceChateau Lednice Unesco. foto Ladislav Renner, Czech Tourism


 Dit kasteel is de verbazingwekkende nalatenschap van de familie Liechtenstein en maakt deel uit van een grootschalig kunstmatig landschapsproject. Het ligt in Zuid-Moravië, bij de grens met Slowakije en Oostenrijk, tussen Lednice en Valtice. Het hele terrein is benoemd tot UNESCO-werelderfgoed. Een sprookjesachtig kasteel, omgeven door vijvers, bossen en een adembenemend (natuur)park met kassen vol exotische flora. Een sprookje, maar dan levensecht! Kasteel Lednice is een van de mooiste kastelen in Tsjechië.

3. De Praagse Burcht

Praagse-burcht is mooiste kasteel van TsjechiePraagse Burcht, Foto Martin Marak, Czech Tourism


 De geschiedenis van deze burcht gaat maar liefst terug tot het eind van de negende eeuw. Nergens anders ter wereld tref je een dergelijk omvangrijk aaneengesloten burchtgebied aan. Je vindt er paleizen, kerken, musea, tuinen en verschillende fraaie binnenpleinen. Tegenwoordig is dit ook de officiële residentie van Miloš Zeman, de huidige president van Tsjechië. Dat je de Praagse Burcht bezoekt tijdens je vakantie in Tsjechië spreekt voor zich!

  4. Aartsbissoppelijk paleis Kroměříž

Kasteel-KromerizKasteel Kromeriz, Foto: Libor Svatec, Czech Tourism

Kroměříž ligt in de regio Zlín, in het zuidoosten van Tsjechië. Het aartsbisschoppelijk paleis van Kroměříž en de aangrenzende tuinen staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Vanaf het begin van de zestiende eeuw dient het paleis als woonverblijf voor de bisschoppen van Olomouc. Ooit stond hier een gotische burcht. In de tweede helft van de zeventiende eeuw (na de Dertigjarige Oorlog) ontwierpen twee Weense architecten het huidige barokke bouwwerk. De barokke pracht van het paleis en de tuinen is onvergetelijk!

 

5.      Český Krumlov 

Cesky-KrumlovCesky Krumlov, Foto: ALes Mojteil, Czech Tourism

Het kasteel van Český Krumlov is de op één na grootste burcht van Tsjechië (alleen de Praagse Burcht is groter). Het bevindt zich in het gelijknamige plaatsje in Zuid-Bohemen. Het hele complex telt meer dan veertig gebouwen, vijf binnenpleinen, een bijzonder baroktheater en een fantastisch park. En het geweldige uitzicht over het bekoorlijke stadje krijg je er gratis bij!

6.      Kasteel van Hluboká

Kasteel-hubloka-mooiste kasteel in TsjechieKasteel Hubloka, Foto: Libor Svacek, Czech Tourism


 Dit is wat je noemt een sprookjeskasteel, compleet met kantelen en elf torens. Velen beschouwen kasteel Hluboká in Zuid-Bohemen dan ook als het mooiste exemplaar van Tsjechië. Oorspronkelijk gebouwd in neogotische stijl werd het met Windsor Castle als voorbeeld omgetoverd in het romantische bouwwerk dat het nu is. Je vindt er onder andere een collectie Vlaamse en Hollandse schilderijen en een verzameling Delfts porselein. Ook de Engelse tuin is de moeite waard. Volgens de kenners is dit een van de mooiste kastelen van Tsjechië.

7.      Kasteel Vranod nav Dyjí

Kasteel-Vranov-nad-Dyji Kasteel Vranov nad Dyji , Foto: Libor Svacek, Czech Tourism


 In Zuid-Moravië ligt in het dorpje Vranod nav Dyjí, waar hoog op de rotsen een burcht prijkt. De burcht maakt deel uit van het prachtige Nationale Park van Podyjí en is een van de belangrijkste bouwwerken van de Centraal-Europese barok. Je kunt er de authentieke barokke interieurs bewonderen en jezelf een beeld vormen van hoe het leven in de achttiende en negentiende eeuw er uitzag. Maar maak vooral ook een wandeling in de prachtige omgeving – uiteraard met zicht op deze bijzondere burcht

8.      Kasteel van Litomyšl

Kasteel LitomylsKasteel Litomyls, Foto: Libor Svatec, Czech Tourism

Dit kasteel behoorde toe aan de befaamde Pernštejn-familie. Het slot, dat dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw, wordt beschouwd als een van de fraaiste voorbeelden van de renaissancistische bouwstijl in Bohemen. Binnen in het kasteel van Litomysl kijk je je ogen uit naar de grandeur van de barokke interieurs, buiten kun je genieten van de romantische tuinen. Je vindt hier trouwens ook het ‘Heart for Václav Havel’, een bijzonder monument ter nagedachtenis van de voormalige president van Tsjechië.

9.      Kasteel van Mikulov

Kasteel Mikulov Zuid-MoraviëKasteel Mikulov, foto: CzechTourism

Het plaatsje Mikulov ligt te midden van de wijngebieden van Zuid-Moravië. Verheven boven het dorpje bevindt zich het barokke kasteel van Mikulov dat ooit door de bekende familie Dietrichstein werd gebouwd. Na diverse verbouwingen kreeg het na de Tweede Wereldoorlog zijn huidige vorm. Je vindt er onder andere diverse exposities, een kasteelbibliotheek en een wijnbouwmuseum (met een wijnvat met een inhoud van meer dan 100.000 liter!).

 

10.      Kasteel van Nové Hrady

Kasteel Nové Hrady Kasteel van Nové Hrady, foto: CzechTourism

Dit kasteel, dat in rococostijl werd gebouwd in de achttiende eeuw, wordt weleens het Versailles van Tsjechië genoemd. De Franse zomerkastelen dienden bij de bouw dan ook als inspiratiebron. Volg een rondleiding door het interieur van dit unieke complex en kom daarna tot rust in de tuinen. Wil je nog meer moois zien, volg dan de Kruisweg naar de ruïne van de oorspronkelijke burcht in gotische stijl.

Waar je ook bent tijdens je vakantie in Tsjechië, er is altijd op zijn minst één bezienswaardig kasteel in de buurt. Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om je eigen top tien van kastelen te gaan ontdekken.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen